Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Gizem TUTAR - Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen

04 Kasım '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Domuz gribine yakalanmamak için beslenme

Domuz gribine yakalanmamak için beslenme
 

domuz-gribi


— Yeterli ve dengeli beslenin…
Her gün dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünlerini, et ve et ürünlerini, sebze ve meyveleri ve ekmek, makarna gibi tahıl ürünlerini yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekir. Tek tip beslenme veya yetersiz besin alımı vücudunuzu virüslere karşı daha duyarlı hale getirir.
— Yeterli sıvı tüketin…
Günde 1, 5–2 litre sıvı tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, sebze suları, şekersiz tüketilecek bitki çayları ve doğal maden suları gibi seçenekler sıvı ihtiyacınızı karşılayacak sağlıklı içeceklerdir.
— Proteinli besinler tüketin…
Bağışıklık sisteminde virüs ve bakterilerle savaşacak hücrelerin oluşması için proteine ihtiyaç vardır. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri vücutta iyi derecede kullanılabilen kaliteli protein kaynaklarıdır. Bu besinlerden en az biri günlük beslenme düzenimizde mutlaka yer almalıdır. Vejetaryenler veya et tüketimi kısıtlı olan kişilerinde yumurta ve süt ürünlerini ve bitkisel protein kaynakları olan nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri de haftada en az 3 gün tüketmesi gerekir.
— A vitamininden zengin besinler tüketin…
Bilimsel çalışmalar, A vitamini yetersizliği olan kişilerin enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olduklarını belirlemişlerdir. A vitamininden zengin beslenmek için beslenmenizde balık, süt, yumurta ve sarı-turuncu sebze ve meyvelere yer vermeniz gerekir. A vitaminin en zengin kaynağı karaciğer olmakla birlikte, sakatat tüketimi özellikle kalp sağlık açısından önerilmemektedir.
— E vitaminini ihmal etmeyin…
Besin desteği kapsülü olarak alınan E vitamini ile ilgili çelişkiler devam ettiğinden ötürü, E vitaminini doğal besinlerle almayı tercih edebilirsiniz. E vitamini en çok sıvı yağlarda yer almaktadır. Eğer sıvı yağ tüketiminiz kısıtlı ise günde 1-2 avuç fındık, badem veya ceviz tüketmeye çalışmalısınız.
— Folik asit ve B12 vitamini ihtiyacınızı atlamayınız…
Folik asit ve B12 vitamini, DNA adı verilen gen kodlamalarında görev alan ve bağışıklık sisteminde de önemli işlevlere sahip olan vitaminlerdir. Folik asit veya B12 vitamini yetersizliğinde virüs ve bakterilerle savaşacak bağışıklık hücrelerinin sayısında azalma gözlenebilir. Folik asidin besinsel kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. B12 vitamini ise hayvansal kaynaklı her besinde bulunmaktadır. Bitkisel besinlerde B12 vitamini bulunmadığından ötürü, vejetaryen kişilerin B12 vitamini kan düzeylerini takip ettirmeleri ve eksikliği durumunda gerekli tedaviyi almaları gerekir.
— C vitamininden zengin besinlere her öğünde yer verin…
C vitamini bağışıklık sistemi için en önemli öğelerden biridir. C vitamini düzeyleri yeterli olan kişilerin, enfeksiyonları daha kısa sürede atlattıkları bilinmektedir. Her öğününüzde C vitamininden zengin kaynaklar olan meyve ve sebzelere yer verin. Dünya sağlık otoriteleri günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önermektedir.
— Her gün probiyotik alın…
Probiyotikler, bağırsak sağlığının korunmasında önemlidir. Bağırsaklar ise en önemli bağışıklık sistemi organlarımızdan biridir. Probiyotiklerin düzenli tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara ve gribe yakalanma riskimizi azaltır.

DİKKAT! ŞİŞMANLIK DOMUZ GRİBİ İÇİN RİSK FAKTÖRÜ OLABİLİR! Vücutta fazla oranda yağ bulunması yani şişmanlık, vücutta bağışıklık hücrelerini uyaran çeşitli maddelerin çok miktarda salgılanmasına neden olabilir. Gereksiz salgılanan ve uyarılan hücreler nedeniyle, şişman kişiler domuz gribini daha ağır seyirli atlatma riski ile karşı karşıya kalabilir.

Diyetisyen Gizem TUTAR - Diyetisyen Serkan TUTAR

www.e-diyetisyen.com

 
Toplam blog
: 18
: 914
Kayıt tarihi
: 11.08.08
 
 

Gizem TUTAR, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden dönem dördüncüsü olarak mezun ..