Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '13

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Down Sendrom’lu özel çocuklara müjde...

Down Sendrom’lu özel çocuklara müjde...
 

https://www.facebook.com/#!/groups/581647095216854/


İki iyi niyetli kadın, Merve TUNÇBİLEK ve Çiğdem ALTINÖZ, özellikle down sendromlu çocuklar için birbirinden güzel projeleri gerçekleştirmek için bir başka kadının, Öğretim Görevlisi Özlem P. ŞİNİK’in sıra dışı çatısı altında bir araya gelmişler.

İlk adımları down sendromlu gençlere yönelik bir boncuk kursu açmak olmuş. Kendisi de özel bir çocuğa sahip olan Çiğdem Hanım projelerini ve yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlatıyor;

“Ülkemizde sekiz milyonu aşan sayıda engelli insanımız var. Bu sekiz milyonun içinde Tubitak’ın 2006 yılı istatistik sonuçlarına göre 1,800.000.-civarında zihinsel engelli birey olduğu bildirilmiş. Bunların yüz bini aşkın kısmının down sendromlular olduğu biliniyor. Kromozom fazlalığı olan zihinsel engellilik Down Sendromu olarak tanımlanıyor. Ülkemizde her yıl 1500 civarında çocuk down sendromlu olarak dünyaya gelmekte.

Bu tür çocuklar sevgi, ilgi ve ciddi eğitimler sonucu istenilen düzeyde normalleşemeseler bile normal insanlar arasında yer alabiliyor, iş hayatına da adapte olabiliyorlar.

Bu çocuklar doğdukları andan itibaren büyük mücadelelerle, emekle, sabırla büyütülüyorlar. Kimileri özel alt sınıflarda, kimileri kaynaştırma eğitimi alarak ilköğretimi tamamlıyorlar. İçlerinden parmakla gösterilecek kadarı üniversite eğitimi alabiliyor. Büyük çoğunluğu ise eve hapsolmak zorunda kalıyorlar.

Oysa onlar da normal gençler gibi olmayı, toplum içinde kabul görmeyi, bir iş sahibi olabilmeyi, arkadaşları olmasını hatta evlenmeyi bile hayal ediyorlar. Toplumdan dışlanmamaları için hepimizin elbirliği içinde olmamız, gayret göstermemiz gerekiyor.

Sıradışı Anneler Derneği ile birlikte bu konuda hassasiyet gösterenler olarak gençlerimize el becerileri kazandırmak, onlara uygun sosyalleştirme projeleri ile özgüvenlerini arttırmak, kendilerine yetmeyi becerebilen bireyler haline dönüştürmek için kolları sıvadık.

İlk hedefimiz gençlerimize (biz onlara Meleklerimiz diyoruz) el becerisi kazandırmak.

Anadolu yakasında Cumartesi günleri, Avrupa yakasında Pazar günleri saat 11:- 13,30 arasında boncuk kursumuzu başlattık.”

Gençlerin bu tür bir el becerisi kazanmalarını isteyen aileler ayda sadece 60.-lira gibi minik bir ücret ödeyerek çocuklarını bu kursa yollayabilirler. Boncuk, iğne ve benzeri malzemeler bu fiyata dâhil.

Kurs Nisan sonlarında yapılacak sergi ile taçlanacak. Gençler bu sergide eserlerini topluma sunacak ve satabilecekler. Böylelikle hem emek vermeyi öğrenecekler, hem de emeğin karşılığında para kazanma hazzını yaşayacaklar.

Özel çocuklara kendilerini özel hissettirecek ve renkli dünyalarını resimlerine yansıtabilecekleri bu çok özel kurslara kayıtlar başlamış. Cumartesi günleri Kozyatağı’nda, Pazar günleri ise Fındıkzade’de devam edecek kurslar 23 Nisan 2014’de bitecek.

Onlarla birlikte bu yolda yürümek isteyenler, konu hakkında bilgilenmek isteyenler eğitmen Merve Tunçbilek hanımefendiye, 0532 484 23 15 no.lu telefondan, ya da downsosyal@gmail.com   adresinden kolayca ulaşabilirler.

Ayrıca; http://siradisiannelik.org/2013/11/ozel-cocuklarimiz-ici-boncuk-kursu/ adresinden daha fazla bilgi edinmek de mümkün.

Onlar hem anne, hem de öğretmen. Sadece kendi çocuklarını değil, tüm çocukları kucaklayacak kadar kocaman bir yüreğe sahipler. Tek istedikleri engelleri kaldırmak adına biraz ilgi ve destek…

Tülay Hergünlü

İstanbul, 24 Kasım 2013 

 

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..