Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '17

 
Kategori
Felsefe
 

Dostluk

Dostluk
 

Kişinin en yakın dostu eşidir, dersem katılır mısınız?


“Her şeyin başı sevgidir elbet. Akıl, bilim, ahlak, sanat sevginin yaratmak, kurmak, yaşatmak için bulduğu yollar değildir de nedir?.. İnsanların kardeşçe yaşamalarını gerçekten özleyenlerin ilk yapacakları iş, sevgilere, dostluklara pusu kuranların yüzlerindeki maskeyi çıkarmak olmalıdır bence.”
 
(Sabahattin EYÜBOĞLU, Denemeler)
*
“İki kişinin dostluk kurmasının nedenleri sayısızdır. İçinden çıkılmaz bunun. Yakın dostlarımı gözümün önüne getiriyorum. Niçin dost oldum onlarla? Neydi beni onlarla yakınlık kurmama iteleyen nedenler? Var, ufak tefek şeyler var tabii; ama en önemlisi, yaşama, eş bir anlam vermemiz. Bizim eski şairimiz de bunu anlatmıyor mu? ‘Dünyayı seninle sevmişim ey dost.’ Tek bir mısrada dostluğun taşıdığı engin anlam ne güzel belirtilmiş!”
 
(Oktay AKBAL, Önce Şiir Vardı)
*
 
“Nedir, kendinize ille de bir dost bulmak isterseniz onu kitaplar arasında aramalısınız. Her şeyden, herkesten vefasızlık gelir kitaplardan gelmez... Fransız romancılarından Marcel Proust şöyle der :
- Benim dostluklarla yitirilecek vaktim yoktur.”
 
(Salah BİRSEL, Fırıldak Sarısı)
*
Yukarıda sıralanan her üç metinde ortaklıklar ve ayrılıklar bulunmaktadır. Her üç metin düşünce ağırlıklı, ayrıca konuca üçü de “dostluk” üzerinde durmaktadır. Ancak, Sabahattin Eyüboğlu, Oktay Akbal görüş açıları bakımından konuya olumlu yaklaşmalarına karşın, Salah Birsel olumsuz bakmaktadır dostluğa.
*
“Bana öyle geliyor ki hemşehrim biz birçok şeyi gökte ararken yerde bulacağız. Mutluluk, özgürlük, adalet, eşitlik gibi dostluk da ötelerde değil, burnumuzun ucunda, yaşadığımız günlerin içindedir. Onları kaybettiğimiz yerde aramadığımız için bulamıyoruz. Sana dostluğun reçetesi olur diyecek değilim. İnsana ait ne varsa, yerine ve zamana göre başka oluyor. Ama esasta anlaşmak mümkün.
 
Bana sorarsan işte bu düşünüşte beraberlik olmadı mı kolay kolay dostluk olmuyor; olsa da neye yarar öylesi? Gücümüze güç, canımıza can katabilir mi? İşte beraberlik mutlaka aynı işte çalışmak, aynı tarlayı sürmek demek değil tabii. Ayrı ayrı işlerde çalışırız da günlük kaygılarımız bir olur, birbirimizin işinden anlar, yardımlaşırız.”
 
(Sabahattin EYÜBOĞLU)
 
Yazar iki paragrafta "dostluk" derken ne anlamamız, "dostluğu" nerede aramamız gerektiğini özetliyor.
 
Bizler dostlarımıza, onlar bize bu konuda nasıl yaklaşıyor, hiç düşündük mü?!
*
En yakın dost kişinin eşidir, bilmem katılır mısınız?
 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..