Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Domuz gribi paniği her yerde

Domuz gribi paniği her yerde
 

herkes panik!


Heryerde grip var! Herkes mi domuz gribi?

Peki ya, Ukrayna'da neler oluyor?

Hepimizin şahit olduğu gibi, son bir aydır domuz gribi, kamuoyu gündemini en çok meşgul eden konulardan biri olmayı sürdürmektedir. Solunum yoluyla bulaşan, özellikle risk gruplarında ölümlere yol açan bu hastalığın kışın bastırmasıyla artması ve ölümlere neden olması endişe ve paniğe neden oldu. Öyle ki, bu endişe ve panik, gribin kendisinden daha salgın halde şu sıralar.

Kamuoyunun, aşı konusunda yeterli bilgilendirilmemesi ise bunun üzerine tuz biber oldu. Aşıda, yan tesirlerinin henüz bilinmemesi, dışa bağımlılık, spekülasyonları artırırken Hükümet yetkililerinin aşı olma ile ilgili farklı yaklaşımları, Başbakanın aşı olmayacağı konusundaki demeci de bu konuya magazinsel bir boyut kattı sanki!

Tüm dünyada da durum farklı değil. Örneğin geçen gün, Ukrayna'dan bazı görüntüler düşmüştü İnternete. Belki izleyenleriniz olmuştur. Ben izlemeyenler için biraz bahsedeyim: Bu görüntülerde özel giysi ve maskeleri olan yetkililer domuz gribi teşhisi konmuş kişileri evlerinde silahla vuruyor, evin kapsına da haç işareti koyarak evi karantinaya alıyorlar, hatta bu sırada öksürmekte olan yaşlı bir adamı da vurmaktan kaçınmıyorlar. Ne olur, ne olmaz diye.

Hemen dehşete kapılmayın, bu bir klip! Domuz gribinin toplumda yarattığı panik ve alınan önlemleri biraz "ti"ye almak istemiş Ukraynalılar. Bazen korkularla başa çıkmanın bir yolu da onlarla dalga geçebilmektir. Doğrudan tedavi etmese de, biraz moral desteğin bağışıklık sistemine bir zararı da olmaz herhalde.

İşin espirisi bir yana, Dünya Sağlık Örgütünce, risk grupları olarak ifade edilen; 3-6 yaş arasındaki çocuklar, sağlık sektöründe çalışanlar, kronik rahatsızlığı olanlar, hamilelerin aşı olmaları tavsiye edilmektedir.

Bu hastalığın, hekim tarafından önerilecek antiviral ilaçlarla iyileştirilmesi imkanı bulunmaktadır. Bu ilaçların ilk 36 saat içerisinde alınması hastalığın semptomlarını ve süresini azaltmaktadır. Bu nedenle grip başlangıcı durumlarda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna giderek doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanılması ve yatarak dinlenilmesi hastanın iyileşmesinin yanı sıra virüsün bulaşma yollarının da kesilmesi için de önemli bulunmaktadır.

Sevdiklerinizle sağlıklı bir kış geçirmeniz dileğiyle...

 
Toplam blog
: 9
: 562
Kayıt tarihi
: 06.11.09
 
 

Söz uçar yazı kalır. İktisat mezunuyum. Bir ithalat-ihracat firmasında çalışıyorum. Kisisel gelisim..