Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '13

 
Kategori
İnançlar
 

Dört Mezhep yok. İki çeşit Müslüman var.

Dört Mezhep yok. İki çeşit Müslüman var.
 

Muvahhit kelime olarak Tevhid'e (Tek İlaha) inanan demek. Bunun gereği olarak Adalet ve Ahlak ilkelerini akidesinin temeli yaparken bu temelden hareket noktasını sorumluluk ve vicdan oluşturur.

Muhafazakar ise neyi muhafaza ettiğini bilmeden din diye geçmişten günümüze kadar gelen ne varsa hepsine sahip çıkana denir.

Bu iki kesim arasında ciddi bir inanış farkı bulunur. Bunları sıralayalım.

1- Muvahhit herşeyi sorgular. Neden, niçin, niye, ne amaçla sorularını öncüller. Muhafazakar ise bunları asla sorgulamaz neden, niçin, niye, ne amaçla sorularını sormayı da günah sayar bazen. Muhafazakar en fazla geleneleşmş itikadını ne, nasıl, kim, sorularıyla süsler.

2- Muvahhit'e göre Allah'ın Yaratma sebebi Kuran'da belirtildiği üzere "Kulluk"tur. Muhafazakar'a göre bu ayet göz ardı edilerek ne zaman söylendiği belli olmayan ve Kuranla çelişen Hristiyan Mistisizmiyle yarışan bir Hadisi Kutsi olan "Sevgilim (Hz Muhammade Allahın seslenişi) sen olmasaydın yaratmazdım"a indirgenerek varlığın sebebi olarak Hz. Muhammed gösterilir.

3- Muvahhit'in ağzından Kuran, tevhit, muvahhit, ayet, akıl, adalet, ahlak, sorumluluk, vicdan, itidal, kardeşlik, evrensellik eksik olmazken. Muhafazakar bu kelimeleri pek ağzına almaz o daha çok Vahdeti Vücut, zikir, şeyh, mürit, mürşit, sünnet, sakal, sarık, cübbe, mezhep, meşrep, Ebu Hureyre vb yer alır.

4- Muvahhit evrensel bakar ve (nü olmayan) sanatı edebiyatı, sosyal yaşamı, bilimi Tevhidi bakışla inceler, kafa yorar. Muhafazakar ise sanatı günah sayar, resim yapanı zındık olarak görür. Muhafazakar'ın aklına müzik dedin mi tef gelir.

5- Muvahhit, cennet değil Allah rızası için İslamı seçer. Muhafazkar cennete gitmek için zikir ve ibadetler yapar, cennet ve menfaat olmazsa asla ibadet yapmaz ve iki dakika da İslamı ve Müslümanları emperyalistlere satar.

6- Muvahhit hayatı okumak ve anlamak için okur. Muhafazakar ise cennet ve sevap kazanmak için anlamadan okuduğu arapça duaları zikir sayar ezberleri tekrarlar.

7- Muvahhit dünyanın yok oluşuna sebebiyet veren Kapitalizme karşı TEVHİDİ çare, çözüm ve plan üretir. Muhafazakar herşeyi Allah'a bıraktığını (Allah onların belasını verir) sanarak işbirliği yaptığı Kapitalistlerin ekmeğine yağ sürer.

8- Muvahhit Müslüman kadını ana, bacı, zevce olarak görür onun eğitimine önem verir. İslamın sosyal bir proje olarak başarısında kadın emeğini öncüller. Muhafazakar gelenekçiye göre kadın saçı uzun aklı kısa, yalan bazı hadislere göre erkeği baştan çıkaran Şeytan bazen de erkeğinin yaralarını iyileştirmek için yalaması gereken köpektir. Muhafazakar gelenekçilerin düşünmeden uyguladığı o kadar traji komik sünnetleri var ki hayret edersiniz. Peygamber Avokado yemedi sünnet değil diye Avokado yemeyen akıl yoksunu insanlar var aralarında.

9- Muvahhit'in kader anlayışı açık ve nettir. Allah insanlara seçme özgürlüğü vermiştir ve kulun seçtikleri tercihleri kulun sorumluluk daiesinde hesaba çekilmesine yol açacaktır. Kişinin seçtiği kaderidir. Seçemedikleri ise Allahın baştan takdiridir.

Muhafazakar gelenekçi kişinin seçtiklerinide Allahın belirlediğini onun seçtirdiğini savunan görüşlere sahiptir. Bu kader anlayışı ŞEYTANIN "Madem sen beni saptırdın ben de adem oğlunu sağtıracağım" demesi gibidir. Şeytan'ın kader anlayışında aslında Şeytan sapmamış Allah onu saptırmıştır. Bu kafa Geleneksel Muhafazakarında muhafaza ettiği Şeytani bir kader anlayışıdır. Allah seçtirir Allah yaptırır Allah yazdırır. Kul iradesi sıfırdır.

10- Muvahhit Allahın herşeyi yarattığına inanır, yaratılanı Yaratan'ın parçası gibi görmez. La ilahe ve İlla Allah ile bu ayrımı kesin yapar. Geleneksel Muhafazakar ise Vahdeti Vücut gereği La İlahe İlla Allahı sadece dilde zikirdir. Yaratılanlar Allahın tecelli etmiş birer parçasıdır. Aslında Buda, Haç hepsi Allahın tecelli ettiği içinde Allah olan varlıklardır. Lütfen Dikkatle izleyin ( https://www.youtube.com/watch?v=qgDSaVzgZcg ).

(https://www.youtube.com/watch?v=-IFOfXzbVN8 )Muhammed Mustafa eşittir Allah diyor. Siz Diyanet Camilerinde Allah lafzının yanına Muhammed yazısını eşit seviyede koyarsanız cami cemaatini kazafasındada bu tahayyüller normaldir.

11- Muvahhit Allah ile arasına aracı koymaz. Muhafazakar gelenekçinin aracıları bitmez. Bulunduğu topluma göre çabut bağlanan ağaç, kurşun dökme, maşallah yazan mavi göz boncuklarından putları eksik değildir hiç. Bazıları ise "Yüzü suyu hürmetine, bi hurmetike" sözleriyle  bazen Peygamberi bazen sahabeleri bazen evliya dediği şahısları bazen de bizzat Şeyhlerini aracı kılarak Allahı duasına mecbur ve aracı kılmaya kalkar. Bazıları menfaat odaklı oldukları için bunu da şöyle bi örnekle açıklarlar "Siz Belediye başkanına gitseniz işiniz olur mu, olmaz, ama bir tanıdık vasıtasıyla giderseniz onun hatrına işiniz olur" kafasıyla hareket ederek Allahı da torpilci bir belediye başkanına, kaymakama veya valiye benzetirler ve bunu TV'lerde utanmadan anlatırlar.

12- Muvahhit SIRAT dedimmi bunu yol ve üzerinde Allahın kurallarının bulunduğu cadde olarak algılar. Muhafaakar ise bunu KÖPRÜ sanır ve bazı uydurma hadislerle o köprüyü bir mürşit yardımıyla geçeceğini sanır ya da Kurban Bayramında kestiği bir kurbanın onun köprüyü aşmasına vsile olacağı mitolojisine inanır.

13- Muvahhit için Ayet ve Tevhidin temelini oluşturan Adalet, Ahlak, Sorumluluk Duygusu ve Vicdani bakış ve DİĞERGAM yorum getirir modern çağın sıkıntılarına. Hz. Muhammed'in "Allah nimetini üzerinizde görmek ister " hadisini sağlıkta, zenginlikte paylaşma, Allah rızasını verilenle kazanma olarak algılar. Geleneksel Muhafazakar ise en lüks arabalara binme olarak algılar ve egoistçe yorumlar yapar.

14- Muvahhit için mhtaç olduğu kudret ayetler ışında hayata adil etik, sorumlu ve vicdani bakıştır. Muhafazakar gelenekçinin böyle bi derdi yoktur. Onların cemaat liderleri sürekli olarak Rüyalarda Hz Muhammed'e danışırlar(!) aklı bizzat Hz Muhammed'in ruhani varlığı verir. (Bu anlamda Ebu Bekir'i de yalancı çıkarırlar. Kim Allaha inanıyorsa Allah Ölmez, Kim Hz Muhamme'de inanıyorsa bilsin ki o ölmüştür) Oysa Hz Muhammed yapacağını yapmış, Veda Hutbesiyle bize veda etmiştir ve görevini tamamlayıp aramızdan ayrılmıştır. Lakin Muhafaakar gelenekçi sahtekarların rüyalarında bildirilmelerinin, gaipten haber almalarının, Hızırla sohbetlerin, İlhani Abilerinden aldıkları bilgileri meşrulaştırma gayretleri hiç bitmez. Onların meşruiyet dayanakları gaybdır. 

15- Muvahhit'in kitabı Kuran'dır ve oradan beslenir. Muhafazakar gelenekçi için Kuran güzel okunması gereken bir kitaptır o kadar. Muhafazakar'ın bakış açısında geleneksel Hristiyan ve Yahudiden farkı asla yoktur. Hatta Hristiyan Tesisi bile bazı Vahdeti Vücutçulardan daha insaflıdır. https://www.youtube.com/watch?v=qgDSaVzgZcg

16- Muvahhit başıdaki liderin Adil, Etik, Sorumlu ve vicdani davranıp davranmadığına bakar. Muhafazakar gelenekçi ise liderinden dünyevi ve ahireti olarak ne kadar nemalandığına bakar.

Şimdi soralım kendimize biz hangisiyiz?

 

Saygılarımla 

Ayhan Özcimbit

  

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..