Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Domuz gribinde doğru bildiğimiz yanlışlar

Domuz gribinde doğru bildiğimiz yanlışlar
 

Domuz gribi konusunda pek çok önyargı ve yanlış bilgi toplumda tedirginliğe neden oluyor. Dikkatimi çeken, uzmanlara sorulmuş ve doğru cevapları alınmış bir yazıyı sizlerle paylaşmadan edemedim. Ve doğru bildiğimiz YANLIŞ lar...

1 H1N1 gribinin kaynağı domuzlardır: YANLIŞ

Hastalığın adına rağmen, virüsü domuzlardan ya da domuz eti yiyerek kapmak mümkün değildir. Hastalığa yakalanmak için virüs taşıyan hayvan ya da insanla temasta bulunmak ya da aynı havayı solumak gerekir.

2 H1N1 gribi teşhisi için test yaptırmak gerekir: YANLIŞ

Bu hastalık mutlaka testten geçirilerek tanı konan bir hastalık değildir. Hastalığın tanınmadığı ve yayılmadığı dönemde örnekler için laboratuvar testlerine ihtiyaç duyuluyordu. Ancak artık hastalık tanındığı ve Türkiye'de de yayılmaya başladığı için böyle bir ihtiyaca gerek kelmadı.

3 H1N1 Hastalıktan şüphelenilmesi durumunda mutlaka doktora gidilmelidir: YANLIŞ

Hasta şikayetlerini basit bir ateş düşürücüyle giderebiliyorsa doktora gidilmesine gerek yoktur. Düşürülemeyen ateşe ek olarak, dinmek bilmeyen öksürük ve solunum problemleri yaşanması durumunda doktora gidilebilir.

4 H1N1 Risk belirtilerinde hastaneye başvurmak gerekir: YANLIŞ

Hastalıktan şüphelenilmesi durumunda gidecekleri ilk yer hastaneler değil, sağlık ocakları. Burada görev yapan doktorlar, gerekli görmeleri halinde hastayı hastaneye sevk ederler ve böylece hastanelerde yığılmaların önüne geçilir.

5 H1N1 Hastalıktan korunmada antiviral ilaç kullanılmalıdır: YANLIŞ

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), antiviral ilaçların sadece riskli bireyler ve eşlik eden hastalığı olanlar için kullanılması gerektiğini belirterek koruyucu amaçlı kullanımını önermiyor.

6 H1N1 gribi nedeniyle yaşamını yitiren kişiyle temas edilmesi tehlikeli değildir: YANLIŞ

Ölen kişinin ağız ve burun salgıları, yakınları ve yıkayanlar için bir tehlike unsuru olabilir. Ancak ölünün kefene sarılması ve cenaze töreni sırasında, bulaştırıcılık anlamında halkın korkmasına neden olacak bir risk söz konusu değildir.

7 H1N1 Hastalık belirtileri herkeste aynı seyreder: YANLIŞ

Hastalık belirtileri genel olarak ortak özellikler göstermekle birlikte herkeste aynı seyretmez. Örneğin çocuk ve yaşlılarda gribin en önemli göstergesi olarak kabul edilen ateş görülmeyebilir.

 
Toplam blog
: 24
: 9092
Kayıt tarihi
: 16.10.09
 
 

İşte yeni bir Blog'cu daha!İzmir'de yaşıyorum. Mesleki Eğitim Uzmanıyım. Çalışma alanım sağlık, güze..