Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '17

 
Kategori
Tarih
 

Dr Rıza Nur dosyası

Dr Rıza Nur dosyası
 

Lozan Konferansı'na giden heyet içinde Dr. Rıza Nur'un da olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Özellikle antlaşma dönemi ve sonrasında sık sık ismi duyulan meşhur biridir kendisi.

Osmanlı Devleti'nin yıkılmasına, milli mücadele ateşinin yanmasına ve yurdun her yerini etkisi altına almasına, Türk milletinin emperyalizmi dize getirmesine ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasına şahitlik etmiş biridir Rıza Nur.

Tüm bu dönemlere şahitlik eden pek çok insan gibi Rıza Nur da hatıralarını kaleme alma isteği duymuş ve uzunca bir hatırat bırakmıştır arkasında. Bazı çevreler için bu hatıralar Mustafa Kemal Paşa'ya saldırı niteliği taşıdığı için çok sevilir ve neredeyse kutsal  kabul edilir. Fakat hatıralar şahsın hırslarını ve çıkarlarını da yansıtabileceği için diğer tarihi belgelerle desteklenmediği müddetçe şüphelidir ve 1. el kaynak olarak kullanılması sakıncalı ve tarih adına tehlikelidir. Yani ATATÜRK'ün ifade ettiği şekliyle konuyu açıklayacak olursak: "Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir; yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtan bir hal alır". 

Dr. Rıza Nur'un hatıraları eleştirel bir bakışla okunmalı ve derinlemesine tahlil edilmelidir. Bu konuda Turgut ÖZAKMAN'ın hazırladığı Dr. RIZA NUR DOSYASI kitabı dikkate değer ve kıymetli bir çalışmadır.Özellikle Cumhuriyet Tarihi alanına ilgi duyanların mutlaka okuması gereken bir inceleme ve değerlendirme kitabı. 

 
Toplam blog
: 17
: 432
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

Tarihçi ..