Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '12

 
Kategori
Haber
 

Dragon Festivali

Dragon Festivali
 

Dragon Festivali


Hakan Yavuz

Bu haberi okuduğumda merak ettim. Haber aynen şöyleydi, sizlere de aktarıyorum.

 

·         İş dünyası bu sefer çok farklı bir amaç için buluşuyor, Dragon Festival’inde eğlenmek için! Dünyaca ünlü şirketlerden ekiplerin kıyasıya yarıştığı Dragon Festival’i, önemli metropollerin bir numaralı kurumsal platformu haline geldi.(alıntı)

 Bu konuyu bize birebir canlı olarak aktaracak olan Hakan Yavuz’la görüştük. Kendilerini konuk ettik. Hoşgeldiniz.

 

Hoşbuldum.

 

Festival hakkında konuşmak istedik sizinle. Bir hayli enterasan hikâyeleri olan bir festival. Bildiğim kadarı ile çoook uzun yıllara dayanan bir hikayesi olması lazım…

 

Evet, Dragon Bot ilk olarak Uzakdoğu’da 2 bin sene önce kullanılmış. Efsanesini de şöyle aktarabiliriz:

Uzakdoğu’da efsanelere göre şair ve yazar Qu Yuan kıskançlık ve kavgalar sebebiyle İmparator tarafından sürgüne gönderilmiştir. Ülkesinin düşmanlar tarafından zapt edildiğini öğrendikten sonra nehre atlayarak intihar ettiği söylenir.

Ölümü Çin ay takviminin beşinci ayının beşinci gününe denk gelir ki; bu festival Batı’da daha ziyade Ejderha Kayığı Festivali olarak anılmaktadır.

Festivalin kökeni inanışa göre köylülerin nehre sallarıyla inip QuYuan’ı kurtarmaya çalışmaları, başarısız olunca da en azından onun ölüsünü hayvanlardan ve kötü ruhlardan uzak tutmaya çalışmalarına dayanır.

 

Dragon Festivalinin açılımı nedir?

 

Dragon festivali adını Dragon Bot teknelerden almıştır. Festival sırasında Dragon Bot yarışmaları yapılıyor.

Zamanla yapılan bu uğraşlar ve konuya ilişkin efsanelerin dokusu bu festivali çeşitli kültürel etkinliklerle bezemiştir.

80’lerde bu hikâye Avrupalılar tarafından duyuldu ve ilk festival Almanya’da düzenlendi. Dragon severlerin sayısı hızla arttı ve birkaç sene sonra milyonlarca kişi bu sporun müptelası oldu.

 

Ne zaman kurulduğu hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Dragon festivali Türkiye’de ilk defa 2008 yılında İstanbul’da, Haliçte yapıldı.

Festivalin Türkiye’deki ayağı bu sezon 5. Yılını, 5 farklı şehirde düzenlenecek yarışlarla kutluyor. Şimdiye kadar 668 takım, 14.696 yarışmacının katıldığı festival, aynı zamanda dünyanın en büyük üç festivalinden biri olmayı başarmıştır.

 

 Kimler tarafından yapılıyor?

 

Dragon Festivali’nin Türkiye ayağı HSB GROUP tarafından üstlenilmiş. HSB Grup spor pazarlaması ve iletişiminden markalaşmış konsept (kavram)organizasyonlara, su üzeri konstrüksiyon çözümlerinden tesis işletmeciliğine kadar geniş bir yelpazede entegre hizmet sunan grup şirketidir.

Türkiye’de uluslararası akreditasyona (denklik kuruluşu)sahip tek festival. Uluslararası Dragon Bot Federasyonu (İDBF) tarafından akredite edildi ve takvime alındı. 

 

Dragonun su sporu ile gerçekleştirildiğini biliyoruz. O zaman festival boyunca kürek çekilerek yarışılacak diyebilir miyiz?

