Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '09

 
Kategori
Haber
 

Domuz gribi

Domuz gribi
 

Domuz gribini ne kadar tanıyoruz. Hakkında ne kadar bilgiliyiz. Bu salgın bizlere sadece medya tarafından öğretilecek. Sağlık kurumlarına gittiğimizde onlar bizimle alay mı edecekler…

Evet ülkemizde domuz gribi salgını var ve yukarıdaki soruları da kafamdan uydurmadım. Şimdi anlatacaklarım yaşanmış bir olaydır.

Medya domuz gribinin tehlikeli olduğunu bas bas bağırarak söylüyor ama sağlık kurumlarından bazıları bu hastalığın ne olduğunu sormak için giden hastalarla dalga geçiyor.

Çok yakın bir dostumun bu günlerde rahatsızlanması sonucu bana birebir anlattığı bir olayı sizlerle paylaşacağım.

Dünden beri boğaz ağrısı, halsizlik ve buna benzer birkaç sorundan dolayı yatağa düşen arkadaşım bu gün hastanenin acil bölümüne gider. Hastalığının domuz gribi olup olmadığını tedirgin bir şekilde öğrenmek ister. Çünkü internetten araştırdığına göre domuz gribindeki belirtiler onda da vardır. Yetkili uzman birinden öğrenmek ister ve eğer hastalık kendinde de varsa bir an önce tedavisinin başlaması onun için ve çevresi için iyi olacaktır.

Doktora görünür ve sorar doktor bey hastalığım nedir? Bende domuz gribi belirtileri var araştırdığıma göre. Doktor gülerek ne domuz gribi ya der. Medyaya bakmayın siz buralarda domuz gribi yok diye söyler. Arkadaşım ama bu bir salgın ve her yerde olabilir der oradaki hemşireler ve doktor gülerek alaycı bir şekilde konuşur. Arkadaşım sorar o zaman domuz gribi belirtilileri neler bizi bu konuda aydınlatın der. Doktor umursamaz ve reçete yazar. Hemşireler hala alaycı bir şekilde konuşmaktadır.

Bu ülkemizde yaşanmış bir olaydır ve bu gün olmuştur. Sağlıkçılarımız ne kadar da önemsemeseler de bu salgın ülkemize girmiştir ve bu salgın hakkında insanları bilgilendirmek sadece ana haber bültenlerine değil sağlıkçılara da düşmektedir.

Eğer arkadaşımda bu hastalık varsa bundan çevresi de etkilenecektir. Öğrencileri de etkilenecektir.

Belki o doktor da etkilenecektir.

Neden bazı şeyleri önemsemeyen insan hayatına önem vermeye bir toplum olduğumuzu anlayamıyorum. Bu kadar bilinçsiz değildik.

Domuz gribinden nasıl korunuruz?

Sağlığınız yerinde ve H1N1 hastalık belirtileri göstermiyorken virüsün vücutta üremesini, belirtilerin daha da şiddetlenmesini ve ikincil enfeksiyonların gelişmesini önlemek için dikkatimizi N95 veya tamiflu gibi ilaçları stoklamaya vermek yerine çoğu bildirgelerde bahsedilmeyen bazı çok basit önlemleri uygulayabiliriz.

1. Ellerinizi sık sık yıkayın,

2. Ellerinizle yüzünüze dokunmayın. Yemek, banyo ve yara bakımı gibi zorunluluklar dışında yüzünüzün herhangi bir yerine dokunmaktan kaçınınız,

3. Ilık tuzlu suyla günde iki kere gargara yapınız ( tuza güvenmiyorsanız listerin kullanınız). H1N1 ‘in boğaz ve burun boşluklarında çoğalıp Enfeksiyona sebep olarak karakteristik belirtileri göstermesi için 2 -3 güne ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir kişinin ılık, tuzlu suyla gargara yapmasının etkisi hastalığa yakalanmış olan bir kişinin tamiflu kullanması ile aynıdır. Bu basit ucuz fakat güçlü önleyici yöntemi küçümsemeyiniz,

4. 3. önleme benzer olarak; burnunuzun içini en az günde bir kere ılık tuzlu suyla temizleyiniz. *Günde bir kere burnunuzu sümkürün ve sonra ılık tuzlu suya batırılmış pamuk tamponlarla silerek temizleyiniz. Bu yolla burnunuzda bulunak virüs sayısını etkili bir şekilde azaltmış olursunuz,

5. Narenciye suları gibi C vitamin bakımından zengin olan yiyecekler kullanarak doğal bağışıklığınızı güçlendiriniz. Eğer ilave olarak C vitamin kullanmak zorunda iseniz emilimi artırmak için mutlaka Çinko ile birlikte alınız,

6. Bitkisel çaylar, çay, kahve gibi sıcak veya ılık içeceklerden içebildiğiniz kadar çok içiniz.

* Sıcak içecekler içmek gargara yapmakla aynı etkiye sahiptir fakat ters yöne doğru. Sıcak içecekler virüsleri yaşamaları mümkün olmayan ortama sahip olan mideye doğru yıkayarak götürürler. H1N1 virüsü mide’de çoğalamaz, herhangi bir zarar veremez ve hayatiyetını devam ettiremez.

 
Toplam blog
: 8
: 554
Kayıt tarihi
: 04.09.07
 
 

Adana’da doğdum. Üniversitenin sınıf öğretmenliği bölümünden mezunum. 5 yıldır öğretmenlik yapıyorum..