Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

DTP kapatılmalı mıydı?

DTP kapatılmalı mıydı?
 

“DTP kapatılmalı mıydı?” sorusu konuşuluyor günlerdir. Birçoğu partinin kapatılmasına alkış tutarken, kimileri demokratik düzende parti kapatmanın son yollardan biri olması gerektiğini söylüyorlar.

Kaldı ki partinin kapatılma gerekçesinde yer alan “….odağı haline gelmiştir” ibaresi AKP’nin kapatılma davasının sonucunda açıklanan ibare ile benzer olunca tartışmanın boyutu değişti. Anayasa Mahkemesi DTP’yi kapatırken geçmişte neden AKP’yi kapatmamıştı?

Haşim Kılıç’ın Refah kökenli olduğu ve hükümetle koordineli bir biçimde çalıştığı iddialarından başlayan süreçte çok sözler söylendi. Haşim Kılıç’ın kendi mahkemesinde bile karar ayrılığına düştüğü birçok durumdan farklıydı bu durum. Mahkeme bu kez oybirliği ile almıştı bu kararı. Yani mahkeme, DTP’yi terör eylemlerinin odağı haline geldiği yönündeki iddialardan dolayı kapatılması gerektiğine inanıyordu.

***

Çok gerekli miydi kapatılma?

Tartışılır tabi ki ama mahkemenin verdiği karara saygı duymak gerekir.

DTP’nin özellikle açılım sürecinde çok daha ihtiyatlı davranarak Kürt sorununun çözümüne katkıda bulunması gerekliydi. Sürekli Öcalan üzerinden yürüttükleri siyasetlerinde PKK’nın meclisteki temsilcileri olduklarını çok açık bir biçimde gösterdiler.

Bundan sonra akacak kandan sorumlu sizsiniz diyerek soruna nereden baktıklarını gösterdiler.

Bize söz hakkı vermiyorsunuz, gerisine karışmayız diyorlar.

Haklı oldukları yerlerde var ama bir sorunun çözümü bu şekilde olmaz. DTP’nin baktığı taraf hep Öcalan üzerinden kışkırtmacı bir yandı.

Mecliste olmak, diyalog içerisinde olmak, söz hakkı alabilmek, aldıkları oyların savunuculuğunu yapmak çok büyük bir imkandı. Kullanamadılar. Rezil ettiler demokrasiyi.

***

Bence kısmına gelirsek ben biraz daha tahammül gösterilebilirdi diye düşünüyorum. Ne kadar ateşli olurlarsa olsunlar bizlerin daha dikkatli takip edip, daha iyi dinlememiz gerekiyordu diyorum.

Parti kapatma ile bu insanların konuşma haklarının tamamını ellerinden alarak ne yapılabilir. Adresi dağa göstermek gibi bir şey bu da…

DTP sütten çıkma ak kaşık değil tabi ama bu adamların ne imkanı kaldı şimdi?

Nerede konuşacaklar, nasıl diyalog kuracaklar?

Biraz daha ihtiyatlı olup, deyim yerindeyse gaza gelmeden düşünmek lazım.

Herkese hak ettiği türden cevap vermemek lazım bugünlerde…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..