Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '09

 
Kategori
Siyaset
 

DSP saltanat partisi mi?

DSP saltanat partisi mi?
 

Günlerdir DSP’de yaşananları izlemekle meşgulüm. Bir zamanların efsane partisi, hükümetin başı Demokratik Sol Parti son kurultayından bu yana hiç alışık olmadığımız durumlara sahne oluyor.

Partiye dışarıdan bakanlar ise kendi kendilerine şu soruyu sormadan edemiyorlar. DSP saltanat partisi mi?

***

Adından “Demokratik” ibaresi geçen ve aynı zamanda “Sol” olduğunu iddia eden bir partide birbiri ardına yaşanan gelişmeler bu isimlerin sadece birer “isim” olduğunun en büyük göstergesi.

Rahşan Ecevit’in bitmek bilmeyen kaprisleri ise artık partinin resmi bir ideolojisi haline gelmiş!

***

Rahşan Ecevit, 1984 yılında kurduğu DSP'den istifa etti. Rahşan Hanım'la birlikte, DSP'li milletvekilleri Mücahit Pehlivan, Emrehan Halıcı ve Recai Birgün de partiyle yollarını ayırdı. Ecevit, istifa dilekçesinde 'mevcut DSP yönetimi gidip, Ecevit çizgisine sadık bir yönetim gelinceye kadar' partiden ayrı kalacağını belirtti.

Bülent Ecevit'in siyasî yasaklı olduğu yıllarda DSP'yi kuran Rahşan Ecevit, eşinin ölümünün 3. yılında kendileriyle özdeşleşen partiyle tüm bağlarını kopardı. Böylece DSP'de Ecevitler dönemi kapandı. Zeki Sezer başkanlığındaki önceki yönetimle zıtlaşan Rahşan Hanım, mayıs ayında yapılan kurultayda Alemdar Yalçın'ı desteklemişti. Ergenekon tutuklusu Tuncay Özkan'ın eski sağ kolu olan Yalçın, DSP delegesinden sadece 20 oy alabildi. Kurultayda umduğunu bulamayan Rahşan Hanım, yeni Genel Başkan Masum Türker'le mücadele etmek yerine istifayı tercih etti. Rahşan Hanım, kendisine yakın üç milletvekiliyle dün sabah yaptığı görüşme sonrasında istifa kararı aldı.

***

Partinin demokrasi anlayışı Rahşan Ecevit’in desteklediği bir adayın her surette genel başkan seçilmesi. Delegelerin ortak tercihine ise saygı demokrasinin dışında!

Ecevit çizgisine sadık bir yönetimden kasıt nedir?

Bu çizgiyi kim belirliyor? Hiç kuşkusuz Rahşan Ecevit kimi işaret ederse genel başkan olarak onu görmek istiyor. Böyle bir demokrasi anlayışı İran’da bile yok.

***

Rahşan Ecevit'in ardından DSP milletvekilleri Mücahit Pehlivan (Ankara), Emrehan Halıcı (Ankara) ve Recai Birgün (İzmir) de partiden ayrıldıklarını duyurdu. Böylece 2007 seçimlerinde CHP ile yaptığı ittifak sonucu 13 milletvekiliyle Meclis'e giren DSP'in sandalye sayısı 8'e düşmüş oldu. Mücahit Pehlivan, Ecevit'in acele karar verdiğini ancak buna saygı duyduğunu söyledi. Yeni sürece ilişkin bir plan yapmadıklarını savundu. Recai Birgün, Rahşan Hanım'ın "Kalmamızın bir mantığı yok; mücadele ettik başaramadık. Yeni yönetim gelene kadar ayrı kalalım." düşüncesinde olduğunu aktarırken, Emrehan Halıcı uzun süredir parti yönetimiyle ilgili şikâyetlerinin bulunduğunu, Zeki Sezer ile başlayan bu şikâyetlerin, kurultay sonrasında da devam ettiğini söyledi. Rahşan Ecevit ile toplantılar yaptıklarını vurgulayan Halıcı, "Onun ayrılmasıyla birlikte, ben de ayrılma kararı verdim." dedi.

***

CHP ile yaptıkları ittifakta bekledikleri sonucu alamayan partililer zor şartlarda meclise girmişlerdi. Bu son tartışmalarla beraber partinin %1.5’ larda olan oyu eminim daha da inmiştir.

DSP’n in bundan sonraki süreçte tabela partisi olmasının bir manası yok. Parti kasasındaki parayı bir yerele bağışlayıp bir önce partiyi kapatma kararı almalılar. Demokrasi ve Sol bu yaşananları hak etmiyor.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..