Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Drapetomania

Daha önce aldığım psikoloji derslerinde görmediğim bir hastalıktı bu.İnsan ve Toplum dersinde karşıma çıkınca ve ayrıntılı okuyunca zaten gerçekte olmayan,uydurmasyon bir hastalık olduğunu öğrendim.Kafanız karıştı değil mi? Peki o zaman tek tek anlatayım sizlere de :)

19.Yüzyılda A.B.D.'de görülen bu hastalığa sadece tarlalarda çalışan siyahi köleler yakalanıyordu.Hastalığın belirtisi ise kölenin tarladan kaçmaya çalışmasıydı.Diğer bir anlatımla,eğer köle sahibinden ve çalışmak zorunda olduğu tarladan kaçmak isterse bu teşhis konuluyor ve tedavi ediliyordu.Tedavide hasta olduğu sayılan kölenin her iki ayağının başparmakları kesiliyordu. Parmakları kesilen kölenin artık koşabilmesi mümkün olamadığı için tarladan kaçamıyordu. Bu sayede de iyileşmiş sayılıyorlardı.

Şimdi size soruyorum. İnsanın özgür olmak istemesi sizce bir hastalık olabilir mi? İnsanın aklı almıyor böyle bir teşhis ve tedaviyi.

Beyazların hakim olduğu, siyahilere boyun eğdirdiği, sistemi köleliğe dayalın olan ırkçı bir toplumda, belirli toplumsal ve politik koşullardan dolayı, bu şekilde kaçmaya çalışmak, profesyonel tedavi gerektiren bir hastalık olarak kabul edilmiş, tıp kitaplarında bu hastalığın doktorlar tarafından teşhis ve tedavi edileceği belirtilmiştir :(( Drapetomania hastalığı,hem içinde bulunduğu toplumun bir ürünüdür, hem de toplumdaki güç ilişkilerini sağlamlaştırmaktadır. (Cartwrigt,1851'de aktaran White,2002:41)

Dr. Cartwright, Zenci Irkının Özellikleri ve Hastalıkları adlı kitabında İncil’in kölelerin efendilerine boyun eğmesi gerektiğini ve asla kaçma arzusu duymamaları gerektiğini söylediğini yazıyor.

Dr. Cartwright’a göre eğer beyaz adam Tanrı’nın arzusuna karşı gelir de kölesini kendi seviyesine çıkarmaya çalışırsa ya da kendisi onun seviyesine inerse veya Tanrı’nın ona verdiği gücü suiistimal edip de zalimce cezalar verirse, kölenin ihtiyaçlarını sağlamazsa köle kaçmaya kalkışabilir. İyi davranılırsa, yeterli yiyecek, giyecek ve yakacak odun verilirse, her aileye kalabilecekleri bir ev sağlanırsa, ancak geceleri ortalıkta dolaşmalarına, içki içmelerine izin verilmez, birbirlerini ziyaret etmeleri sınırlanır, aşırı çalıştırılmazsa yönetilmeleri son derece kolay olur, tıpkı dünyanın başka yerlerindeki diğer insanlar gibi! Ama bu “normal” şartlarda kölelerin kaçma isteği duymaması gerekir. Yine de kaçma isteği duyuyorlarsa bu artık drapetomania’dır.

19. Yüzyılın ortalarında yazdığı bir makalede bu hastalığı tanımlamakla kalmıyor Dr. Cartwright, aynı zamanda tedavi de öneriyor. Kölenin içine girmiş bu şeytanı kovmak için sistemli bir şekilde kırbaçlanmasını önleyici bir tedavi olarak öneriyor; ama tabii ayak başparmakların kesilmesi şeklinde daha kalıcı bir tedavi de mümkün diyor ya da bu uygulama ona mal ediliyor. (Kaynak;Murat Gülsoy)

 
Toplam blog
: 6
: 207
Kayıt tarihi
: 25.05.18
 
 

Rehberlik ve Psikojik Danışmanlık Yüksek Lisans Mezunu Aile Danışmanı   ..