Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünya bir de Çin'i kaldıramıyor - 4

Dünya bir de Çin'i kaldıramıyor - 4
 

Almanya'da kriz karşıtı gösteriler


Bu son yazımda Avrupa'nın borç sorunundan bahsedeceğim. Bu durum Avrupanın reel ekonomisinin daralması, buna bağlı olarak, işsizliğin artması ve ödemeler dengesinin bozulmasının sonucudur. Bu durum da finansal piyasaları derinden etkilemekte, zaten daralan reel ekonominin yerini dolduran finansal piyasaları dalgalandırması da krizin şiddetini arttırmaktadır.

Bu durumda sorumuz şudur. Acaba ÇİN ABD'yi finanse ettiği gibi Avrupayı da finanse eder mi? Eğer böyle olursa Dünya'nın ÇİN ile ticaretinde açık veren diğer bölgeleri hem Avrupa hem de ABD'yi finanse eder duruma düşecektir ki acaba bunun sonucunda ne olur?

Ben Bernanke'nin krizin çözümünü ağırdan almasının sebebinin ÇİN'in elinde bulunan yüklü miktardaki ABD tahvili olduğunu düşünüyorum. Çünkü ABD ekonomisinin batması ÇİN'e daha büyük bir darbe vuracaktır. Hem en büyük müşterisini kaybedecek hemde elindeki yüklü müktarda ABD tahvili ve nakit ABD doları nedeniye büyük sarsıntı geçirecektir. Bu sebeble ÇİN ABD'yi finanse etmek durumundadır.

Acaba Çin Avrupa için de aynı yola başvurur mu? Yoksa Avrupa kendi içinde bir çözüm mü bulur? Bunu gelecekte göreceğiz.

Ahmet Elden.

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..