Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '07

 
Kategori
İnançlar
 

Dua ve meditasyon

Dua ve meditasyon
 

Dua etmek, dinimizde bir kimsenin kendisi ve başkası hakkında bir arzusuna kavuşması için Allah'a yalvarması olarak tanımlanır. Meditasyon ise kelime anlamı olarak, derin düşünce, mistik anlam olarak, kişinin iç huzura ve öz valığına ulaşmasına olanak sağlayan, zihni denetleme tekniklerine verilen isimdir. Meditasyon yapabilmenin tek ve en önemli koşulu konsantrasyonu sağlayabilmektir. Meditasyon genel olarak, şifa bulmak, stresten kurtulmak, ahatlamak, kendine güven duymak adına yapılır.

Meditasyon, yoganın temelidir. Yoga ile ulaşılacak evrenle bütünleşme haline meditasyon uygulaması olmadan gelmek mümkün değildir. Dinimizde dua ederken kılınan namazda, ayağa kalkma, diz çökme, secde etme ve oturma şekilleriyle, aynı zamanda vücut için bir egzersiz görevi görür. Namaz kılmak, zihni günlük işlerden uzaklaştırarak, Allah'a ve onun varlığına konsantre olmayı sağlayıp, ruhsal arınmaya sebebiyet verir.

Kimileri maddi kazanç için, kimileri de yakın akrabalarının mutlu ve huzurlu olması, hastalıklarından kurtulması için dua eder. Bu tarz dua ilkel meditasyon tekniklerine benzeyen en yaygın dua türüdür.

Bu duaların ve meditasyonların ortak noktası, duygulara bağlı düşünce sürecidir. Etrafımızda uygulandığını gördüğümüz dua ve meditasyonlar genelde bu türdendir.

Duyguları gelişmiş kişilerin kalbi, zihinsel olarak çok gelişmiş fakat duygusal olarak gelişmemiş kişilerin kalbine göre çok daha asildir. Dua etmek ve meditasyon yapmakta, duygusal anlamda gelişip ve olgunlaşmış bir ruh yapısını gerektirir.

Kaçınılmaz kader veya sabit alınyazısı diye bir şey yoktur.Kuran'da ve hadislerde çeşitli yerlerde iyi yürekle yapılan duaların kabul edileceği belirtilmektedir. "Bana (halis kalp ile) dua ediniz.Duanızı kabul ederim." (Mü'min suresi:60) buyrulur.

Geleceğimiz, inanç sahibi insanların duaları ve bilinçli çabalarıyla değiştirilebilir.Her yeni gün bir öncekinden mutlak surette farklılık gösterir, bu farklılıklar, çok ufak detaylarda gizli olsa bile.Bu değişimin gerçekleşmesinde inançlarımızın ve bu yöndeki kişisel çabalarımızın payı büyüktür.

Çoğu zaman gerçekleşmesi umutsuz ve olanaksız gözüken bir çok olayın, duaların gücü sayesinde, mantığımızın almadığı şekilde gerçekleştiğini okuyor ve duyuyoruz.

Bir çok insan için dua etmek, meditasyon yapmaktan daha fazla tercih edilir.Çünkü dua, meditasyona göre daha anlaşılır, içgüdüsel olarak gerçekleştirmesi daha kolay bir kavramdır.

En son ne zaman dua ettiğinizi düşündünüz mü? Bu soruya herkes farklı cevaplar verecek olsada, ortaya çıkacak olan sonuç, herkesin bir şekilde dua ettiği olacaktır.

 
Toplam blog
: 60
: 1987
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

22.06.1970, İstanbul doğumluyum. Finans sektöründe çalışıyorum. Sanata ve edebiyata büyük ilgi duyuy..