Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '07

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Duman Kadınlar Yılı

Duman Kadınlar Yılı
 

Michael Ende'nin Momo isimli kitabını bilir misiniz? Kitap küçük bir çocuğun gözünden zaman kavramını işler. Zamanı nasıl kullanmamız gerektiğini, bizim için ne kadar değerli olduğunu fantastik bir öykü ile anlatır. İnsan ilişkilerinin nasıl daraldığını, sevgi, dostluk gibi kavramların neden fakirleştirildiğinin de bir hikayesidir aynı zamanda.

Bu öyküde duman adamlar vardır, gri pardüseli , şapkalı, ellerinde sigara ile dolanan ajan görüntülü adamlardır bunlar. Sis gibi görüntülü bu adamların esas işi zamanı kovalamaktır. İnsanların peşine düşerler ki onlara zamanlarını daha iyi tasarruf etmeleri için öneri paketleri satsınlar...

Şimdi sormalıyım size zaman yaşamın kendisi ise, yaşam gri midir?
Gri değilse neden duman adam aklıma geliyor o rengi görünce?
Bu rengin pasifliği, zaman zaman stresli, bencil ve tarafsızlığı çağrıştırdığından mı?

Renk yorumcuları gri rengin karamsarlığı, içe kapanıklılığı simgelediğini söylerler. Gri sevenlerin acıya katlanabilen yapıları olsa da mutlulukları, üzüntüleri kısa süreli olmadığını aksine gelgitlerle, tekrarlanabilen ruh halli içine girebildiklerini belirtir uzmanlar. Gerçi onlar ne derse desin, moda için biz , kadınların ruh halleri çok da önemli değil. Moda öyle bir güç ki griyi sevmeyi bırakın o renge aşık bile olunabilir bir anda. Ve eminim ki ‘erkek rengi’ dediğim bu rengin etkisine girmem de çok zaman alamayacak.

Yıllarca erkeklere yakıştırdım bu rengi ben. Biraz durağanlığı, biraz tutuculuğu, biraz da geleneksel yapısından olsa gerek kadından çok erkeklerle özdeşleştirdim. Ama bu sezon erkeksilikten çıkıp yüksek belli, bol paçalı pantolonlar ve yakası aynı tonlardaki açık bluzlar ile çok daha feminen bir havaya bürününce kadınlığa geçiş yaptığını düşünemeden edemedim.

Bu sezonun anahtarı ise tonlamalar. Gri etek, gri bluz, gri pantolon, gri gömlek, ceket üçlüsü. Ya gri elbise, gri palto. Gri tonları birbirine geçişli, ya da aynı. Tasarımlar ise alabildiğine sade.

Hacimli ve kalem etekler, düz gri renkli kumaşlarla asil bir görünüme bürünürken, 1940'lı yılların kesimlerini canlandıran elbiseler ise o dönemi yansıtacak bu kış. Şık, elbise giyen kadın imajı geri gelecek sanki bu gri tonlardaki elbiselerle. Jean Paul Gultier’in tek yakası açık, gri dokulu elbisesi 40’lı yılların soğuk savaş havasını yansıtan bir yansıması sanki.

Ama hiç kuşkusuz ki çeşitli tonlarıyla karşımıza çıkan bu renk, kuşkusuz bu kışın en gözde tasarımları olan trikolarda çok gözalıcı duruyor. Kalın uzun hırkalar iki ayrı gri tonundan çizgili kazaklar, örgülü elbiseler, ince ipeksi trikolar, değişik kesimli bolerolar. Soğuk havaya daha bir soğukluk katsa da, rengin cazibesine kapılıp gidiyorsunuz.

Kimbilir belki de bu rengi bu sezon bu kadar popüler kılan modacıların uzay çağını yansıtan takıntılarıdır. Ama tabii daha parlak ve gümüş tonları da olanları daha çok. Sürekli gerçeği arayan gümüşümsü tonlar, parlayan griler, açık gri kumaşların üstünde pullarla işlemeler, Star Wars’ın dönüşünü anımsatıyor sanki.
Saten, rugan ve gri taşlar ile parlak bir yüzeye sahip giysiler ise özellikle kış geceleri için tasarlanmış sanki. Kate Moss’un Top Shop için tasarladığı açık gri atlet şeklindeki elbisenin üstündeki ağ şeklindeki işlemeler görülmeye değer bence.

Birçoğumuzun yakıştırmak için zorlandığı bir renk olan gri, günümüz tarımcılarının yeni siyahı aslında. Elegan havası , siyah ın asaliyet tacını zorluyor. Füme, inci grisi, duman, çelik , gümüş, tonları flanel, örgü, tüvit ve saten kumaşlarla sağladığı uyum , benim gibi anti bir griciye de kendini sevdirmeyi başarıyor. Grinin durağanlığı, kırmız, sarı, çimen yeşili gibi canlı renklerle harmanlanınca gidiyor, yerini heyecanlı bir yapıya bırakıyor.

Bana göre bu zor renk en çok ayakkabı ve çantaya yakışmakta. En gözde olanları ise rugan derisinden olan modeller. Grinin rengi, ruganın parlaklığıyla kendini bularak son derece gösterişli ayakkabı ve çanta tasarımları ile karşımıza çıkıyor.
Gri cavallinolar (tüylü deriler) da en az ruganlar kadar ön planda. Gene duman rengi tüvit kumaşlarla işlenen çantalar ise göz kamaştırıyor.

Hangisini tercih edersiniz gri rugan platformlu bir ayakkabı mı, duman tonunda kısa bir bot mu yoksa gösteriş açısından geri planda kalan ama rahatlıkta uzman babet modellerini mi?

Gönül hepsinden istiyor değil mi?

Itır Gül Arayıcı

Not: 10.11, 2007 'de Yeni Asır gazetesinde kendi imzamla yayınlanan yazımı koydum gene. Tembellik ettim anlayacağınız:)

Resim ise www.marieclarie.co.uk dan alınma.

 
Toplam blog
: 50
: 2013
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Eski reklamcı, hatta her daim reklamcı, geyik, kokoş, alışverişkolik, biraz uçuk, bir zati-muhteremi..