Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '07

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Duble yollar

Duble yollar, yol tekniği açısından bakıldığında güzel bir uygulama. Ancak bu yolların altyapısı çok sağlam olmalı. Trafik yoğunluğu ve araçların dingil yükleri çok iyi hesap edilmeli. Aksi durumda bu yollar çok kısa sürede aşınmaya uğrar.İklim şartları da etkendir aşınma için. Bu yollar bir süre sonra sıcak asfalt ile mutlaka kaplanmalıdır.

Ulukışla - Ankara arasındaki yol örneğindeki gibi sürekli bir sarsıntı ve titreme oluyor araçta. Yolun konforu da önemli. Konforsuz yol artık günümüzde kullanılmamalı .Araçlar son teknoloji ile üretiliyor. Hız limiti yükseldi araçlarda. Hızlı giderken fren mesafesini artırıyor sathi kaplama'lar. Normal asfalt yolda 50m 'de duran bir araç, sathi kaplama ile yapılan duble yolda 75m 'de durabiliyor. Otobüsle giderken kahve içmek istediniz , otobüsün sarsıntısından kahveniz her an üzerinize dökülecek diye korkuyorsunuz. Ya da çantanız kafanıza düşecek diye sürekli gözünüz çantanızda oluyor. Tabi bu arada lastiklerin aşınması, sarsıntıdan oluşacak arızalar ve oluşan çıkura düşmemek için yapılan kazalar da işin cabası.
Trafik yoğunluğunun düşük olduğu yerlerde bu uygulamalar eskiden beri yapılıyor ve güzel bir uygulama. Ama tamir ve bakımı sürekli yapılmalı.

 
Toplam blog
: 46
: 1171
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

Adana doğumluyum ve Adana'da yaşıyorum. Jeofizik mühendisiyim...