Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '12

 
Kategori
Kitap
 

Dorina Neave ve II. Abdülhamit

Dorina Neave ve II. Abdülhamit
 

1881–1907 arası, 26 yıl İstanbul’da yaşamış bulunan İngiliz yazarın, Sultan II. Abdülhamit devrinde İstanbul’da gördükleri…

 

“İstanbul’dan daha muhteşem bir manzara yeryüzünde yoktur.”

 

Bir Cuma Selamlığı çıkışında dünya Müslümanlarının halifesini ilk kez görebilmenin heyecanını satırlarına aksettirmiştir.

 

II. Abdülhamit için;

“Doğuştan diplomat”

“Kurnaz”

“Olağanüstü zeki”

 

 

Yazar Dorina Neave’nin; Sultan Abdülhamit devrinde İstanbul’da gördüklerim adlı kitabından bazı bölümlerinden yazarın Sultan Abdülhamit’i gördüğü birkaç yerde anlatımlarından söz etmek istiyorum, bugünkü yazımda…

Yazar uzun bir süre tam 26 yıl İstanbul’da yaşamış.

Ciddi şekilde eğitim almış, İngiliz elçisinin kızıymış. Çocukluk ve gençlik yılları İstanbul’da geçmiş. İstanbul’a âşık olmuş bir yazar…

 

İstanbul fethinden sonra da çeşitli etnik gurupların kalmasına izin verilmiş olduğunu anlatan yazar; Her türlü milletten insanların İmparatorluğa yakışır şekilde bir mozaik içinde yaşadıklarını da anlatmıştır.

 

O dönemlerde İstanbul’da yaşayan çok yazar olmuş. Bunlarda İstanbul ve Osmanlı hakkında bir çok yazılar yazmışlar.

Ben zaman – zaman onları okuduğumda ve araştırmalarımda bulduğumda sizlere aktarıyorum.

Yazar Dorina Neave, Sultan II. Abdülhamit’i birkaç kez görmüş, onun hakkında söylenenlerin aslı olmadığını anlatmak istemiş.

O dönemler ciddi kritik dönemlermiş çünkü.

Dorina Neave ile ilgili bir yazıyı sizlere aktarıyorum.

 

“Sultan Abdülhamid, tehlike karşısında yaşayan bir insandı, ama büyük bir soğuk kanlılık ve cesaret gösterebiliyordu. Saray dışına çıktığı günlerde, alınan büyük tedbirlere karşılık, Cuma selamlığına gittiği bir seferinde, atılan bir bomba yüzünden (yazar, 1905’te Ermeniler’in hazırladığı Yıldız’daki suikast teşebbüsünü kastediyor) ölümden kıl payı kurtulabilmişti. Bomba gereğinden birkaç dakika önce ve Sultanın arabasının önünde patlamıştı. Kendisine bir şey olmamıştı ama birkaç muhafızı atlarıyla birlikte ölmüşlerdi. En ufak bir korku belirtisi göstermeksizin, bombanın atıldığı yerde, adamlarının ve atların parçalanmış cesetleri arasında arabasını durdurmuş, yaverlerini çağırarak, masrafı kendisine ait olmak üzere yaralıların en iyi şekilde bakılmasını emretmişti. Böylesine yürekli davranışı, alaylarını öylesine sevindirmiş ki, Padişah uzaklaşırken, müthiş bir alkış kopmuştu. Korkak denilen padişah bu muydu?”

 

Bunun yanında Neave, dehşetengiz bomba hadisesinden sonra padişahın aynı gün içinde dört büyükelçiyi kabul ettiğini belirtir.

Yazar, Sultan Hamid’in cesaretine bir başka olayla daha şahadet eder.

Bu sefer yer Dolmabahçe Sarayı’dır ve meydana gelen bir deprem, herkeste büyük bir korkuya sebebiyet vermiştir:

 

Abdülhamid bir de Dolmabahçe Sarayı’nda yüzlerce kulunu ve yabancı elçilik heyetlerinin bir kısmını kabul ettiği muhteşem merasim sırasında emsalsiz bir cesaret örneği vermişti.

Merasimin orta yerinde şiddetli bir zelzele bütün sarayı sallamaya, sarsıntıdan yüksek tavanda asılı olan heybetli kristal avizenin (yaklaşık 5 ton ağırlığında)parçaları aşağıdakilerin kafasına düşmeye başlamıştı.

Depremi takip eden umumi panik ve karışıklık esnasında, tanınan bir paşa, büyük bir pencereye koşarak, kılıcıyla camı tuzla buz etmişti. Sultan ise, saray sallanırken sadece tahtından kalkmış, sonra yine oturarak paşanın tutuklanıp huzuruna getirilmesini emretmişti…

Bu olay sırasında salonda bulunan en büyük ağabeyimin anlattığına göre Sultan, önceden prova edilmemiş, dramatik sahne boyunca soğukkanlı ve aklı başında davranışıyla, sükûneti temin etmiş, merasimde sanki hiçbir olağanüstü olay cereyan etmemiş gibi davranmıştı.

 

Padişahın günlük hayatına dair de bilgiler paylaşan yazar, muhtemelen kulaktan duyduklarıyla birkaç bilgiye yer verir. Bunlar arasında ise Sultan Hamid’in marangozluk mesleği ile bu işi “usta” mesabesinde ifa edebilecek derecede mahareti, zaten bütün herkesin mâlumu olmuştur.

Nitekim bugün Yıldız Sarayı’nı gezenler padişahın saatlerini geçirdiği hususi atölyesini ve çalışma malzemelerini görebilirler.

 

Erken uyanma alışkanlığından olan sultanın sabahları süslenmeye çok uzun zaman ayırdığı bilinirdi.

Kına ile boyanıp, kırçıl telleri gizlenen sakalının bakımına özel bir itina gösterirdi. Yumurtalar, süt, meyve bisküvilerden meydana gelen kahvaltısından sonra her zaman için memleket işlerinde önce gelen jurnalleri incelerdi.

Anlatıldığına göre tek merakı şehzadelik döneminde öğrendiği marangozculuk idi.

Saray’da yıllarını geçirmiş olan Tahsin Paşa’nın da hatıralarında belirttiği gibi Yıldız’da padişaha mahsus bir tiyatro mevcuttu.

 

Edebiyatın gücüne inanan ve bu sahaya ilgisi ile tanınan padişahın özel kalemine dünyaca ünlü –özellikle polisiye- romanları çevirttiğini biliyoruz.

Tiyatro noktasında da yazar şunları paylaşır:

“Yıldız Parkı’nda sultanın bazı imtiyazlı misafirlerini davet ettiği hususi bir tiyatro vardı. Saray içinde bile takip edilip, saldırıya uğramak korkusuyla yaşadığından dolayı, fark edilmeden gelip gidebilmek için, bir perde arkasında oturur, davetlilere görünmezdi.”

 

Neave’in bu konuda değindiği nokta, yabancılara ayrılan bölümde bir defa şahit olduğu padişahın Cuma namazından sonraki haşmetli ve debdebeli merasimidir.

Fakat yine belirtmekten geri kalmaz ki, yıllardan beri yalnızca duydukları ile kafasında canlandırdığı bir padişah hiç de zannedildiği gibi korkunç ve acımasız bir görünüşe, bir ruh haline sahip değildir.

Aksine onca ihtişam ve azamet içinde giyimiyle ve hareketleriyle takındığı mütevazı tavırlar bütün herkesin dikkatini çekmiş, padişaha karşı duyulan hayranlığı ister istemez arttırmıştır.(alıntı)

 

Güzel anlatılarda buluşmak niyetiyle, güzel günler dilerim…

 

 

Nazan Şara Şatana

http:// http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

http:// https://twitter.com/#!/nazansarasatana

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....