Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '12

 
Kategori
Fotoğraf
 

DSLR makinelerde neden raw (ham) format kullanmalıyız?

DSLR makinelerde neden raw (ham) format kullanmalıyız?
 

Yeni çıkan bazı kompak kameralar raw formatta çekim yapabilmektedir.


DSLR makinleri, çektiğimiz fotoğrafları kaydederken tek bir formatta kaydetmezler. Bunlar makinenin özelliğine göre jpeg, raw, tif formatları olabilir. Burada en sık kullanılan jpeg ve raw formatların kısaca özelliklerinden ve raw formatta çekim yapmanın avantajlarından bahsetmek istiyorum.
 
Jpeg format fotoğraflarda en sık karşılaştığımız dosya tipidir. (Joint Photographic Experts Group) Adını bu formatı üretmiş olan komiteden alır.
Bu formatın sık kullanılma sebeplerinin en başında dosya boyutunun diğerlerine göre daha az yer kaplaması gelir. Çünkü SIKIŞTIRILMIŞ bir formattır. SIKIŞTIRILMIŞ ı büyük yazmamın bir sebebi var. İlerleyen satırlarda açıklayacağım.
 
Dijital fotoğraf makineleri ister kompak ister DSLR ister likeSLR model olsun jpeg formatta fotoğraf kaydediyor. DSLR ve bazı likeSLR makinelerde diğer formatlar mevcut. Kompaklarda bu özellik mevcut değil varsade hiç rastlamadım.
 
Neyse konuya dönecek olursak;
Çektiğimiz fotoğrafı jpeg kaydederken o anki ışık koşulları ne ise kullanmış olduğumuz makine bunu algılayarak fotoğrafa “sıkıştırarak” (artık küçük yazıyorum) :) uyguluyor.
 
Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, kullandığımız makine, mevcut piysadaki makinaların en pahalısı da olsa (bildiğim kadarıyla Lecia (68.000 TL sadece body), jpeg formata dönüştürürken mutlak suretle hata yaparlar. Hata belki ciddi bir suşlama da olsa bu böyle. İnsan gözü kadar doğru algılamasını beklemek ise bizim yapacağımız bir hata olacaktır. Renkleri doğru yakalasa da, ışığı mükemmel algılasa da “sıkıştırılmış” bir formatta kayıt yapacağı için fotoğrafın üzerinde bozulma kaçınılmaz oluyor.
 
Raw a geçemden önce burada ufak bir alt başlık açmak istiyorum.
 
 ** Jpeg formatta kaydedilmiş fotoğraf üzerinde düzenleme yapmak neden ölümcül?  **
 
Aslında cevabı çok basit, daha önce büyük harfler ile yazdığım şeyden dolayı. SIKIŞTIRILMIŞ...
Zaten sıkıştırılmış olarak kaydedilmiş jpeg formattaki fotoğrafı düzenlemek için her açtığımızda ve birşeyler değiştirdiğimizde bir kere daha sıkıştırarak kaydederiz. Bunu her açtığımızda bunu yapar. Bu sefer renk düzeni dağılır, netlik gider, keskinlikden eser kalmaz ve nihayetinde fotoğraf ölür. Her açtığımızda demiş miydim... :)
 
İşte Raw formatta çekim yapmak ve düzenlemek neden bize sınırları olmayan bir dünya vaad ediyor? Cevabı bir iki satır yukarıdaki alt başlıkta. Yine söyleyeceğim ama Raw formatta çekim yaptığımızda fotoğraf sıkıştırılmaz, olduğu gibi kaydedilir. Ham dememizin sebebide budur.
 
En basit şekli ile;
 
Makinemize “sen fotoğrafları artık raw formatta kaydet...!” dersek bunun anlamı tüm düzenlemeleri ben yapacağım, beni bana bırak demiş oluruz. Tek dez avantajı raw formatın hafıza kartında ve sabit diskimizde daha çok yer kaplamasıdır.
 
Tif var birde. Eğer makineniz tif formatında kayıt yapıyor ve bu özelliği kullanıyorsanız hafıza kartına ve harici sabit disklere çok para vereceksiniz anlamına gelir ama konumuzun dışında bir durum.
 
Raw formatın avantajları:
 
  • Fotoğrafı sıkıştırmadığı gibi olduğu gibi kaydeder. Bu da hiçbir bozluma yaşamadan bize düzenleme imkanı verir. Özellikle beyaz dengesini ayarlama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız raw formatta çekim yaparak bu durumu 100 % hallettmiş ve daha güzel bir dünyada yaşamaya başladınız demektir.
  • Photoshop kullanıcıları ve özellikle Photoshop’ un programlarından biri olan Camera Raw programını kullananlar bileceklerdir. Beyaz dengesi ve fotoğrafın gerçeği yansıtması adına yapılacan düzenlemelerin raw fotoğraflarda ne kadar esneklik sağladığı ve ne denli güzel olduğunu....
  • Raw fotoğrafları her açtığınızda, bunu çok söyledim sanırım, J bir bozulma yaşamaz hatta ilk çektiğiniz haline geri dönme imkanı bulabilirsiniz.
 
Ufak bir öneri:
 
Raw olarak düzenlediğiniz fotoğraflarınızı tif oalrak kaydedin. Çok büyük miktarda yer kaplayacaktır ama böyle yaparsanız sunum yaptığınız fotoğrafları en kaliteli şekilde sergilersiniz.  Çok yer kaplayacağı için sadece en güzel fotoğraflarınızı tif oalrak saklayabilirsiniz. Bir öneri...
 
Ne zaman jpeg formatı kullanacağımıza gelince, tüm düzenlemeleri yapılmış bir fotoğrafı en son nihayi haline getirdikten sonra save as (farklı kaydet) dedikten sonra jpeg kaydetmenizi tavsiye ederim. Ve sonra bunu bir daha jpeg olarak düzenlememek gerektiğini eklememem gerek var mı bilmiyorum. :)
 
Jpeg formatın az yer kapladığını yazımın en başında belirtmiştim. Bu sebeple intrnet sitelerinin tamamı fotoğraf yüklerken diğer formatları kabul etmezler. (server larında çok yer kaplayak uzantılı formatları istemeyecekleri için)
 
Komplo teorisi: İnternet sitesi sahipleri tif formatlı güzel fotoğraflarınızı onların üzerinden yayınlamanızı kıskanırlar. Bu sadece şakası.... ... ... .. .
 
Bir fotoğrafı jpeg olarak kaydedeceksek sadece o fotoğrafın son halini internet üzerinden paylaşacağımızda bunu yapmak gerekiyor. Aks halde her açtığınızda :):):)
 
Herkese en güzel fotoğraflar dilerim....
 
Toplam blog
: 8
: 2185
Kayıt tarihi
: 04.07.12
 
 

Ululsararası İlişkiler mezunu. Bankacı. Yarı profesyonel fotoğraf meraklısı. ..