 

Dragon Festivali sadece suda yapılan dragon botlarla yarış demek değil, aslında katılan gruplar ya da kurumlar her konuda yarışıyorlar; yaratıcılıkta, takım ruhu konusunda vs. Dünyaca ünlü şirketlerden ekiplerin kıyasıya yarıştığı Dragon Festivali, önemli metropollerin bir numaralı kurumsal platformu haline geldi. 2008’den bu yana her sene artan katılımcı sayısıyla Dragon Festivali, profesyonellere iş hayatının eğlenceli yüzünü gösterecek. İş hayatının ciddiyetinin ofiste kaldığı, su üzerinde herkesin eşit olduğu festivalde şirketler birbirleriyle kıyasıya mücadele veriyor. Bu festival sayesinde hem şirket çalışanlarının aralarındaki bağlar kuvvetleniyor, hem de ekip ruhu tekrar alevleniyor!

Dragon Festivali şirketlerin 17 kişilik takımlar kurarak birbirleriyle mücadele etmelerini, mücadele ederlerken eğlenmelerini sağlıyor. Aynı zamanda kostüm yarışması, dans gösterileri, çeşitli ikramlar ve doğal güzelliklerle iş yaşamının en eğlenceli yüzü olmayı hedefliyor. 

Çalışanlara neredeyse bir yılın en renkli anlarını içinde barındıran Dragon Festivali, katılımcıların iş yaşamının getirdiği stresi kürek çekerek yok etmelerini sağlıyor.

 

Bu yarış süresince size hangi ünlü firmalar destek verecekler? 

 

Festivale 2012’de Türkiye genelinde yaklaşık 600 takım katılacak. Bu 13.200 yarışmacı demektir ve 70.000 davetli anlamına gelir. Katılan kurumlar arasında bir çok tanıdık isimler bulunur: Akbank, Anadolu bank, B/S/H,Banvit, DHL Eczacıbaşı, Maersk, Marks and  Spencer, Marport, Memorial, MerckSerono, OMV Petrol Ofisi, Pimaş, Puma, MNG kargo, superfresh, shell… 

 

Festivale katılacak olan Pink Sisters gurubundan bahseder misiniz?

 

Birçok sosyal sorumluluk projesine aynı anda ev sahipliği yapacak olan Dragon Festivali’nde meme kanserine karşı kürek çekecek takımlar ilk defa Türkiye’de Pembe Karanfil Seremonisi yapacaklar. Meme kanserine savaş açan pembe takımlar İnternational Pink Sisters, Meya ve Pembe Güç takımları da bu yıl yarıştaki yerlerini alacaklar. İnternational Pink Sisters takımı Kanadalı, Amerikalı, Yeni Zellandalı, Güney Afrikalı 35 – 80 yaş arası 25 kadından oluşuyor. Meme kanserini yenmeyi başarmış ve Dragon sporu ile rehabilite edilmiş Pink Sisters sporcuları 26 – 27 Mayıs’ta İstanbul’da olacaklar ve Haliç’ten tüm dünyaya seslerini duyuracaklar. 

 

Bu yıl festivalde bir ilk yaşanacak ve meme kanseri ile mücadeleyi kazanmış kadınların hayata yeniden dönüşleri Pembe Karanfil Seremonisi ile kutlanacak. Pink Sisters üyeleri “biz hayatta kalarak zaten kazandık” sloganlarıyla bu heyecanlı rekabetteki yerlerini alacaklar. Dünya çapında yapılan araştırmalar kürek çekme hareketinin meme kanserini önlemede mucizevî etkisini ispatlamıştır. Kanser vakalarına sık rastlanan Amerika ve Kanada’da neredeyse tüm hastaların rehabilitasyon (iyileştirme) programlarında tedavi programı olarak yer almaktadır.

 

Son olarak Festival tarihlerini alabilir miyiz?

 

Festival tarihlerimiz şu şekildedir:

Adana 5–6 Mayıs 

İzmir 12–13 Mayıs

İstanbul 26–27 Mayıs

Ankara 9–10 Haziran

Bursa 16–17 Haziran

İstanbul 22–23 Eylül 

 

Konuğumuza verdiği bu güzel bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz.

 

Nazan Şara Şatana

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

https://twitter.com/#!/nazansarasatana

 

 

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....