Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dünya bu testi uyguluyor

Dünya bu testi uyguluyor
 

Prof. Dr. Cihat Şen


Ülkemizde oldukça yaygın görülen şeker hastalığı (diyabet), hamilelik döneminde, önceden şeker hastası olmayan bir kadında da gelişebiliyor. Teşhis edilerek önlem alınmazsa gerek anne gerek bebek sağlığı açısından çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

 

Perinatal Tıp Vakfı Kurucusu ve Başkanı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof.Dr. Cihat Şen, hastalığın tanımı ve teşhisi ile ilgili olarak; “Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) gebelik öncesinde bilinen bir şeker hastalığı olmayan bireylerde gebelik döneminde ortaya çıkar. Yapılan testler sonucunda özellikle gebeliğin 20.  haftasından sonra tanı alır. Gebeliğin bitmesiyle birlikte kaybolan bir şeker metabolizması bozukluğudur. Gebeliğin ikinci döneminde 24 - 28. haftalar arasında uygulanan 75 gramlık şeker yükleme testiyle tanı konulur” dedi.

 

Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve ülkemizde, gebelik şekeri bu test ile tespit ediliyor. Tanı koyulduktan sonra gerekli önlemler alınarak anne ve bebeğin sağlıklı olarak süreci tamamlaması sağlanıyor. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar ve DSÖ (WHO) da bu uygulamayı destekliyor.

 

Gebelik şekerinin teşhis edilmesi neden önemli?

 

Gebelik şekeri teşhisinin ve takibinin önemini Prof. Dr. Cihat Şen anlattı; “Gebelik şekeri erken ve uzun dönemde hem anne hem de bebek için ciddi problemler oluşturabilir. Bunlar arasında erken doğum, makrozomi dediğimiz bebeğin, olması gereken büyüklüğün çok daha üstünde olması, sarılık, bebekte şeker ve kalsiyum eksikliği, doğum esnasında zor doğum ve omuz takılması, ileri dönemde hem annede hem de bebekte şeker hastalığı çıkması gibi durumlar sayılabilir.”

 

Önceden iki aşamada yapılan test günümüzde farklı uygulanıyor

 

Gebelik şekeri testi uygulamasının nasıl yapıldığını Prof. Dr. Cihat Şen şöyle anlattı; “Önceden 50 gramlık yükleme testi yapılırdı. Bu test sonucu riskli çıkan gebelere, tekrar 100 gram yükleme testi uygulanırdı. Yapılan son çalışmalar neticesinde bu iki aşamalı tanı yöntemi terk edildi. Açık bir şekilde daha kolay uygulanabilen ve daha net sonuçlar veren, sadece bir sefer uygulanan 75 gramlık şeker yükleme testi uygulamasına geçildi. Artık her gebeye, gebeliğin ikinci döneminde 24 - 28. haftalar arasında standart olarak 75 gram şeker yükleme testi uygulanıyor. Bu test ile gebelik şekeri çok daha kolay tespit edilmekte. Böylelikle gebelik şekerinin kısa ve uzun dönem risklerine karşı önlem alınabilmekte.”

 

Şeker miktarı bebeğe zarar verir mi!

 

Önceden bu testin bazı gebelerde, şeker içeriğinden dolayı, bulantı ve nadiren de kusma yapabildiğine değinen Prof. Dr. Cihat Şen; ”Ancak günümüzde kullanılan yeni şekerli solüsyonlarda bu etkiler ciddi oranda azalmıştır. Testin, bebeğe hiçbir zararı yoktur. Test sırasında verilen şeker yediğimiz günlük zengin tatlı menüsünden daha fazla şeker içermemektedir” dedi.

 

Test sırasında verilen şeker miktarı  yaklaşık 100 gram çikolataya eşdeğer

 

Anne adaylarının kafasını karıştıran asıl konu, şeker yüklemesi ile alınan şekerin bebeğe zarar verip vermeyeceği. Bu konuda Dyt. Figen Fişekçi Üvez “Kullanılan 50 - 75 gram şeker ½ - ¾ çay bardağı şekere denk gelir, bu da piyasadaki bir çok tatlı ürünün veya evde yapılan tatlıların içinde mevcuttur. 100 gram çikolatanın içinde 45 - 50 gram arası şeker bulunur. Evde 1.5 - 2 su bardağı şeker ile yapılan tariflerden de bu miktarda şekeri gün içinde rahatça alabilirsiniz. Tariflerde kullanılan unu da sayarsak, bu gıdalardan alınan şeker oranı daha da artar. Bir de şeker testi sonucu tokluk reaksiyonlarına bakıldığı için yükleme sonucu değerlendirmesi çok önemlidir. Çünkü gebelik diyabeti riske atılabilecek bir konu değildir” açıklamasında bulundu.

 

Serap Torun

Twitter: seraptorun73

www.kidsgourmet.com.tr 

 

 

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..