Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '21

 
Kategori
Dünya
 

Dünya Canlı Mı?

Cansız olan bir varlık var mı? Evrende neyi incelerseniz inceleyin macro ve mikro her şey canlıdır.
 
Sadece dünya değil, bütün evren canlı. İnsanı mikro evren kabul edersek her bir hücremiz ayrı bir dünya, her bir hücre hem bağımsız hareket edebiliyor, hem de tabi olduğu doğal yasalar gereği uyum sağlıyor.
 
Dünya canlıdır, üreme yapan varlıklar nasıl canlıysa dünyada kesintisiz üreme yapıyor, canlı olmayan hiçbir şey üreme yapamaz.
 
İnsanlar asırlar boyunca doğaya tabiat ana demiş, onu canlı bir varlık olarak düşünmüştür. Dünya canlı ve şu an insanlık sebebiyle yaralı. İyileştirmek için umarım fırsatımız olur.
 
Acaba dünya içinde yaşadığımız bir hücre mi, bizlerde hücre içi mikro canlılar, evren de organizma mi? Bir santimetreküpünde milyonlarca canlıya rastladığın bir gezegenin canlı olmaması mümkün değil. Canlı deyince illa bir mantık veya zeka belirtisi olmasını kastetmiyorsak tabi. Dünya şu güne kadar bilinen evrendeki en özel gezegendir, belki başka bir yerlerde benzeri ya da en azından üstünde kımıldayan bir takım canlıların olduğu bir sürü gezegen olabilir. Bir gezegeni canlı yapan şey üstündeki yaşamdır. Bitkilere bak, hayvanlara bak doğanın bir parçası olan ve insana bak.
 
Cansız can katar mı? Mitolojiye baktığımızda yerin göbeği, gözleri var. Sadece dünya değil, bütün varoluş canlıdır. Geniş düşünülmeli, şayet yaradılış canlı olmasaydı nasıl bir bütünlük içerirdi.
 
İçinde su olan her şey canlıdır. Canlı olmasa toprak ilkbaharda çimenlenmezdi, ağaçlar meyve vermez, toprak su içmez, bitkiler topraktan besin alamazdı. Topraktaki tüm maddeler insan vucudunda da mevcuttur. İnsan canlıysa tabiat anada canlıdır.
 
Vücuttaki milyarlarca hücrenin nasıl kendi içinde bile bir merkezi varsa ve hepsi birlikte vücudu oluşturuyor ve herkes çoğu zaman bundan habersiz bir şekilde diğer canlılar ile iletişim kuruyorsa, dünya ve diğer gezegenlerde aslında aynı şekilde görevlerini yerine getirmekteler. Ve zamanı gelince bizler gibi onlarda ölüyorlar.
 
Tüm evren tek bir canlı bizde onun hücrelerindeki nesneleriz. Belirli bir düzen ve kurallar çerçevesinde yaşamakla yükümlüyüz, yoksa bu hücrelerdeki yanlış yaşam sonucu çıkabilecek hastalıklardan sorumluyuz.
 
Evet, dünya canlı, bizde üzerinde yaşayan parazitleriz.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..