Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
268
 

Dondurmam kaymak

Dondurmam kaymak
 

Dondurma keyfi


Çocukluğumuzda hangimiz veya bugün hangi çocuk yaz olsun kış olsun onu istemek için ağlamadık ki, O mu ne? Tabii ki dondurma, tarihinin 3000 yıl öncesine dayandığı sütün en eğlenceli yeme hali. İlk dondurma reçetesi 1769 yılında bir kadın dergisinde yayınlanmıştır. Bir top dondurmayı bitirmek için en a 50 kere yalamak gerektiği, en çok tüketilen dondurmanın vanilyalı olduğu, en çok tüketilen dondurmanın Pazar günü olduğunu biliyor muydunuz? Blog yazılarına doğrusu bakmadım belki çok yazılmıştır ama ben yine de değinmek istiyorum kısaca, mutlaka farklı anlatış biçimimiz veya farklı bilgiler vardır, neyse.

Çocukların taleplerinde mevsim ön koşulunu takmadığı ancak sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi dondurmanın tarihi, çok eskilere dayanıyor ve ortaya çıkışına ait birçok rivayet var. M.Ö. 4.yüzyılda, Büyük İskender’in buzlu nektarı olarak dondurmanın temelini attığı sayılıyor. Ayrıca, eski Roma kayıtlarından, imparator Neron’un kölelerine getirttiği kar ve buzların üzerine meyve nektarı ve bal dökerek yediği bilgisi elde ediliyor.

Ancak bir başka rivayet, günümüzden 3000 yıl önce, Çinlilerin soğuk içecekler ve dondurmayı bulduklarını ve tükettiklerini söylüyor. Çin kaynaklarında ortaya çıkan bu bilgiler, dondurmanın ipek yolu aracılığı ile batıya taşındığının bir katı olarak gösterilebilir. Bundan sonra dondurmanın altın tarihi başlamış olup; Avrupalı özellikle İtalyan ve İngiliz aşçıların geliştirdiği reçeteler çoğalmış ve artık dondurma, halk tarafından da kaşıklanan yalanan bir lezzet haline gelmiştir.

Ülkemizde ise dondurmanın çıkış öyküsü kesin olarak bilinmiyor ama ilk olarak İstanbul’da üretilip oradan Anadolu’ya yayıldığı rivayet ediliyor. Ana dolu’da eskiden, dondurma dövülerek yapılıyordu, bugün Maraş dondurmasının çıkışı dövme dondurmaya dayanıyor ve gerçekte de Ülkemizde dondurma kültüründe büyük bir yer edinmiştir.

Bilindiği üzere sütün insan hayatındaki yeri ve önemi tartışma götürme bir gerçek. Dünyaya geldiğimiz anda tanıştığımız ilk besin olan süt, hayatımız boyunca farklı şekillerde bize sağlık sunuyor. Dondurma da sütün en eğlenceli ve farklı hali. Sütün sağladığı pek çok yararı içerisinde barındıran dondurma, en önemli bir besin maddesi. Ancak tüm süt ve süt ürünlerinde olduğu gibi, dondurmayı tüketirken sağlıklı koşullarda üretilmesine ve taze olmasına dikkat edilmelidir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, dondurmanın kişileri mutlu ettiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar tarafından pek çok kişinin üzerinde yapılan araştırmanın sonucuna göre dondurma, kişilerin beynindeki keyif noktalarını aktive ediyor. Çok tüketildiğinde kilo problemlerine yol açabilen dondurma, bilinçli ve yeterli miktarda tüketildiğinde mutluluğa mutluluk katıyor. Yaşlanmayı geciktirme etkisi de bulunan dondurmanın 100 gramında yaklaşık 135 mg kalsiyum, 135 mg fosfor, 100 mg sodyum ve 160 mg potasyum bulunuyor. A,B ve D vitaminleri bakımından da oldukça zengin olan dondurma, kemik erimesi sorunu olanlar ve gelişme çağındaki çocuklar içinde oldukça yararlı bir besin.

Afiyet olsun.

Nizamettin BİBER

Abbas Oğuz bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Şimdi bende bir dondurma yemek isterdim... çilekli olmuş, vanilyalı olmuş, çikolatalı olmuş farketmez. Karışık daha iyi kısaca... Ama yiyemem ki... 2 gün tutma 1 tut şeklinde 80'lik nenelerimin ise hiç bırakmadığı orucum, bugüne dek geldi... Yarın tenha bir yere saklanıp, kimse görmeden. Yaratıcımla benim aramdaydı gerçi oruç, dondurma muhabbetine kaynadı... Eski dondurmalar daha lezzetliydi, daha az çeşit vardı belki ama. Dondurmadan bir şehir inşa etseler ya mimarım!

İbrahim ARSLAN 
 30.07.2013 17:12
Cevap :
İbrahım bey, dondurma yemek için sık dişini şunun şurasında ne kaldı ki evet bence de eski dondurmaların tadı asla yok ne Maraşta ne Romada. Dondurmadan şehir inşa etmek fena bir fikir değil, düşünülebilinir. Teşekkürler, selamlar  31.07.2013 8:50
 

Ben Romacıydım,Maraş'ı sevmezdim.Ne o öyle sakız gibi.Kartdoor maraş kesmeyi tanıyınca fikrim değişti.Sade vanilyalı favorim.Dondurmadan ölebilirim.

Kerim Korkut 
 29.07.2013 21:06
Cevap :
Merhaba Kerim bey, Benimde favorim sade vanilyalı ancak kent farklılığı gözetmem ha Roma ha Maraş :, teşekkürler, selamlar  30.07.2013 8:45
 

Frigo kaymak ve mahalleye öğle sıcağında havalı kornasını öttüre öttüre gelen dondurmacı arabası, işte çocukluğumun yarısı :) Teşekkürler, selamlar...

Retor 
 29.07.2013 13:46
Cevap :
Bizim çocukluğumuz harikaydı değil mi sevgili yazarım, ne güzel ritueller, değerlerle bezenmiştik, dondurma yemenin ön çalışması bile haikuladeydi, selam ve sevgiler sunuyorum bende hoş kalın.  30.07.2013 8:29
 

Sevgili Nizamettin Kardeş! Sağ olunuz dondurma için yazmış olduğunuz bilgilendirici yazınız çok yararlı oldu, teşekkürler. Ama ben almayayım zira sağlığım elverişli değil.Selam ve sevgiler, sağlık ve mutluluklar.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 29.07.2013 11:10
Cevap :
Merhaba Nahide Hanım, rica ederim, çok önemli keyifli bir yiyeceği yiyememeniz çok kötü ama sağlık olsun. selam ve sevgi benden efendim. hoşkalın  29.07.2013 13:11
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 887
Toplam yorum
: 3757
Toplam mesaj
: 86
Ort. okunma sayısı
: 2683
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster