Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '15

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Dörtleme oyunu connect 4

Dörtleme oyunu connect 4
 

Dörtleme yani connect 4 oyunundaki amaç oyun içinde rakibinizi kandırarak dört taşınızı ardaşık şekilde bir araya getirmektir. Bu sıralama yatay, dikey veya çapraz şekilde olabilir. İyi bir statejik düşünme gerektiren dörtleme oyunu iki oyuncu arasında oynanır. Oyunu kazanabilmek için rakibin hamlelerini de düşünerek kendinize oyun planı belirlemeniz gerekir. Unutmayın ki; rakibiniz de kazanmak için aynı şeyleri düşünüyor. Kendi planınızı uygularken, rakibin hamlelerine de dikkat etmeniz gerekir. Rakibinizin oyununu bozacak şekilde stratejiler üretmelisiniz

1974 yılında Milton Bradley firması tarafından oyun piyasasına sürülen connect 4, ingilizce isminden de anlaşılacağı gibi dört taşı birleştirmek üzerine kurgulanmıştır. Dörtleme oyunu farklı ebattaki oyun tahtalarında oynanabilmektedir. En çok kullanılan oyun tahtaları: 7x6, 8x7, 9x7 ve 10x7 olanlardır. Ben bu yazıyı hazırlarken öncelikle Türk Beyin Takımı ve diğer arşivleri araştırdım ama bu oyun hakkında pek fazla kaynak olmadığını da söylemem gerekir.  

DÖRTLEME OYUNU NASIL OYNANIR?

En sık kullanılan 7 satır ve 8 sütundan oluşan 7x8 oyun tahtasıdır. Bu tahta, oyun disklerinin üst üste sıralanabileceği özel bir oyun tahtasıdır. Oyun iki farklı renklerden oluşan disklerle oynanmaktadır. Oyun içinde ilk dörtlemeyi yapan taraf oyunu kazanmış olur.

Her oyuncu oyuna başlamadan önce iki farklı renkten birini seçer ve oyuna başlar. Her oyuncu sahip olduğu diskleri sırasıyla oyun tahtası üzerindeki seçtiği sütundan içeri bırakır. Diskler sütunda inebilecekleri satıra kadar düşerler. Bu şekilde sırayla atılan diskler sayesinde sütun ve satırlar dolmaya başlar. Bu diskleri boşluklara atarken belirli bir startejik plan içinde hareket etmeniz gerekir. Rastgele atılan diskler sıradan rakipler karşısında üstünlük sağlayabilir ama düşünmeden oynanan oyunun size keyif vereceğini de zannetmiyorum.

Dörtleme oyunu değişik bir oyun olup, oynaması oldukça zevk verir. Basit gibi gözüken bu oyun kişilerin farklı şekillerde düşünmesini sağlamaktadır. Oyun tahtası üzerinde atılan diskler özellikle çocuklar için eğlenceli gelir. Onlar eğlenirken fark etmeden algıları da üç boyutlu şekilde dörtleme oyunu sayesinde gelişecektir.

Bana göre her oyunun kendine has özellikleri, güzellikleri vardır. Düşünmenin olmadığı hiç bir zeka oyunu zihinsel olarak gelişim sağlamaz. Benim sizlere tavsiyem, birden fazla akıl ve zeka oyununu öğrenin ve arkadaşlarınıza da öğretin. Zeka oyunları bizleri eğlendirirken fark etmeden düşünme becerilerimizi geliştirir. Bu nedenle sizlere çoğunlukla da düşünce gerektiren oyunları zihinsel antrenman için tercih etmenizi öneririm.  

TURGAY ÜLKER

Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni

Üst Kademe Satranç Antrenörü, Spor Koçu

satranç ve zeka oyunları ile ilgili her türlü bilgiye facebook sayfamdan ulaşabilirsiniz

https://www.facebook.com/turgay.ogretmen.5

https://www.facebook.com/groups/akilvezekaoyunlari/

 
Toplam blog
: 22
: 6222
Kayıt tarihi
: 22.08.14
 
 

Bilişim konusunda uzman bir eğitimci olmakla birlikte Türkiye Satranç Fedarasyonuna bağlı Satranç..