Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '16

 
Kategori
Dünya
 

Dua ve Beddua zamanı

Dua ve Beddua zamanı
 

Kaynak: www.milliyet.com.tr


Ben din adamı değilim ama bütün inanç sistemlerinin kendilerine göre duaları ve bedduaları olduğunu bilirim.

Dua semavi dinlerde oldukça önemli bir araçtır. Kişi yaratanına bu aracı kullanarak ilticada bulunur, taleplerini iletir.

Müslümanlıkta dua oldukça önemlidir. Günde beş vakit kılınan ve kendisinin de bir dua olduğu ifade edilen namazlardan sonra da insanlar dua ederler. Bu dua esnasında Allah’tan dünyaya ve dünya ötesine ilişkin çeşitli taleplerde bulunurlar. Ebedi cennet isterler. Ölmüş yakınlarının ve başka insanların bağışlanmasını isterler. Kendilerinin ve başkalarının bağışlanmalarını isterler. Kendilerinin ve başkalarının sağlıkla ilgili ve ekonomik sorunlarının çözülmesini isterler. Evlenmeyle ilgili, savaşlardan, yıkımlardan, felaketlerden kurtulma ya da korunmayla ilgili konularda da insanlar duaya başvururlar.

Beddua da duanın bir başka çeşididir.

Beddua birilerinin cezalandırılması, bir şeylerin yıkılıp bozulması için, birilerinin ve bir şeylerin zarar görmesi için yapılan yakarıştır.

Beddua özellikle İslam dininin olası olumsuz sonuçları nedeniyle çok sıcak bakmadığı bir dua türüdür ve bu nedenle çok kullanılmaz ancak bu zor durumlarda kullanılamayacağı anlamına gelmez.

Yani dua gibi bedduanın da zorda kalmış insanın yaşamında “daha dikkatli olmak koşuluyla” yeri olabilir.

“Dua müminin silahıdır”hadisini hepimiz biliriz ve bu sözün ışığında bedduanın da bir silah olduğunu söyleyebiliriz. 

Öyleyse Suriye’de, hemen sınırlarımızın ötesinde dünyanın uzak yerlerinden farklı ve farklı eğilimlerdeki ülkelerden gelip mazlum insanların başına bombalar yağdıran güçlere karşı bu silahı neden kullanmayız?

Bir düşünsenize; belki de dünyayı kana bulayan diktatörler ve onların arkasında duran, onların emellerine hizmet eden zalimler biz yeterince beddua etmediğimiz için kan dökmeye devam edebiliyorlar.

Belki de, mazlumlar ve her türlü mağdurlar bizim içimizdeki salih insanlar yeterince ve doğru dua etmediğimiz için zarar görüp duruyorlar.

Haydi, duaya ve bedduaya.

Mazlumların kurtuluşunu ve mutluluğunu; zalimlerin parçalanarak yok oluşunu, perişan oluşunu gözümüzde canlandırarak, candan isteyerek duaya ve bedduaya.

Hani önümüze “beddua etmeyin, iyi değildir” diyerek önümüze çıkanlar olabilir.

Onlara bu kan dökücü vampirlere bugün beddua edilmeyecekse ne zaman edilecek denilerek duaya ve bedduaya.

Birer birer ve bir araya gelerek duaya ve bedduaya.

Zulme maruz kalanlar olarak ya da zulme maruz kalanların tanıkları olarak duaya ve bedduaya.

Sonuç alıncaya kadar, zalimlerin zulümlerinin karşılığını gördüklerine de tanık oluncaya kadar duaya ve bedduaya.

Evlerini barklarını, oğullarını kızlarını, varlarını yoklarını geride bırakıp yaşlı, genç, çoluk çocuk yollara düşen; denizlerde boğulan, aç susuz sefil ülkemizin ve başka ülkelerin sınırlarına dayanan, kapılarına gittikleri ülkelerin politikacıları, güvenlik güçleri tarafından horlanan, itilip kakılan, yaşama sevinçlerini, ümitlerini kaybeden, kendi ülkelerinde kuşatma altında açlıktan ölen insanlar için duaya ve bedduaya.

Düne kadar kendi ülkelerinin tüccarları, öğretmenleri, hemşireleri, memur ve işçileri, gazeteci, yazar ve sanatçıları iken bugün ülkemiz kaldırımlarında dilencilik yapanlar için duaya ve bedduaya.

Dünyanın emperyalist kan emicilerden temizlenerek daha yaşanabilir bir hale gelebilmesi için, evlatlarımızın ve dünyadaki bütün çocukların daha temiz ve huzurlu bir dünyada kardeşçe ve barış içinde yaşayabilmelerinin zeminin oluşturulabilmesi için duaya ve bedduaya.

Ateşi ve barutu olmayan silah ile duaya ve bedduaya.

Haydi, dinimiz, inancımız, partimiz, görüşümüz ne olursa olsun, dünyayı yöneten emperyalist yapılara ve çıkar odaklarına isyan ederek, zulme karşı bir araya gelerek duaya ve bedduaya.

Kim bilir, belki hala içimizde salih, duası kabul edilebilir kimseler vardır. Onların ışığından yararlanmak için duaya ve bedduaya.

 

10.02.2016

12:57

 

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..