Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dondurulmuş embriyo riskli mi?

Dondurulmuş embriyo riskli mi?
 

embriyo


Alınacak numunenin laboratuvar şartlarında ailelerin de onayı ile özel koruyucu maddeler ile saklanması işlemidir. Bunu yapacak kişinin tecrübesi elbette önemlidir. – 196 derecede ve sıvı bir nitrojen içerisinde depolanıyor olmasından başlayarak çözülme tekniğinin de uygun olması ile sonlanacak bir durumdur. Bu iki aşamada oldukça önemlidir.

Embriyo dondurmada kriter iyi olan embriyoların dondurulmasıdır. Canlı ve iyi kalite de embriyonun ileride kullanılırlığı daha gerçekçi sonuçlar doğuracaktır. Kötü kalite de olan embriyoların yaşama şansları daha düşüktür. Bu konu için ailelerle görüşülmeli ve ona göre umutlar oluşmalıdır.

Embriyo dondurulduktan sonra anne rahmine uygun yöntemler ile yerleştirilmesi sonucu hamile kalınma ihtimali; % 25–50 oranları arasında değişkenlik göstermektedir. Bu başarıyı etkileyecek etmenler; laboratuvar ortamlarının prosedürlerine, kadının yaşına ve çözülmüş embriyonun canlılık miktarına göre değişecektir.

Tüp bebek tedavilerinde hastalar çaresizce denemeler yaşayabilir ve ilerisi için çare olarak embriyolar dondurulmak istenebilir. Bu dondurulan embriyoların güvenilir olup olmaması hep insanları düşündüren bir durumdur.

Embriyo dondurulmasında püf noktalar:

Embriyo dondurma yöntemi; genellikle zor bebek sahibi olan kişiler için tercih edilmektedir. Tüp bebek yöntemi ile gebe kalmaya çalışılmış ancak denemelerde başarısız olmuş çiftler için daha sonra kullanılmak üzere elde edilen embriyolar dondurulmaktadır. Bunun için baba ve annenin izninin olması gerekmektedir. Anne ve baba için önemli bir konudur ileriki yaşamın ne getireceği belli
değildir. Dondurulmuş embriyolar çiftlere yeni umutlar doğurabilir.

Annelerin doğuma hazır olmaması, yaşanılan tüp bebek denemeleri ve kanser hastalığına karşın kemoterapi alınması gerekli ise öncesinde embriyolar alınıp dondurmak faydalı olacaktır. Tüm bu incelikler kişinin doktoru ile konuşup karar kılacağı durumlardır. Yıllar sonra lazım olacak embriyo çiftler için hep bir umut kaynağı niteliğindedir.

Dondurulan embriyolar doğal ortamda çözülerek anne rahmine yerleştirilmektedir. Sonrasında kadının gebe kalması beklenmektedir. Sıkıntı yaşanmıyor ve yolunda devam ediyorsa hamile kalınma ihtimali olacaktır. Ancak şu bir gerçektir ki; dondurulmuş embriyo ile gebe kalınma ihtimali biraz daha
zayıftır.

Dondurulmuş embriyo riskli mi?

Embriyonun donduruluyor olması doğacak bebek açısından hiçbir risk içermemektedir. Tıpkı diğer çocuklar gibi genlerini anne ve babasından alarak tüm süreçleri normal yaşanacaktır. Normal gebelik sıkıntıları ya da değişimleri yine yaşanıyor olacaktır.

Düşünüldüğü zaman insanlara çok tuhaf gelebilen bir söz tabiridir: dondurulmuş embriyo; dondurulmuş et gibi… Oysa normal embriyodan hiç farkı yoktur. Laboratuar ortamında ve her şey olması gereken şekilde ilerleyecektir. Canlı embriyo ile arasında hiç fark olmayan bir durumdur.

Çiftler tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmuşlarsa da yine embriyolarının dondurulmasını tercih edebilirler. Bu dondurulmuş embriyolar laboratuar şartlarında beş yıl bekletilebileceğinden sonrasında çocuklarına kardeş yapma zamanı geldiğinde yine kendilerine ait bu embriyodan faydalanabileceklerdir.
 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..