Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '09

 
Kategori
Spor
 

Duatlon (birinci olmadan ölmek yok!)

Duatlon (birinci olmadan ölmek yok!)
 

Türkiye Triatlon Federasyonu


Geçtiğimiz haftasonu, 18-19 Nisan tarihlerinde Triatlon Federasyonunun, Kütahya’da düzenlemiş olduğu IV Duatlon müsabakası koşuldu. Ben deniz de, Masterlar kategorisinde (40 yaş üstü) katılarak, müsabakayı kazasız belasız tamamladım Allah’a çok şükür, Fakat maalesef dereceye giremedim.

Hem Triatlon hem de Duatlon dayanıklılık ve iyi strateji gerektiren spor dallarıdır. Bu yüzden müsabakalarda amaç sadece birinci olmak değildir. Böylesine zorlu müsabakalarda kendinizi tüketmeden, sakatlanmadan ve bir kazaya karışmadan, derecenizi geliştirerek bitirmek de önemli bir başarıdır.

Hemen bilmeyenler için kısaca Duatlon nedir açıklayayım. Duatlon 5000m koşu ardından 20km bisiklet ve son olarak da 2500m koşu ile biten iki ayrı spor dalının arka arkaya icra edildiği zorlu bir mücadele dalı. Müsabaka sezonun başında, deniz suyu sıcaklığı yüzmeye elverişli olmadığı için, federasyon “yüzme, bisiklet ve koşu” üçlemesi olan TRİATLON yerine ”koşu bisiklet koşu” üçlemesinden oluşan DUATLON adı verilen, iki ayrı spor branşının birleştirildiği bir yarışma ile sezonunun açılışını yapar.

Geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kadar ağırlık çalışan ama son yılarda, zorlu bir spor dalı olan Triatlon’u keşfeden ben deniz, ilk başladığım zamanlarda sürünerek parkurları tamamlarken, şimdilerde daha rahat ve iyi bir tempoyla yarıştığımı söyleyebilirim. Ağırlık çalışmış olanlar bilir, sporcunu anaerobik (oksijensiz solunum ile yapılan kas çalışması) kapasitesi, kuvveti ve kas yoğunluğu yüksektir. Triatlon, ise tam tersine aerobik solunumlu(oksijenli solunum yapılan kas çalışması) ve yüksek dayanıklılık gerektiren bir spordur. Dolayısıyla her iki spor branşı birbiri ile taban taban zıtlık teşkil eder. Hele hele benim gibi 20 yıl boyunca ağırlık çalışmış ve kas kütlenizi 93 kiloya kadar çıkarmışsanız, elbette Triatlon’a geçişiniz kolay olmayacaktır. Gerçi son zamanlarda 84 kiloya kadar inmiş olmama rağmen hala 4 kilo kadar fazlam var. Aslında yüzerken ve bisiklette sorun yaşamıyorum ama, koşarken kendimi adeta Yeşil Dev Hulk gibi hissettiğimi söyleyebilirim. Önümüzdeki zamanlarda şu 4 kiloyu da verirsem çok daha iyi sonuçlara imza atacağımı düşünüyorum.

Biraz da yarışmadan bahsetmek gerekirse; bir gün öncesinden cumartesi günü Kütahya’ya indikten sonra aynı gün hem parkuru tanımak hem de arabada oturmaktan kasılan bacaklarımızı açmak için 1 saatlik kısa bir antrenman yaptık. Aynı akşam, federasyonun düzenlendiği “Teknik Toplantı” sonrası verilen yemekten sonra yavaş yavaş odalarımıza çekildik. Ertesi sabah saat 07’de kalkıp erkenden kahvaltıya indik ve gaz yapmayacak ama enerji verecek karbonhidratlı gıdalarla yapılan kahvaltıdan sonra tüm sporcuların bisikletlerini 08:15’ e kadar bisiklet parkına koyması zorunluluğu sebebiyle erkenden parkura gittik. Önce 08:30’ da yıldız bay ve bayanlar ardından 10:30 da genç bay ve baylar ve en son 12:15 de büyükler bay bayanlar ile ve master bay ve bayanlar start aldı

Sabah ilk start öncesi saygı duruşu ve İstiklal marşımız çalındı. Normal şartlarda her nerede bayrağımızı görsem, her ne zaman İstiklal Marşımız çalınsa içim titrer. Hele ki yarışma öncesi İstiklal Marşımız çalındığında çok daha fazla duygulanır ve heyecanlanırım. Bir de tam start anında bir araya gelmiş onlarca sporcunun bacaklarının ısıtmak için avuçları ile bacak kaslarını tokatlayarak çıkardıkları onlarca şaklatma sesleri beni çok heyecanlandırır nedense… Sanırım yarışma başlamadan önceki son anlarda tavan yapan testesteron ile adrenalin yüzünden oluyor…
Geçen yıla kadar 21 yaş üstü “Büyük Erkekler” ve “Büyük Bayanlar” kategorisinde yarışan milli sporcuları yakalamazken bu müsabakada 1 saat 13 dakika ve 29 saniyelik derece ile “Büyük Erkeler” kategorisinde 9 yarışmacıyı, “Büyük Bayanlar” kategorisinde de 7 büyük bayan yarışmacıyı arkada bırakan bir Master olarak kendime göre iyi bir derece yaptığımı söyleyebilirim. Haa, “Kardeşim sen Master’larda ne yaptın?” diye soruyorsanız 7. oldum. Fakat yarıştığım kategorideki tecrübeli eski tüfekleri geçmek o kadar kolay değildi. Üstelik onlar yarış bisikleti ile yarışırken ben klasik ağır bir kadroya sahip MTB bisikletle yarışmak zorunda kaldım. İnşallah en kısa zamanda daha iyi bir bisikletle daha iyi derecelere imza atmayı ümit ediyorum.

Bu arada, maalesef medyamızda yer almayan Triatlon ve Duatlon adına sevindirici bir gelişmeler vardı Kütahya’ da… Federasyon, Kütahya Duatlon’ unun gelecek yıl uluslararası bir nitelik kazanabilmesi için, İran ve Süriye’ den genç sporcuları ülkemize davet etmiş olması güzel bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Bu türden gelişmeler hem sporcu, hem sponsor hem de ülkemiz adına iyi neticeler vermiştir her zaman.

Traitlon Federasyonu, yarışma sonuçları vb konuları merak edenler aşağıdaki linklere tıklayabilirler. Bol sporlu günler dilerim…

http://www.triathlon.gov.tr/ http://www.triathlon.gov.tr/sonuc_2.html


 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..