Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Dünya Basını Mardin'de

Dünya Basını Mardin'de
 

Geçenlerde  medyada ve televizyonlarda yine Mardin'le ilgili sevindirici haberler öğrendik. Böyle yapıcı ve birleştirici habereri duydukça elbette birMardinli olarak   insanı sevindiriyor. Mardinli sanatçılar, işadamları ve Mardin sevdalıları Avrupa’nın en tanınmış ülkelerinde biriolanr İsveç’te Mardini tanıtıcı programlar hazırlayıp  Mardin'i  tanıtıyorlar. 

Mardin'in mahalli yemekleri,Mardin mutfağı, halk türküleri ve Mardin'le ilgil şarkıları,takıları ,giysileri, Acı Kahve MIRRA'YI,  halk oyunları gibi  Mardin’e has özellikleri  Mardin  tanıtmaya çalışmışlardır. Bu programlar  İsveç'te bulunan  Avrupalıarın bette dikkatlerini çekmişti. Mardin'i tanıtım bağlamında muhakkak yararlı olmuştur. Tüm emeği geçenleri gönülden  kutluyorum.

Yine geçenlerde Mayıs ayının ilk haftasında Dünya Basını Mensupları, gazetecileri ve yazarları  Mardin’i geziyorlar. Orada bir kültür şoku yaşamışlardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesi kapsamında Mardin’e gelen dünyanın dört bir yanından gelen gazeteciler” dil, din ve ırk ayrımının olmadığı bu hoşgörü kentinde tüm dünyaya tanıtmalıyız “ ifadesini  vermişlerdir. Bunlar elbette sevindirici , gurur verici gelişmelerdir. .

Geçen gün de yazmıştım halen Mardin'de dört dil ve dört ırkın temsicileri  bir arada  kardeşçe yaşıyorlar. Çan sesi  ezan sesine kucak açıyor. Kilse ile cami yan yanadır. Güvercinler bunlar arasında sevgiyle bir barış eylemi içinde  göklerde dans ediyorlar , kanat çırpıyorlar. Barışın, sevginin   kentidir Mardin demiştim. Ben bunları yazarken bir Mardinli olarak asla abartma yapmamıştım. İşte dünya basını vemedyası  Mardin'de geziyorlar.... Tespitler yapıyorlar, denklaşöre  basıp Mardin'nin fotoğraflarını çekiyorlar. Diğer ülkelere  gidiph tanıtacaklardır. 

İşte dünya basını şimdi yine Mardin’de.  Dünya'da en çok takip edilen gazete, dergi ve televizyonların  temsilcileri, medeniyetler şehri olarak bilinen ve tanınan  Mardin’e hep birlikte bir çıkarma yapmışlardır .Bu çıkarma  T.C.  Kültür  ve Turizm Bakanlığı'nın Destinasyon Projesi kapsamında yapılıyor. Mardin’i tanıtmak için  Amerika, Almanya,  Avusturya, Çin Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, Holanda, İran, Irak, İspanya, Japonya, İtalya, ve polonya'dan gelen 22  basın mensubu, kendi dillerindeki  6 rehber eşliğinde şehrin tarihi mekanlarını ziyaret ediyorlar.

Resmi kurum  ve kuruluşlardan, sosyal  ve toplumsal kurum ve kuruluşlardan  bilgi alıyorlar. Mardin halkı ile bir araya gelip  Mardini geziyorlar...Mardinli vatandaşlarla sohbet ediyolar, bilgi alıyorlar. Keyifle Mardin yemeklerini yiyorlar. Gezilen bu tarihi mekanlarn içinde  Dara Antik kenti, Zinciriye Medresesi, Mardin Çarşısı,,Kasımiye Medresesi,  Deyrül Zaferanı, Kilise ve camilerini, Mardin Kalesini,Mardinözgü Abbaraları   bir bir gezip  not alıyorlar...  Yien bu basın mensupları Mardin'inin tarihi mektanlarını gezerlerken şehri mimari yapısını, kültürel dokusunu, taşların görkemli birşekilde nakış nakış, oya  gibi işlenişini gördükçe hayranlıklarını gizlemiyorlar.

Bu hayranylıklarını gizlemyen  yabancı basın mensupları Mardin'i mimari açıdan Ortaçağ'dan kalma bir kent olarak tanımladılar. Yine Amerika’da en çok takip edilen turizm ve gezi sitesi olan Jetsetextra.com sitesinin editörü  Mary Anne Been, Mardin’de kendisini Ortaçağdan kalma bir şehirde  yaşadığını hissine kapıldığını ifade ediyor. Mardin’i Doğu'yla Batı’nın kaynaştığı sembol bir nokta olarak gören Been “buradaki din,dil, ve ırk  birlikteliğinin bütün Ortadoğu ya hatta bütün dünyaya örnek olması lazımdır. Çok değişik bir kültürü, havası,Doğu’ya ait bir mistizmi var. Şu anda küçük bir kültür şoku yaşıyorum”  ifadelerini  basın mensupları arkadaşlarıyla paylamıştı. 

Basın mensuplarına eşlik  eden  Kültür veTurizm Bakanlığı Tanıtım Daire Başkanlığı görevlilerinden Devrim Kartal ise bu hoşgörü ortamını dünyaya tanıtmak için  bu geziyi gerçekleştirdiklerini  ve bundan böyle Mardin’i  dünyaya   tanıtacakların ıifade ettiler...

Gezi turlarına katılanların  Gidip  Mardin'i görmelerini tavsiye ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..