Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1133
 

Dört avroluk hamsiye talim

Dört avroluk hamsiye talim
 

Türkiye’de bolluğundan kilosu bir liraya kadar inen hamsi bana gurbet yıllarımın başladığı zamanları anımsattı. Yaklaşık on yıl önce Almanya’ya ilk adım attığımda aklımdaki sorulardan biri doğal olarak hamsi mevsiminde taze hamsi yiyip yiyemeyeceğimdi. Sorunun yanıtını şaşırtıcı bir hızla evde yediğimiz ilk yemeklerden birinde ablamın pişirdiği taze hamsiyle almıştım. Evet buradaki Türk bakkallarında taze hamsi bulunuyordu. Buzlanmış hamsilerdi bunlar; hem de yaz kış hiç kesintisiz. Dileyene donmuş olarak satılanlar da vardı. Hatta Türkiye’deki hamsi mevsiminde Karadeniz hamsisi de getirtilirdi. Karadeniz hamsisi dedim de bizim genelde Karadeniz’e özgü olduğunu düşündüğümüz hamsi aslında Akdeniz’de de çıkar ve Almanya’ya Türkiye’nin dışında genelde İtalya’dan ithal edilir. O zamanlar hamsinin kilosu ortalama 6 – 8 Mark civarındaydı.

Avrupa Birliği’nin avroya geçtiği yıllarda sağlık yönetmenliklerine uyulmadığı gerekçesiyle Türkiye’den taze balık ithalatı da yasaklandı. Bu yasak halen devam ediyor mu bilmiyorum ama o gündür bugündür Türkiye’den balık gelmez oldu tezgahlara. Biz de haliyle canımız taze balık çektiğinde İtalya’dan, Yunanistan’dan gelenle yetinmek durumundaydık.

Bu arada balık denince benim aklıma nedense ilk hamsi gelir, yoksa buralarda mezgit, istavrit, sardalya, çupura gibi bildik başka türler de satılmıyor değil; hamsinin bulunmadığı ya da yeterince taze olmadığı kanaati hasıl olduğunda ya da temizleme zahmetinden kurtulmak için yedek olarak bunlardan da sebepleniriz haliyle.

Ve yine başa dönmek gerekirse… Türk medyasındaki ucuz hamsi haberlerini alır almaz damak ve midemin beynimin hamsi yeme merkezini tetiklemesiyle atıldım pazara bu hafta sonu… ve son zamanlarda alış veriş yaptığım Türk marketlerinden birinin yanında park edip satış yapmayı adet edinmiş mobil balıkçı mı bulmakta güçlük çekmedim.

Tezgah camekanlarını taramaya başladı gözlerim, çupura vardı ilk başta, yanında barbun, içleri boşaltılmış mezgit, dil balığı, istavrit, ahtapot, kalamar, sardalya ve hamsi… ama anlaşılan hamsi tahrikine uğrayan bir ben değilmişim… diğer balık tepsileri tıklım tıklım doluyken esas aradığım bölmede köşede birikmiş, taze görünseler de epeyce hırpalandıklarından derileri silinmiş, yer yer kırmızıya dönmüş gözleri kanlı bir avuç hamsi bana bakıyor; ben de şaşkın şaşkın onlara… balıkçının benim tereddütlü ve üzgün halimi fark etmesi çok sürmedi: “Beyefendi onlar buzdan bu hale geliyorlar ve biraz da altta kalmaktan, ama meraklanmayın açılmamış bir kasa daha var size oradan vereyim.”

Yeni bir kasa ama en üste buz parçalarının arasından görünenlerin hali önceki gördüklerimden çok farklı değil “evet taze ama biraz don yemişler belli ki!” diye mırıldanıyorum. Balıkçı eldivenli elini şöyle altlara doğru daldırıyor… hah şimdi bildik “eli ayağı düzgün” hamsiler çıkıyor ortaya.

Gözlerim parlayarak “O normal hamsilerden bir kilo lütfen” diyorum.

Ödemeyi yaparken cebimden son Türkiye ziyaretimden kalma bir lirayı koyuyorum tezgahın üzerine. Balıkçı parayı eline alıp bakıyor şaşkın şaşkın yüzüme “eee ne şaşırıyorsun, gazetede Internet’te öyle yazıyor, hamsinin kilosu bir liraya indi diyor herkes” deyince gülüşüyoruz birlikte.

Sonra beş avroluk banknotu tosluyorum para üstü olarak, bir avro bir cent geri veriyor balıkçı… evet avroya geçtik geçeli hamsisinin değişmez fiyatı 3, 99 avro buralarda; üstelik İtalyan hamsisi.

Hayıflanmaktan başka ne gelir elden: “Şimdi memlekette olmak vardı anasını satayım!”

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Balık denince aklıma ilk önce hamsi gelir... Hamsi guşi yediniz mi... Ben çok sevrim. Belki blogda bir ara tarif ederim.. Bakmayın Hamsi 1ytl sözlerine siz ,ben daha o kadar ucuza hamsi yemedim ,hamsi en son 3 ytl idi .. temizlenmiş alırsanız 5 ytl:) SEVGİLERİMLE...

Portakal Çiçeği ve FISILTI 
 16.02.2008 22:02
Cevap :
Demek ki "bir kısım basın" hamsi 1 YTL şeklinde haber yapıp işin aslını bilmeyenleri tahrik ediyor; bundan en çok da yurt dışında olanlar etkileniyor haliyle... ben artık doğru haber bulmak istediğimde MB blogçularına baş vuruyorum. Şimdi bir de bu hamsi guşi konusunda bizi aydınlatırsanız size ne kadar minnettar kalırım bilemezsiniz. SEVGİLERİMLE.  17.02.2008 4:15
 

İnsan vatanından uzak olunca hamsiyi bile özlüyormuş demek. Ben de tam tersi balığı görünce fena olurum. Dilerim izne geldiğinizde bol bol yersiniz.

vakayinüvis 
 25.11.2007 22:41
Cevap :
Ben eminim araştırılsın Karadeniz insanının (homo mare ponticus ya da homo mare aterus) DNA zincirinde bir çift hamsi kromozomu var. Kendimden biliyorum ki beynimde bir hamsi yeme merkezi var ve bu haliyle hamsi yeme güdüsüne neden oluyor; bu güdü genelde kış ve bahar aylarında yükselişe geçip koku ve görsel simgelerle tetiklendiğinde homo mare aterus bireyini hamsi aramaya yöneltiyor. Bu türe özgü bir davranış olup gen bankasında Karadenizlilik olmayanların anlamakta güçlük çekmesi normaldir. İzine gelip bol hamsi yeme dileğiniz için teşekkürler. Umarım siz de balıksal ilişkilerde olumlu yönde bir gelişme sağlarsınız. Esen kalın.  26.11.2007 1:32
 

Balığı sevip de balıksız kalmak ne demek ben bilirim. Durum farklı şekillerde yaşanabiliyor. Bizim evde de kokusu rahatsız ediyor diye pişmiyor. Bir insan böylesine sever de ve sudan sebeple balık pişmemesi evde bu da çok zor bir durum:) Küba'a bile hamısi aradığımı bilirim. İstanbul'da bakıyoruz geçen balık mevsimine uzaktan. Her zaman dışarda da yenmiyor. Yiyebildikleriniz için afiyet olsun. Sevgilerimle...

Sema GÜZEL 
 25.11.2007 17:15
Cevap :
Sevgili Sema, Hamsi kokusu konusundaki çekincenizi anlıyorum; bu koku pişerken ve yerken iyi de sonra pişirildiği ortama sinen koku biraz ağır oluyor gerçekten. O nedenle hamsiyi pişirirken mutfak kapısı sıkı sıkı kapatıp, pencereleri sonuna kadar açıyorum... çok gerekmedikçe de haftada birden fazla hamsi pişirmiyorum. Böylece geçinip gidiyoruz işte. Ben yine de bu yıl hamsi sezonunun tadını çıkarmanızı tavsiye ederim... Karadeniz her geçen gün daha da kirleniyor ve bu nedenle gelecek senelerde hamsi ve diyer Karadeniz balık miktarlarında ciddi düşüşler beklenebilir; belki de yeterince balık çıksa bile yenemeyecek kadar sağlıksız duruma gelebilirler. Bakalım bu Kerç Boğazı'ndaki son tanker kazası hamsi popülasyonunu nasıl etkileyecek. Ben yine de daha nice bol hamsili yıllar diliyorum. Sevgilerle.  26.11.2007 1:50
 

Afiyet olsun. Dikkatimi çeken oralarda 1 centi dahi veriyorlar demek. Burda karşındaki adama desen 1 kuruşu ver diye sana 99 kuruş ver sende ozaman der herhalde. saygılarımla...

kartal0634 
 25.11.2007 15:43
Cevap :
Sevgili eagle, Buralarda centler hiç sektirilmez. "Almayayım kalsın!" dersenizde yadsınır. Burada böyle işte. Sevgiler, selamlar.  26.11.2007 1:55
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 60
Toplam yorum
: 147
Toplam mesaj
: 3
Ort. okunma sayısı
: 1313
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Arkeolog olarak arkeoloji, Eski Çağ tarihi, günümüzde sit ve çevre sorunları başlıca ilgi alanlar..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster