Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Dubai Gezisi

Dubai Gezisi
 

Dubai'ye gitmeden önce, Dubai'nin, insanı rahatsız edecek kadar lüks ve yapay bir yer olduğunu düşünüyordum. Gidince tam da öyle olmadığını gördüm.
Dubai'ye indiğinizde, her tarafta size yardımcı olmaya çalışan görevliler görüyorsunuz. Havalimanına inince, havalimanı içinde bulunan metroya binerek valizlerinizi almaya gidiyorsunuz. Çok büyük bir havalimanı var. 3 terminali var 1 tanesini sadece Emirates kullanıyor.

Dubai parası olan dirhem 0,55 TL civarında. Benzin fiyatı sudan daha ucuz. Benzinin litresi 1,7 dirhem( yaklaşık 90 kuruş). Dolayısıyla taksi fiyatları da ucuz. 3,5 dirhemle açılıyor km başı 2 dirhem. Dubai' de 8.000 civarı taksi var. Bunun 3.500 tanesi emirliğe ait. Taksi sürücüleri komisyonla çalışıyor, maaş almıyorlar. Taksilerin büyük çoğunluğu Toyota ve Honda.
Yerel halk taksilerde, mağazalara vs çalışmıyor. Taksi sürücüleri Hindistan ve Pakistan' lı. Mağazalarda ise genelde Filipinliler çalışıyor.
 

 

 

Şort ve kısa etek giyen de var peçe ile gezen de. Kimse kimseye müdahale etmiyor. 1960'lı yıllarda küçük bir kasaba olan Dubai'nin bu halini görünce insan hayret ediyor. 40-50 ve daha fazla katlı gökdelenler var. Binaların hiçbiri diğerine benzemiyor ve çok estetik. Yüksek katlı binaların 4 katı otopark olarak ayrılmış. Ana yol olan Şeyh Zayed yolu 6 şerit gidiş, 6 şerit geliş. Yollar son derece modern ve temiz. Alt geçitler ve üst geçitler sayesinde trafik her zaman akıcı.

 

Cezalar çok ağır olduğu için herkes kurallara uyuyor. Korna sesi yok. Ortalıkta polis vs yok. Ama bir olay olduğunda hemen müdahale ediyorlarmış.


Dubai şaşırtıcı bir şekilde yemyeşil. Her tarafta ağaçlar ve çiçekler var. 40. kata bile su çok tazyikli çıkıyor. Deniz suyunu arıttıkları dev bir tesisleri var. Evlerde bu suyu kullanıyorlar. Atık suları arıtarak sulama işinde kullanıyorlar.

Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit El Maktum çok seviliyor. Yerel halkın tamamına ev vermiş, maaş bağlamış. Yerel halk yeni oluşturulan bölgenin 20-30 km kadar dışarısında bir bölgede yaşıyor ve bu bölgeye pek gelmiyor. 

 

 

 

Dubai metrosu yerin üstünde çalışıyor. Yolcuların neredeyse tamamı yabancı. Belli saatlerde ilk vagon kadın ve çocuklara ait. Bir görevli gelip beni oturduğum yerden kaldırdı bayanlara ait vagonda olduğum için. Metro duraklarında, raylarla yolcular arasında bir paravan var. Yolcuların raylara düşmesini engelliyor. Metro geldiğinde paravanın açılıyor.

 

 

Otobüs durakları kapalı ve klimalı. Bur Dubai bölgesinde lüks çanta ve saatlerin taklit ürünleri satılıyor. Yoldan sizi çeviriyorlar ve binaların üst katlarında odalara götürüyorlar. Jumeirah camisi çok ünlü. Turistler sürekli görmeye geliyorlar. Tur otobüsleriyle şehir turu yapılabiliyor.

 

 

 

 

 

10 yıl önce boş arazi olan Marina bölgesinde son derece lüks binalar, restoranlar ve yatlar var. İstanbul'da yapılmak istenen burgulu gökdelen de burada bulunuyor.

Medinat Souk alışveriş merkezi kapalı çarşı gibi. Küçük dükkanlarda hediyelik eşyalar satılıyor. Burada kayık turu da yapabiliyorsunuz. Dünyanın tek yedi yıldızlı oteli Burj El Arab oteli nin yakınında yer alıyor.

İbni Batuta alışveriş merkezinin mimarisi çok güzel. Her sokağı ayrı şekilde dizayn etmişler. İran sokağı, Hint sokağı, Çin sokağı gibi ayırıp düzenlemişler. Emirates Mall çok büyük bir alışveriş merkezi. İçerisinde kayak pisti var.

 

 

 

 

 

 

Dubai Mall dünyanın en büyük alışveriş merkezi. 1,2 milyon metrekare alana kurulu. 200 futbol sahası büyüklüğünde ve içerisinde 1.200 mağaza var.Dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa'nın yanında.

 

 

O kadar büyük ki alışveriş merkezinin içerisinde küçük kırmızı taksiler bulunuyor. Yürüyerek bitecek gibi değil. Mağazalar da çok büyük. Moda sokağında Prada, Yves Saint Lorent, Gucci gibi markaların mağazaları bulunuyor. 

 

 

Bu alışveriş merkezinde Mudo mağazası ve Mado dondurmacısı da bulunuyor. Büyük bir akvaryum da bulunuyor. İçerisinde köpek balıkları ve penguen bile var. Dubai Mall' da bulunan su havuzunda akşamları çok etkileyici bir su gösterisi yapılıyor. Her yarım saatte farklı bir gösteri oluyor ve çok güzel.

 

Burj Khalifa dünyanın en yüksek binası 828 metre ve 160 katlı. 124. kata kadar çıkıp etrafı seyredebiliyorsunuz. Dünyanın en hızlı asansörüyle 124. kata 1 dakikada çıkıyorsunuz. Buradan bakınca ve etraftaki boş araziler görünce ne kadar büyük bir iş yapıldığını görebiliyorsunuz.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..