Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '13

 
Kategori
Dostluk
 

Dost ilişkiler/Her şey olsun ama üzeri örtülü olsun

Dost ilişkiler/Her şey olsun ama üzeri örtülü olsun
 

Birbirlerine abla, ağabey, kardeş diye hitap edenlerin bile aralarında bizim bilmediğimiz yakınlaşmalar olabilirmiş. Derin toplumsal akıl Türkiye gibi sosyal yönden kapalı ülkelerde bu durumun normal ve gerekli olduğunu söylüyor. Çünkü arada bir nikâh bağı olmadan kimse kimsenin elini tutup haydi gidelim diyemiyormuş.

İyi de bu bir yöntem haline gelmiş. Kaldırım ilişkileri dışında sosyal hayata girmek, diğer insanlarla dostluk arkadaşlık ilişkisi kurmak ama bu arada denk düşerse bir şeyler de yaşamak, ailenizi, çevrenizi, sizi tanıyanları ikna etmek, oyalamak ve aslında kandırmak için abla, ağabey muhabbeti işe yarıyormuş. Ve aslında güven sağlamanız için kadınlara da bu şekilde yaklaşmanız gerekiyormuş. Başlangıçta kadınların sizin ona bir şey yapmayacağınıza inanmaları gerekiyormuş. Kendi istese bile böyleymiş.

Elbette bu şekilde olanların hepsi bu şekilde değil. Her kadın erkek selamını yatak odasının kapısını açan parola olarak görmek yanlış. Gerçekten çoğu kişilerde ağabey ağabey, abla abla. Aslında bu bile mutluluk verici; çünkü ilişkinin dereceleri var. Bir kadınla muhabbet bile ilişki. Sizin basit sandığınız bu olayı belki de Türkiye’deki kadın ve erkeklerin yarısı yapamıyor.

Cinselliği bir yana bırakın, normal hayat için bile kadınların erkeklere erkeklerin de kadınlara ihtiyacı var. E 50 milyon yetişkin kadın ve erkekten 25 milyonu birbiriyle konuşamıyorsa (selam vermek konuşma sayılmaz) bir yolunu arayacaklar ve arayıp işte bunu bulmuşlar. Abla dediğiniz kadınla sizin aranızda bir şey olabileceğini kimse düşünmüyor. Dahası kadınlar da böyle istiyorlar; çünkü onlar için güven ve etrafa karşı görüntü önemli. Bir kadına abla dediğiniz zaman size güveniyor.

Üzerinde durmak istediğimiz konu insanlarımızın ağabey, abla muhabbetiyle durumu idare ederek ahlaksız konumuna düşmeden sosyal ilişkilerini yürütmeleri. Konuşsun da abla/ağabey diyerek konuşsun. Yeter ki erkeklerle kadınlar yan yana gelsin konuşsunlar. Kadınlarla erkeklerin yan yana gelmelerinde toplumun belki haklı belki haksız, hatta saçma hassaslıkları var. Dürüst ya da insanlara dürüst gözüken böyle formasyonlar özellikle bizim gibi toplumlar için inanın çok faydalı.

Düşünebiliyor musunuz, kadınla erkeğin konuşması yasak. Ağabey diyecek, abla, kardeş diyecek belki bir selam, bir muhabbet ortamı oluşacak. Bu format bu kadınların sahipleri için de (kocası, babası, ağabeyi, kardeşi) geçerli referans. Bazı kadınlar buna ihtiyaçları olmadığını, kişileri gerçekten böyle gördükleri için böyle davrandıklarını söyleyeceklerdir. Haklıdırlar, değilse bile haklı olsunlar.

Zaten toplumun ahlaklıları bellidir. Bazı erkekler ve kadınlar ne yapsanız ahlaklı yaşamaya karar vermişlerdir. Ahlaksızları da bellidir. Burada mağduriyet ahlaklı olup aynı zamanda sosyal olmak isteyenlerdedir. Ağabey, abla muhabbeti işte bunlara yarıyor. Topluma göre bir kadının bir erkekle yan yana olması, selamlaşması, konuşması bile namussuzluk sayılıyor. İşte bunu yıkmak lazım. Ağabey/abla muhabbeti bu anlamda işe yarıyor. En tutucu kadınla bile abla diyerek konuşabiliyorsunuz. Çalıştığım yerde kadınlar sadece kendilerine abla diyenlerle konuşuyorlar.

İlişkilerde, tanışmalarda, konuşma ve muhabbetlerde durumu ve varsa eğer niyeti gizlemek için insanlara maske lazım. Hanımefendi diyerek bir kadına sadece selam verecek kadar yaklaşırsın ki o bile zor. Ama abla dediğinin kucağına oturuyorsun. Ağabey abla muhabbetlerinde kadın ve erkeklerin yakınlığı insanı hayrete düşürüyor. Buna rağmen kocalar, babalar kızmıyor, kıskanmıyor. Çünkü aslında onlar da gizli kapaklı ilişkilere razı olmasalar da eşlerinin sosyal olmasını istiyorlar. Ama işte gerici toplum buna da karşı. Kocalar, babalar, ağabeyler yanlış görüntüye karşılar. “Dün senin karını gördüm, kafede arkadaşlarıyla oturuyordu” cümlesi normal karşılanırken “Dün senin karını gördüm, kafede arkadaşıyla oturuyordu” cümlesi cinayete bile neden olabiliyor.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..