Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '08

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dudak ve damak yarıkları

Dudak ve damak yarıkları
 

Çoçuğun doğmasından uzun bir süre önce, gelişiminin ilk haftalarında, dudağın sağ ve sol kenarları ile damak beraber oluşurlar.Yaklaşık her 1000 bebekte normal bir gelişme oluşmaz.

Dudak ve damak yarıkları doğumsal bir anomalidir.Kendisini büyük bir heyecanla gelen bebeklerine hazırlamış olan aileler için büyük hayal kırıklığıdır.Ancak tedavisi mümkün bir durumdur.Çoğunlukla kesin sebep bulunamaz.Ancak hamilelik sırasında alınan ilaçlar, röntgen ışını, stres, merdivenden düşme gibi travmalar veya geçirilen virütik hastalıklar, bazı vitaminlerin eksikliği veya fazlalığı suçlanmıştır.

Dudak ve damak yarığı ile doğan çoçuklar, eşlik eden diğer problemler nedeniyle değişik uzmanlık dallarından alınacak yardıma ihtiyaç duyarlar.Plastik cerrahinin yapacağı yarık onarımının yanı sıra beslenmeleri, dişleri, işitmeleri, konuşmaları ve psikolojik gelişmeleri açısından çoçuk büyüdükçe değişecek çeşitli problemler ortaya çıkabilecektir.Bu nedenle ailelerin multidisipliner, takım desteği alabileceği bir merkeze başvurmaları gerekir.

Cerrahi girişim, dudak ve damak yarığı onarımında deneyimli bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilirse iyi bir sonuca ulaşmak mümkündür.Ancak her cerrahi girişimde olduğu gibi karşılaşılabilecek çeşitli komplikasyonlar ve riskler mevcuttur.Dudak yarığı onarımında en sık görülen problem, dudağın her iki yanındaki simetrinin sağlanamamasıdır.Dudak yarığındaki temel amaç yarığın tek bir cerrahi işlem ile kapatılmasıdır.Ancak zaman zaman ikinci bir işlem gerekebilmektedir.Damak yarığındaki temel amaç;damaktaki açıklığın kapatılarak çoçuğun düzgün beslenmesini ve düzgün konuşmasını sağlamaktır.

Bebek 6-10 haftalık olduğunda dudak yarığı ameliyat edilir. Bebeğin anesteziden zarar göremeyecek belli bir ağırlığa ulaşması (4.5 kg.) için bu süre beklenir. Damak yarığı ameliyatı ise, 6-18 aylık devrede yarık derecesine göre yapılır. Erken ameliyat edilen damakta ameliyat nedeni ile oluşan skar dokusu üst çene ve yüz gelişimini olumsuz etkileyebilir. Daha geç ameliyat edilirse bu defa çocuk yarık damak ile konuşmayı öğrenir ve damak onarıldıktan sonra konuşmanın düzelmesi zorlaşır.

 
Toplam blog
: 30
: 1454
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

sığmaz ki buraya ne sen ne kalabalıklar! ..