Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ahmet Nakit Devecioglu

http://blog.milliyet.com.tr/and

29 Haziran '13

     
    Kategori
    Siyaset
     

    DSP 9. Olağan Kongresi'ne doğru

    1980’den sonra kurulan partiler içinde; en eski siyasal partilerinden biri olan Demokratik Sol Parti, uzun yıllar boyunca Bülent ve Rahşan Ecevit’in yönetiminde bir evlat gibi büyütülen ve kapalı kapılar ardında kalan bir yapıdaydı. Zaman zaman bu kapılar büyük bir gürültüyle açılıyor; o zaman da medyaya bol miktarda malzeme veriliyordu. Bu malzemeler arasında “Kürkoğlu olayı” “Çile çiçekleri” “Sema Pişkinsüt ve oğlunun başına gelenler” sayılabilir.

    Partinin kuramcısı ve ikinci genel başkanı Bülent Ecevit’in 2004 yılında genel başkanlık görevini Zeki Sezer’e devretmesiyle DSP’de yeni bir yol haritası ortaya konuldu. Zeki Sezer başkanlığındaki DSP’ye birçok danışman alınmış, yeni plan ve projeler ile reklam kampanyaları hazırlanmış, Türkiye çapında yapılan mitingler ile 2007 yılına girilmişti. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde CHP ile yapılan seçim ittifakı neticesinde TBMM’ye 13 milletvekili gönderen DSP, Meclis’te grup oluşturamamıştı. 2009 yılındaki yerel seçimlerin sonuçları parti içindeki bazı kavgaların büsbütün gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Zeki Sezer’in istifasının ardından gidilen olağanüstü kurultayda Masum Türker’in genel başkan seçilmesi üzerine partinin birçok milletvekilleri ve kurucu başkanı Rahşan Ecevit, DSP’den ayrıldı.

    İstifalarla TBMM’deki sandalye sayısı 6’ya düşen DSP, 2010 yılında yapılan halkoylamasında “hayır” cephesinde yer aldı. Halkoylaması için Eskişehir, Bartın ve Tekirdağ’da birer miting yapan DSP’nin 12 Haziran 2011 seçimlerine gelindiğinde ise milletvekili adayı bulmakta zorlandığı basına yansıdı. DSP, sandıkta büyük bir yenilgiye uğrayarak %0.25 seviyesinde kaldı. Seçimlerin ardından partinin otobüs ve minibüsleri ile Bülent Ecevit’in makam araçlarının piyasa değerinin çok altına satıldığı da ulusal basına yansıdı.

    Şu anda DSP içerisinde Emrah Konuralp liderliğinde hareket eden ve “Umut İçin Halk Hareketi” adı altında toplanan partililer, kurultayı kazanmaları halinde DSP’nin programında yenilikler yapacaklarını belirtiyorlar. Öte yandan eski milletvekilleri Hasan Macit, Uluç Gürkan, Orhan Birgit öncülüğünde “Demokratik Sol Platform” adlı diğer grup da toplantılar düzenleyerek çalışmalarına devam ediyorlar.

    DSP’nin simgesi ak güvercinin adeta kanadı kırılmış; öylesine mahzun, ağlamaklı bakar bir hali var. Partinin ilçe ve il teşkilatları birer birer kapandı. Binlerce partili DSP’nin Ecevitsizleştirildiği ve “sol”dan çıktığı iddiasıyla partilerinden istifa ettiler. Parti içi muhalefetin son umudu ise 30 Haziran 2013 Pazar günü yapılacak olan 9. Olağan Kongre’de. Sonuçları bizde merakla bekliyoruz.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 324
    Kayıt tarihi
    : 19.12.12
     
     

    Lisans mezunuyum. ..