Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '12

 
Kategori
TV Programları
 

Dönem dizilerinin yükselişi

Dönem dizilerinin yükselişi
 

Bu yıl dönem dizileri revaçta.


Dizi yapımcıları birden bire dönem dizilerinde maden buldular. Neredeyse dönem dizisi oynatmayan kanalı dövecekler. Dönem dizilerinin mazisi TRT ye iner. Geçmişte özel kanalların da bir-iki denemesi olmuştur. Ama hiç biri TRT dizileri kadar ses getirmemiştir. TRT dönem ve tarihi dizileri mümkün olduğu kadar aslına sadık kalmaya çalışırdı. Eğer edebiyat uyarlaması ise (Çalıkuşu) asıl romana sadık kalmaya çalışır, tarihi bir uyarlama ise (4.Murat) tarihteki biline olaylara sadık kalmaya çalışırdı. Şimdiki yapımlar öyle olmuyor, aslı ile benzer yanları oluyor genelde büyük bir kısmı senaristin hayal gücüne kalıyor. 

Yakın dönemde ise "Hatırla Sevgili" ve "Çemberimde Gül Oya" hatırlanabilen iyi kotarılmış dönem dizileridir. Bu dizilerin iyi iş yaptığını gören yapımcılar ardı ardına (Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Muhteşem Süleyman, Hanımın Çiftliği, Mor Menekşeler, Karadağlılar ,Bir Zamanlar Osmanlı ilk etapta aklıma gelenler) ekranları doldurdular. Bu yıl ise (Kötü Yol, Ustura Kemal, Veda ilk etapta aklıma gelenler) ekranda sayıları daha da arttı. Şu anda adı aklıma gelmeyen ama bildiğim bir kaç dizi daha var başlayacak olan.

Bu arada yapımcılar da Orhan Kemal'i yeni keşfettiler. Halbuki Orhan Kemal yıllardır oradaydı ama gören yoktu. Bu arada "Evlerden Biri" dizisini beğenmedim. Herşeyden önce o konu kendi döneminde güzel. Bugüne uyarlayınca iğreti duruyor.

Edebiyat uyarlamaları kendi dönemlerini yansıtmalı. Yoksa bugüne uyarlayınca her şey emanet elbise gibi duruyor. Örneğin "Bihter" adında bugün birine rastlamak nerdeyse imkansız iken karakterin isminin kendine ait değilmiş hissi veriyor. Son 30 yılda kaç kişi kızına Bihter adını koymuştur ki?

Dönem dizilerinin revaçta olması güzel bir şey. Ben severim dönem dizilerini. Özellikle ABD kanalları ve BBC bu işi çok iyi yapar, adeta piridirler.

Mad Men muhteşem bir dizidir, yayınlandığı her yıl zaten Emmy ödüllerin toplamıştır. ABD'nin reklamcılık tarihi ile beraber perde arkasından ABD nin o deönemdeki önemli olaylarını da vurgulayan bir dizidir.

Bizim dönem dizilerimizin biraz daha gelişmesi lazım. Şimdilik çoğunlukla acemice yapılıyor. çok fazla ve saçma mantık hataları yaplıyor. Örneğin elektrik olmadığı dönemde mekan içi çekimler o kadar aydınlık ki, bırakın elektrik ampulunu spot lambaları ile anca o kadar aydınlık sağlanabilir. 15 yy.da spot lambası olmadığına göre...Halbuki ekranda mumla aydınlanma hissi veriliyor ama verilemiyor. Yani biraz o günü seyircinin hissetmesi lazım. İzleyici Topkapı sarayını Akmerkez zannetmemesi lazım. Bu konuda "Tudors" çok başarılıydı. Ama aydınlatma, efekt, çevre düzeni gibi konularda tarihi ve dönem dizilerimiz çok başarısız. Hatta oldukça kötü.

Bu da bir moda diye düşünüyorum. Bir müddet sonra modası geçecektir. O zamana kadar keyfini çıkaralım.

 
Toplam blog
: 31
: 1485
Kayıt tarihi
: 27.03.09
 
 

İzmir doğumluyum. 1994 den beri İstanbul' da yerleşiğim. 25 yıl özel sektörde değişik firmalarda yön..