Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Domuz gribi turları düzenlenmeli!

Domuz gribi turları düzenlenmeli!
 

Turizm araştırmacısı ve Yazar Ertuğrul Şahin, görünüşe göre “domuz gribi” sorununun dünyada artış göstermeye devam edeceğini ve Türkiye’nin yüksek sezon için şimdiden bazı psikolojik alt yapılı önlemler alması gerektiğini belirtti.

“Domuz Gribi Turları” kavramı ile domuz gribinin ilk görüldüğü ve yaygın olarak görüldüğü ülkelere tur düzenlenmesiyle, bu ülkeler içinde Türkiye’nin adı yer almayacağı için, psikolojik anlamda Türk turizminin güvenilir bir imaj sergileyebileceğini belirtti.

“Bu çalışma, aynı zamanda, insanlarımıza nereye gitmemeleri konusunda da bir fikir verecek ve iç turizm potansiyelini arttıracaktır” dedi.

Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemiz topraklarının Bor madenleri ile yoğrulmuş olması ve Bor madeninin bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinin de bu konu dâhilinde işlenmesi, hem yabancı turistlerin ülkemizi daha güvenilir olarak algılaması açısından faydalı olacaktır ve hem de kendi vatandaşlarımızın hastalığa karşı psikolojik bir güven kazanmalarını sağlayacaktır”.

Mayıs ayı başında yayınlanan bir listede Meksika’da binden fazla, ABD’de bine yakın ve ayrıca Kanada, İspanya, İngiltere gibi ülkelerde ciddileşmeye başlayan sayıda vakalara rastlandığını belirten Şahin, o günkü listede Türkiye’nin bulunmadığına da dikkat çekti.

Turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin, turizmciler olarak hem Türk halkına moral desteği olması bakımından ve hem de başka ülkelerin bizi domuz gribi unsuru ile zarara uğratmaması için, bir psikolojik etki mekanizmasının harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Aslında tur düzenlenmeyeceğini ifade eden Şahin, “Türk turizmciler domuz gribinin yoğun olduğu ülkelere turlar düzenliyor” şeklinde yurt dışında oluşturulacak bir psikolojik hareketliliğin de, Türkiye’de böyle bir yoğunluk yok izlenimi yaratacağı için, ülkemiz ve turizm adına kazanca döneceğine inandığını belirtti.

Tur düzenlenen ülkeler içinde Türkiye isminin olmamasının psikolojik rahatlık ve bunun getirisi olarak da moral desteği sağlayacağını belirten Şahin, “ ‘Duvarı nem insanı gam yıkar’ demişler, gamlar notalardan oluştuğuna göre, bünyemize uygun notaları (turizmciler olarak da rotaları) seçmeliyiz ve keder anlamına gelen gamdan uzak durmalıyız” dedi.

ERTUĞRUL ŞAHİN HAKKINDA:

Mersin'de çalışmalarını sürdüren Turizm Araştırmacısı ve Yazar Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. 1991 yılında Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne bağlı, Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu'nu bitirdi. 1991 yılında bitirme tezi olarak hazırladığı “Türkiye’nin tanıtımında kullanılan broşürlerin yeterliliği” o güne kadar yapılmış tek çalışma idi ve Türk Hava Yolları ve Vip Air pas bilet desteği sağladı. Zamanın Turing Başkanı Çelik Gülersoy kitap ve kırtasiye desteğinde bulundu. Askerliğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Yedek Subay (İngilizce Tercüman) olarak 1993 yılında Ankara’da tamamladı. 1997-99 yılları arasında Niğde ve İzmir’de çeşitli ilaç firmalarında Tıbbi Mümessil olarak görev yaptı. 2004-05 yıllarında 1, 5 yıl süreyle Mersin Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nde Proje Danışmanı olarak görev yaptı.

2002 yılında, turizme yeni bir bakış açısı getirmesi amacıyla "Her Adım Bir Turizm" elektronik posta grubunu kurdu. Bugüne kadar “Elektronik Temas Turizmi”, “Değiş-Tokuş Oda Turizmi”, “Çağpaylaş Turizm”, “Turizmin Zaman Ayarları”, “Her Mahalleye Turizm Muhtarı”, “Sigara Paketi Yerine Turizm Paketi”, “Dağ Delme Turizmi”, "Manyetik Alan Turizmi" gibi turizme farklı bakış açıları getiren projeler geliştirdi.

Manyetik alan turizmi fikri ile dünya turizm hareketinin yönünü değiştirmek anlamında önemli bir adım atarken, Bor madenlerinin sağlık turizmi amaçlı kullanılması düşüncesiyle de dikkatleri üzerine çekti.

Çağpaylaş turizm modeli ile, Türkiye'deki tüm turistik ürünlerin ilkçağ, ortaçağ, yeniçağ gibi yapıldığı çağlara göre listelenmesi ve tanıtım ve pazarlamasının buna göre yapılması önerisinde bulundu.

