Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '08

 
Kategori
Dünya
 

Dost mu?

Dost mu?
 

İşte yıllar boyu Türk halkına, Türk dostu olarak tanıtılan Paul Wolfowitz'in gerçek yüzünü, gerçek niyetini aşağıda okuyacaksınız. İyi ki dünyada halen Türk dostu olarak bulunan insanlar var!.. Onların sayesinde gerçekleri öğrenebiliyoruz.

ABD Kongresi’ndeki Türk Dostluk Grubu’nun başkanı Robert Wexler, yeni çıkan kitabında ABD’nin Irak operasyonu öncesi Türkiye ile temasların perde arkasını anlatmış. Kitaba göre; dönemin Savunma Bakan Yardımcısı ve savaşın mimarı Wolfowitz Ankara’ya, "Ya bizimlesiniz, ya da bize karşı" diye çıkışıyor. Wexler, "Bu dehşet vericiydi" diyor. Wexler, dönemin Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal’ın "Saddam devrilirse, despotizmin yerini kaos alır" diye uyardığını da anlatıyor.

"Şahin" olmasıyla tanınan eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Irak Savaşı’ndan önce, Amerikan kuvvetlerinin Türkiye üzerinden kuzey cephesini açması için Ankara’ya "ültimatom" vermiş. Bu bilgi, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Robert Wexler’in piyasaya yeni çıkan "Fire-Breathing Liberal" adlı kitabında yer almış. ABD Kongresi’ndeki Türk Dostluk Grubu’nun da başında yer alan Wexler, savaşın mimarı Paul Wolfowitz’in, "Ya bizimlesiniz ya bize karşısınız" diyerek ültimatom verdiğini belirterek "Bu dehşet vericiydi. Gurur, Türk kültürü ve siyasetinde önemli rol oynar. Türkler’i küçük düşürerek başarılı olunamaz" diye yazmış.

Wexler, Türk yetkililerin dünyadaki gelişmeleri anlama biçimini "sofistike" diye nitelemiş, ancak Bush Yönetimi’nin bunu takdir edemediğini yazmış. Wexler, "Eğer, Bush, savaştan önce Türk Dışişleri uzmanlarının tavsiyelerine uysaydı, bugün, yarattığımız kaosla karşı karşıya kalmazdık" demiş. TBMM’de oylanan 1 Mart tezkeresinden birkaç hafta önce, Ankara’da "akıllı adam" diye tanımladığı dönemin Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal ile konuştuğunu anlatan Wexler, bölgeyi çok iyi bilen Ziyal’in, hem kendisine hem de Bush Yönetimi’ne, Saddam’ın kötü olmasına rağmen ülke içindeki farklı grupları birarada tutabildiğini ve devrilmesi halinde, bu grupların birbirleriyle çatışacağını söylediğini kaydetmiş.

Buna göre, Ziyal, "despotizmin yerini kaos alır" uyarısında bulundu, "savaşmayın demiyorum ama, sonuçlarını iyi düşünün ve gruplar arasındaki çatışmaları kontrol etmeye hazırlıklı olun" dedi. Wexler, "Ziyal’in savaştan önce kurduğu senaryonun tümünü savaştan sonra yaşadık" demiş. Büyükelçi Ziyal, "Amerikan askerlerini güller ile karşılamayacaklar" uyarısında da bulunmuştu.

Ziyal’in kendisini ikna ettiğini belirten Wexler, Washington’un ise bunu görmezlikten geldiğini söylemiş, "Bush Yönetimi’nin yabancı ülkelerle ilişkilerdeki bu küstahlığı ABD dış politkasını onlarca yıl geriye götürdü" demiş.

İşte Türk halkına, Türk dostu olarak tanıtılan Paul Wolfowitz'in gerçek yüzü, gerçek bir Türk dostunun yazdığı kitapla ortaya çıkıyor. Küstahlık, diz boyu. Bizim Dışişleri Bürokratlarından ve Bakanlığından ses seda yok. Sanki Türk halkının temsilcileri değillerde! Amerikayı temsil ediyorlar.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ABD dışişleri Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'i Irak konusunda uyaracağına, siz ne yapmaya çalışıyorsunuz, bizi nasıl tehdit edersiniz dese, gereken cevabı vermiş olmazmıydı.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..