Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '20

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Dünya Çiftçileri ve Covid 19

Dünya Çiftçilerinin Uluslararası üst örgütü olan Dünya Çiftçiler Birliği (WFO) geçtiğimiz  günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Salgını ile ilgili bir mesaj yayınladı. WFO Başkanı Dr. Theo De Jeger Korona salgını ve sonrasında ortaya çıkabilecek gıda güvenliği konusunda dünyaya şu mesajı verdi. 

"Covid19 salgınının geçmesi için dünyanın nefesini tutarak beklediği şu günlerde hükümetlerin enfeksiyonları sınırlamak için aldığı önlemlerin aileler ve toplum üzerinde bir bütün olarak çok daha geniş ve daha uzun bir etkiye sahip olacaktır. Toplumsal yaşamın durması ve kitlenmesi, ekonomik faaliyetler ve ticaret üzerindeki kısıtlamalar, işletmelerde, işlerde ve geçim kaynaklarında büyük aksamalara neden olarak milyonlarca insanı umutsuzluğa düşürmüştür. Ailelerin aç kalmamasını sağlamak için küresel bir kampanya başlatmanın gerekli olduğuna inanıyoruz.

Böyle bir kampanya gıda sisteminin iki ucuna odaklanmalıdır: Tüketiciler ve üreticiler. Her iki kategoride de önce en küçük, en zayıf ve en savunmasız olanların ihtiyaçlarını ele almamız gerekiyor. Hükümetleri ve sivil toplumu, açlık sorunu baş göstermeden ve gündemleri ele geçirmeden önce yoksul topluluklara ve en savunmasız ülkelere yiyecek almaları için kaynak oluşturulmasına katılmaya çağırıyoruz. Gıdanın mevcut olması için hükümetleri, çiftçilerin dünyayı daha önce yaptığımız gibi beslemeye devam edebilmemiz için araçlara, girdilere ve iyi işleyen bir sürdürülebilir değer zincirine sahip olmalarını sağlamaya çağırıyoruz.

Yoksul topluluklardaki aç aileler Covid 19'den daha büyük bir risktir Sokaklara çıktıklarında hiçbir şey onları durduramaz. Bunu önlemek için sadece bir şansımız vardır. Sorun ortaya çıkmadan önce bu tehlikeyi durdurmalıyız. Yiyecekler gereken yere götürülmelidir. Bunun için, çiftçilerin onu üretmeleri için güçlendirilmesi gerekiyor. Çok pahalıya mal olacağını düşünenler bunu yapmamanın maliyetini düşünmelidir.

Virüs gerçekten dünyanın sıfırlama düğmesine bastı ve şüphesiz değiştiğini düşündüğümüz birçok paradigmayı ve sistemi değiştirecektir. Yine de, dünyanın çiftçileri olarak, gıda sistemlerini daha adil ve daha adil olacak şekilde değiştirme ve açlık olmadan bir dünya yaratma fırsatı görüyoruz."

WFO Başkanı Dr. Theo De Jeger'in mesajı tüm ülkeleri yakından ilgilendirmektedir. Korona Salgını nedeniyle tüm dünya diken üstündedir. Bir taraftan hastalık riskini diğer taraftan gıda güvenliği riskini düşünmektedirler. Muhtemel bir gıda krizi Korona salgınından öte kötü görüntülerin dünyayı sarmasına neden olacaktır. Gün serbest rekabet ve herşeyi oluruna terk etmek, sosyal politikaları devre dışı bırakmak dönemi değildir. Gerektiğinde ekonomide kamu gücü, halkın ve kooperatiflerinin gücü harekete geçirlmelidir.  

Gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde işbirliği ve dayanışma şarttır. Covid 19 krizi dünyada ve ülkelerde dengeleri sarsmış, insanlığın önündeki sahte perdeleri yıkmıştır. Başta BM olmak üzere tüm uluslararası örgütler, birbirine düşman ülkeler, iktidarlar ve muhalefetler tarımda bu süreci iyi okumak mecburiyetindedirler. Belki bu süreç girişimciler için farklı fırsatlar ortaya çıkarmıştır. Ancak geçtiğimiz süreçlerdeki gibi halkı aldatma, sektörel ve şahsi menfaatleri dikkkate alma dönemi değildir.  

Tarım ve çiftçi sözde değil özde gerçek anlamıyla desteklenmelidir. Dünya çiftçiler Örgütünün mesajı dikkate alınmalıdır. 

 

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..