Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '06

 
Kategori
Sinema
 

Dondurmam Gaymak - 2. Babam ve Oğlum fırtınası

Dondurmam Gaymak - 2. Babam ve Oğlum fırtınası
 

Donduuuumam Gaymaaaak !!!

Salon dolmamıştı. Pazar akşam seansıydı. Bir süredir beklediğim ve Oscar aday adaylığı ile gündeme gelen bu filmi insanların yorumunu duymadan izlemek istiyordum. Sırf bir beklenti olmasın diye gazete ve internetteki yorumları okumamaya özen gösterdim. Filme giderken konuyla ilgili de bir bilgim yoktu.

Film başladığında ilk 10 dakika bir hayalkırıklığı olacağından korktum. Ancak dakikalar ilerledikçe, konu ve içindeki hayat salondaki tüm izleyenleri kendine dahil etti. Herkes gülmekten kırıldı. Sürprizlerle dolu, doğaçlama gibi duran espriler, yöresel konuşma ve tavırlar, müzik ve çekimler bence harikaydı. Film yaşam doluydu. Umutsuzluk ve umut, siyaset, din, türk kültürü, güldürme amaçlı olmadığı belli olan bu yüzden gülmekten öldüren yöresel küfürler, inanılmaz güzellikte harmanlanmıştı. Lütfen bu filme gidin. Sinemada izleyin. Hatta sonrasında piyasaya çıkınca DVD ya da VCD'sini de alın. Çünkü son zamanlarda gişede milyon dolarları kaldıran soytarılıkla güldürmeye çalışan, konusu bile olmayan, televizyon yıldızlarını, şarkıcıları hatta futbolcuları kullanarak izleyici bulan bir çok film benzeri yapımdan çok daha kaliteli ve zeka kokan bu filme hakkını vermeliyiz. Ki yaratıcıları memnun kalsınlar ve aynı zekayla bizi tekrar tekrar buluştursunlar.

Gelelim oscar meselesine. Açıkçası 'oscar' adaylığı için aranan şartları bilmiyorum. Ancak bu filmin içinde İtalyan filmi 'Hayat Güzeldir'in tadını ve zekasını, hatta fazlasını bulduğumu söylemeliyim. Gerçekten oscarda yarışırsa hatta yabancı film oscarını kazanırsa hiç şaşırmam. Tabii DVD sini alıp yöresel bazı esprilerin nasıl ingilizceye çevrildiğini görmek istiyorum. Çünkü anlaşılması açısından bir handikap olabilir. Ayrıca başroldeki Turan Özdemir'in 'en iyi erkek oyuncu' oscarını da alması beni şaşırtmaz. Süperdi.

Son olarak şunu eklemek isterim ki bir yönetmen nasıl olur Yüksel Aksu bize gösteriyor. Muğla halkını çocuğundan yaşlısına mükemmel birer oyuncu yapmış. Hiçbiri sırıtmamış. Ellerinize sağlık.

Yazımın başında salon dolmamıştı yazdım. İçgüdülerim bu filmin babam ve oğlum gibi rekorlar kıracağını söylüyor. Umarım yanılmam.

Film izlemek isteyenler lütfen bu filme gidin. Sinemadan film beklentiniz yoksa keloğlan, sırımoğlan, kainatı seven adamın torunu, hadedem sınıfı 5.5 gibi yapımlara paranızı kaptırabilirsiniz. Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 6
: 715
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Davetsiz bir misafir gibi girer ve hayatınızı değiştirir sanat. Bir kere verirseniz elinizi şiirin b..