Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '13

 
Kategori
Gelenekler
 

Dul karılar koğuşu

Dul karılar koğuşu
 

Efenim bu kadınların boşanarak zavallı erkeklerin başlarına türlü türlü çorap örmelerine uyuz oluyorum. Adamların başlarını belaya koymaları yetmezmiş gibi bir de devlete sitem etmezler mi pes diyorum o kadar. Neymiş efem devletin başka işi gücü yokmuş gibi boşanan karıyı kocadan korumalı; yasalar düzenlemeli, kadın kuruluşlarına destek vermeli, kadın sığınma evleri açmalı hatta bir de çocuklarına kol kanat germeliymiş. Yahu eski köye yeni adet; bi’ kerem karı kocanın arasına girmek yakışır mı koca devlete? Hem hiç kimsenin aklına bu hatungillere hesap sormakta gelmiyor. Ama dua etsinler ki benim gibi aklı evvel bir blog yazarı var da hesap soruyor. Niye boşanıyorsun bacım, senin zorun ne? Sana böyle mi öğretti ataların? ‘Avrat düzdüğü evi Tanrı yıkmaz, avrat bozduğu evi Tanrı yapmaz’, ‘Gece yağar , gündüz açar yıl düzlüğü; erkek söyler, kadın susar ev düzlüğü’, ’Horoz kadar eri olanın, harman kadar yeri olur’ gibi atasözlerini de mi duymadın? Nerde bu örf adet, nerde ailenin kutsal damacanası, nerde yuvaya çer çöp taşıyan dişi kuş?

Halbuki otursan evinde, beş tanecikte yavrulasan zaten hayatının on yılı kuluçka dönemiyle geçecek, adamın desen olgunlaşacak, pişecek ve bilmem kaç yıllık mutlu evliliğinin sırrını soranlara cevap verecek konuma geleceksin. Ama şimdinin avratlarında sabır yok ki. Bir cimdik yesin, bir fiske yesin amanın hemen dava açmalar, anasının evine dönmeler, iş bulmalar yok çocukların velayetini istemeler filan. Bilmez misin bre kadın dövülmeyen kadın tımarsız ata benzer? Kocanın vurduğu yerde de gül biter demek.

Sonuç itibarıyla son yıllarda yüzde 1400 artan kadın cinayetleriyle uğraşmak zorunda kalan bir devlet, incinmiş ve katil olmuş kocalarla uğraşan kolluk kuvvetleri ve boşanma dava dosyaları arasında kaybolan bir adalet sistemi var. Yazık ki ne yazık. Neymiş küçük hanımın canı boşanma çekmiş.

Artık bu kadar emek ve zaman kaybına dur demenin vakti geldi. Madem kadınlar boşanıp kendi hayatlarını yaşamak istiyorlar yaşasınlar bakalım. Bize düşen ise boşanma şiddetine maruz kalan erkekleri korumak ve katil olmalarını engellemeliktir. Hemen gerekli düzenlemeler yapılmalı ve dul karılar koğuşları açılmalıdır. Yani boşanmak isteyen kadın boşanabilir amma hapse girmek koşuluyla. Nasıl fikir ama? Öyle bakakaldınız dimi sevgili okur? Bu benim aklıma niye gelmedi diye hasetlendiniz? Neyleyim bu akıl da bana Tanrı vergisi…

Gelelim çözüm önerimin ayrıntılarına; şimdi hatun kişi eğer 1 yıllık evliyse ve boşanmak isterse 10 yıl, 2 yıllık evliyse ve boşanmak isterse 20 yıl gibi doğru orantılı korelasyonel içeren bir ceza sistemiyle yargılanacak. Davada görevli herkes (hakimin yaz kızım dediği kız bile) erkek olacak. Sadece boşanmak isteyen hatun değil ona boşanması için akıl veren ya da destek olan hısım akraba da bu sistemden nasibini alacak, cezalandırılacak. Yuvasının kıymetini bilmeyen bu hatun kişinin avukat tutma hakkı olmayacak, iyi hal filan gibi bir indirimden katta yararlanmayacak, çıkarılan Emine affı, Hayrülnisa affı gibi aflar onu kapsamayacak. Oldu da cezasını tamamlayıp hapisten çıkarsa nüfus cüzdanına eşek kadar boşanmıştır damgası vurulacak ve bir daha evlenemeyecek. Eğer cinsel yolla geçen bir hastalık filan kaparsa asla tedavi edilmeyecek. Saç boyası, makyaj malzemesi, ağda gibi kadınsı alışverişleri karneyle yapabilecek. Eski pamuktan bez olmaz, dul avrattan kız olmaz gerçeğini kabullenecek.

Sadece boşanmak isteyen hatun kişi değil iyi bir kız yetiştiremeyen kız tarafı da bedel ödeyecek. Boşuna dememişler ‘Bez alırsan Musul’dan kız alırsan asilden’ diye. Kızları tarafından bozulan aile bütünlüğü, bunun erkekte ve erkek tarafında yarattığı dramatik durum için tazminat ödeyecek; ayaklı ya da ayaksız tüm menkuller, tüm ziynet eşyaları, tüm çocuklar erkeğe devredilecek. Boşanmanın erkekte yarattığı namus, şeref ve onurgillerin yaralarını sarmak içinse erkeğe psikolojik destek verilecek, yarasın tosunuma denilecek, eğer ticaretle uğraşıyorsa teşvik kredisi verilecek, eğer memur veya işçiyse aylıkla ödüllendirilecek eğer işsizse tez zamanda bir işe yerleştirilecek. Ayrıca erkek eğer isterse Esra Erol’a çıkması için cesaretlendirilip er kişinin programda gösterilecek tanıtım klibi TRT tarafından çekilecek. Eğer istediği talip gelmezse klip prime time da kamu spotu olarak yayınlanacak.

Tamam yasa teklifim şu an kanun hükmünde kararname tadında olabilir, yani ayrıntılar yeterli olmayabilir. Ama eğer destekler ve de önerilerle zenginleştirirseniz sonuç harika olacak. Ama elimizi çabuk tutmalıyız. Çünkü her an bir vatan evladı boşanmak isteyen bir hatungille karşılaşıp o mübarek elini kana bulayabilir. Aman diyeyim. 

 
Toplam blog
: 28
: 562
Kayıt tarihi
: 22.01.13
 
 

Eğitimim felsefe alanında, en sevdiğim söz  'Hayata gülümsemiyorsan espiriyi anlamadın demektir.'..