Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '11

 
Kategori
Felsefe
 

Dönme ve tekrar

Dönme ve tekrar kainatın ve dünyanın sırlarından biri. Bazı tekrarlar ancak dönme ile mümkün. Mesela ay dünyanın etrafında, dünya güneşin etrafında, güneş samanyolu sistemi içinde durmadan dönüyor; aynı hareketler tekrar tekrar devam ediyor. Samanyolu sistemi de başka bir yörüngede dönüyormuş. Allah bilir o sistem de başka bir sistemin içinde dönüyordur.

Rotör ve statörü bir araya getirip elektrik verdiğiniz zaman dönmeye başlıyor. Veya tersini yapar siz onu mekanik bir güçle döndürürseniz bu sefer elektrik üretmeye başlıyor (bisikletlere takılan dinamoda olduğu gibi). Sanayi de bir çok makinaya hareket veren gücün temelinde dönme var, sonra o güç başka cins güçlere tahvil oluyor.

Tabiatta herşey tekrar ediyor. Geceyle gündüz, mevsimler, ağaçların kışın yapraklarını döküp ilkbaharda yapraklanması, yazın meyva vermesi ve aynı şeyin yıllarca tekrarlanması. Bunlar kısmen dünyanın dönmesiyle de ilgili. İnsanların doğup büyümesi, bilgi sahibi olması, sonra neslin devamı için çocuk sahibi olması ve ölmesi. Çocuğun babasının bilgilerini öğrenmek için sıfırdan başlaması, alfabeyi, toplamayı çıkarmayı, kerrat cetvelini yeniden öğrenmesi ve sonra onun da ölmesi. Aynı şeyler hep tekrar tekrar yaşanıyor.

Bir şiiri ezberlemenin tek bir yolu var, tekrar etmek, başka yolu bulunamadı bugüne kadar. Neden? Çünkü insan beyni öyle design edilmiş de ondan. Bir insana bir şeyi telkin etmek için hatta bir insanın bir şeyi kendi kendine telkin etmesi için tekrar şart değil mi. Bir şeyi öğrenmek için tekrar tekrar okumak, eksersiz yapmak, aynı tip problemlerden tekrar tekrar çözmek gerekmiyor mu?

Dini ayinlerde, zikir ayinlerinde, transendental meditasyonda aynı kelimeler tekrar tekrar söylenerek transa geçilmiyormu. Namaz her gün tekrar tekrar kılınıyor, aynı dualar tekrar tekrar okunuyor. Mesela 40 Yasin okumak, belli bir duayı hiç konuşmadan bilmem kaç defa tekrar tekrar okumak boşunamıdır. Aynı şeyi tekrar tekrar düşünmek. Bu tekrar tekrar düşünmek o kadar önemli ki bazıları tekrar tekrar düşünmekle o şeyin olması arasında çok direk ve yakın bir ilişki olduğunu söylüyor. Daha açıkcası aynı şeyi tekrar tekrar düşünürseniz o şeyin olacağını söyleyenler var. Bu düşündüğünüz şey iyi birşey de olabilir, kötü bir şey de olabilir. Onun için diyorlar ya, aklınızdan kötü düşünceleri kovun ama iyi düşünceleri devamlı tekrar edin diye. Keza aynı şeyleri söylemenin, devamlı tekrar etmenin de o söylenen şeyin olamasına sebep olacağı yönünde güçlü bir hipotez var. Bu insanlar şükretmenin, dua etmenin, iyi şeyler istemenin, ve bunları tekrar tekrar yapmanın çok önemli olduğunu söylüyorlar.

Ben ilim adamı değilim, sadece hissediyorum ki tekrarda büyük sırlar var, faziletler var. Tabiatta ki tekrarların çoğunun gök cisimlerinin dönmesiyle ilgisi var. Yaradılışın, kainaıtın büyük sırlarından bir tanesi, tekrar.
 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..