- Kategori
- Balıkçılık
Domuz balığı
Yüzgeçleri üzerinde koyu lekeler bulunmaktadır. Gövdesi oval yassı ve çok sert bir deri ile örtülür
Bu Domuz veya diğer bir adı Çütre olan balığın boyları 20 ila 35 cm. arasında değişmektedir. Renkleri genellikle değişken olmakla beraber, en fazla sırt tarafları koyu menekşe rengindedir. Yannal kısımları mavimsi, yeşilimsi, karın tarafları beyaz'a yakın açık yeşil tonlarında olan bir orta su balığıdır.
Yüzgeçleri üzerinde koyu lekeler bulunmaktadır. Gövdesi oval yassı ve çok sert bir deri ile örtülür. Ağzı küçük ve kalın kırmızı dudaklarla çevrilidir.
Ekonomik olarak fazla bir değeri yoktur. Karadeniz ve Marmara Denizi'nde rastlanmayan bu balık bilhassa Norveç sularında daha ziyade kendini göstermektedir.
İnce renkli oltalar ile yemli olarak avlanabildiği gibi , fanyalı uzatma ağları ilede avlanmaktadır.
Derisi sert ve sağlam olduğundan dolayı, keskince bir bıçak ve pense yardımıyla derisi soyulur. Gövdenin iki yanından kılçıksız iki büyük parça fileto (pembe beyaz) et çıkarılır. Kafanın yanaklarından da iki parça yanak eti çıkarılır. İster şişlik, ister büftek şeklinde parçalar halinde doğranır. Hafifçe tuzlanır. Kapaklı uygun bir saklama kabı içinde, sızma zeytinyağı, soya sosu, sarmısak, yarım limon suyu, karabiber ve pulbiber ile karıştırarak dört saatten az olmamak kaydıyla buzdolabında saklanır. Şişlik doğradıysanız defne yaprağı, domates ve taze yeşil biberle sıralanarak sişlere geçirilir, biftek tarzında doğranmışsa hafif yağlanarak, odun kömürü ateşinde, kurutmadan pişirilir . Afiyet olsun...
kaynak: Nurideniz ( Balıkçı reisi )