2002 yılında Kız İsteme Kursu fikriyle gündem yaratırken, 2004 yılında Bilinçli Sigara İçme Kursu ve kursu tamamlayanlara Sigara Taşıma Ruhsatı verilmesi önerisiyle bir kez daha gündem oluşturdu.

2002 yılında geçirdiği panik atak rahatsızlığı sırasında yazdığı Panik Atak Düşleri kitabı internet ortamında e-kitap olarak bulunmakta olan Şahin, Manyetik Alan Turizmi kitabını da hemen hemen tamamlamış bulunuyor.

Türk turizmine yön vermek iddiasıyla yola çıkan Ertuğrul Şahin, bu hedefini şimdi, dünya turizmine yön vermek şeklinde büyütmüş.

İlave bilgiler:


Mart 2005’den buyana, “Dağ Delme Turizmi”, “Bilinçli Sigara İçme Turu” ve tur sonunda sembolik olarak “sigara taşıma ruhsatı” verilmesi, “Manyetik Alan Turizmi” gibi projeleri yazılı ve görsel medyada yer almıştır.

Ayrıca, “Küresel Isınmanın Sebebi Cep Telefonları Mı?”, Bor Spreyi Buzulların Erimesini ve Kasırgaları Önleyebilir”, “Dünyanın Çekirdeği Buz Olabilir”, “Kıyamet Beşiği” gibi çeşitli haber formatında yazıları, değişik internet ortamlarında yayınlanmıştır.

Mayıs 2005 tarihli Kişisel Gelişim Dergisi’nde (www.kisiselgelisimdergisi.com.tr) “Turizm, manyetik alanın etkisinde” başlığı ile iki sayfa yer almıştır. Türkiye geneli dağıtılan ve on bin adet basılan bir dergidir.

Ağustos 2005’te, dünyada ilk defa, hazırlanacak bir turizm broşüründe yörenin manyetik alan değerlerine yer verileceği ile ilgili haberi yerel ve ulusal basında ve internet sitelerinde yer almıştır.

ATV Kahvaltı Haberlerinde Manyetik Alan Turizmi konusu 24 Ağustos 2005 Çarşamba günü 07:40’ta canlı telefon bağlantısı ile yer almıştır.

Akşam Gazetesi Akdeniz Temsilcisi Sayın Mevlüt Yeni, 31 Ağustos 2005 Çarşamba günkü köşesini Manyetik Alan Turizmi konusuna ayırmıştır. (http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=2979, 10, 55&tarih=31.08.2005)

Popüler Bilim Dergisi Eylül 2005 Sayısında “Bor Madenleri Sağlığı da Etkiliyor” başlığı ile hem Bor madenlerinin sağlık turizmi amaçlı kullanılması konusunu anlattığı ve hem de manyetik alan konusuna yer verdiği yazısı yayınlanmıştır. (www.populerbilim.com.tr)

Deniz Akkaya’nın Dishy dergisi Kasım 2005 sayısında manyetik alan turizmi konusu sağlık köşesinde iki sayfa olarak yer almaktadır.

Popüler Bilim dergisi Kasım 2005 sayısında, buzulların erimesini ve kasırgaları önleyebileceğini iddia ettiği “Bor Spreyi” haberi yer almaktadır.

Üç bin beş yüz adet basılarak ücretsiz dağıtılan Mersin Life dergisi Kasım 2005 sayısında, AB ülkelerinin manyetik alan değerlerinin düşük olduğu ile ilgili bir sayfa yazısı yer almaktadır. (Ertuğrul Şahin’in Notu: İngilizce kaynaklardan elde edilen verilerdeki değerlendirmede yaptığım hata nedeniyle böyle bir haber oluşmuştur. Hatanın farkına varıldıktan sonraki çalışmalarda bu düzeltilmiştir.)

Genç Gelişim dergisi Aralık 2005 sayısında, manyetik alanların öğrenmeye etkisi ile ilgili uzun yazısı haber formatında kısaltılarak verilmiştir.

Genç Gelişim dergisi Ocak 2006 sayısında “Evrenin zekası manyetik zeka” yazısı yayınlanmıştır.

Manyetik alanlar ve mıknatısların sağlık amaçlı kullanımı ile ilgili de çeşitli fikirler geliştirmektedir. Bunlardan bir tanesi mıknatıslarla dansın sağlık üzerine etkisini gündeme getirmek amaçlı “uzun yaşam dansı” projesidir. Konu bazı internet sitelerinde haber olarak yer almıştır.

http://groups.yahoo.com/group/heradimbirturizm turizme yeni bir bakış açısı getirmek için 2002 yılında kurduğu Yahoo grubudur.

http://blog.milliyet.com.tr/Ertugrul2008 blog adresidir.

İnternet ortamında “Domuz gribine Bor aşısı” haber çalışması yayınlanmaktadır.

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..