Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

11 Mayıs '08

 
Kategori
Çocuk Oyunları
 

Dünya Çocuklarının Favori Oyunları

Dünya Çocuklarının Favori Oyunları
 


Çocuk dedin mi akla oyun gelir değil mi? Oyun oynamayı hangi çocuk sevmez ki?


Oyunlar, çocukların fiziksel yeteneklerini ve zekâsını geliştirdiği gibi, en güzel eğlenceleridir de... Bu sebeple insanoğlu, yüzyıllardır sayısız oyun türeterek, keyifli vakit geçirmenin yollarını aramıştır.


Çocuk oyunları, tabii ki doğdukları kültürlerden etkilenirler. Kültürel farklılıklar oyunlarda da kendini göstermektedir. Her ülke kendine özgü oyunlar yaratarak, halk kültürünü ayakta tutmaya çalışır.


İşte bazı ülkelerin çocuklarının oynadığı favori oyunlardan örnekler...


Japonya... Büyük Fener Oyunu...

Bu şaşırtmacalı oyunda oyuncular, daire oluşturacak şekilde yere otururlar... Oyun, bir oyuncunun ellerini birbirine yaklaştırarak "büyük fener" demesiyle başlar... Sonra yanındaki oyuncu ellerini açarak "küçük fener" der ve oyun bu şekilde devam eder... Yâni, sırasıyla büyük ve küçük fener derken, el işaretleri söylenenin aksi olmalıdır. Tabii ki bu oyunu daha eğlenceli kılan da süratli oynanması olacaktır. Oyunda şaşırarak sırayı bozan oyuncu, oyundan çıkarılır.


Meksika... Fasulyeleri Yakala...

Oyunun orjinal adı "colorinas" olup 4-6 kişiyle oynanır... Öncelikle bahçede küçük bir çukur kazılır ve çukurdan yaklaşık 2.5 metre uzağa bir çizgi çizilir... Oyuncular ellerine bir avuç küçük kırmızı fasulye alırlar... Herkesin elindeki fasulyenin eşit miktarda olması şarttır. Oyuncular sırayla ellerindeki bütün fasulyeleri çukura fırlatırlar... Sonra herkes çukura soktuğu fasulyeleri toplar ve elinin üzerine koyar... Daha sonra da bu fasulyeleri havaya fırlatıp avucuyla yakalamaya çalışır... Avucunda en fazla fasulye kalan oyuncu, oyunun galibidir.


Brezilya... Horozların Dövüşü...

Orjinal ismi, horozların dövüşü anlamına gelen "Luta de Galo" olan oyun dış mekânda oynanır... Kalabalık bir grup halinde oynandığında daha eğlenceli olabilen bu oyunda oyuncular, ikişerli olarak eşleşirler ve kemerlerine bir mendil iliştirirler... Oyuncular sağ kollarını göğüs hizasında sabit tutup, sağ ayakları üzerinde zıplarlar... Amaç serbest kalan sol elle rakibin mendilini kapmaktır... Sağ kolunu açan ya da sol ayağını yere değdiren oyuncu, oyundan çıkar ve rakibinin mendilini kapan da oyunu kazanır.


İngiltere... Zıplamak Serbest...

Orjinal adı "Ladder Jump" olan oyunda, üç veya dörderli gruplara ayrılan oyuncuların her biri bir numara alır... Her takımın bir numaralı oyuncusu başlama çizgisine gelerek, iki ayağını birbirine bitiştirir ve sıçrayabildiği en uzak mesafeye sıçrar... Sonra iki numaralı oyuncular, bir numaralı oyuncularının bıraktığı ayak izlerini başlangıç noktası alarak aynı şekilde ileriye sıçrar... Gruplardaki tüm oyuncular birer kere sıçradıktan sonra, en uzak mesafeyi katetmiş olan grup oyunu kazanır.


Küba... Ortayı Bul...

Orjinal ismi "Chocolonga" olan bu oyun, 10 veya daha fazla oyuncuyla oynanır... Duvara yapıştırılmış olan kâğıda bir daire çizilir ve bir kişi ebe seçilir... Ebe daireden bir kol boyu uzakta durur ve gözleri bağlanır... Amaç, ebe seçilen oyuncunun dairenin ortasına veya dairenin ortasına en yakın yere dokunmasıdır... Ebe oyuna başlamadan evvel olduğu yerde üç defa döndürülür... Bu sırada diğer oyuncular dairenin önüne geçerler ve ebenin dikkatini dağıtmak amacıyla, parmaklarını ona zarar vermeyecek şekilde çekerler.


Zaire... Bana Ayak Uydur...

Bu müzikli oyunda oyuncular önce bir lider seçerler ve daire oluşturacak şekilde dizilirler... Lider el çırparak ritim tutar ve diğerleri de yavaş yavaş ona katılırlar... Sonra lider oyuncu herhangi bir oyuncunun önünde durur ve ritim eşliğinde bir dans yapar... Liderin seçtiği oyuncu bu dansı başarıyla tekrarlarsa lider olur... Eğer başaramazsa, lider yeni bir oyuncu seçer ve dansı tekrarlar.


Endonezya... Lâstik Atlama...

Orjinal adı "Lompat Tali" olan oyun, daha ziyade kızların oynadığı bir oyundur... İp atlamayı andırmakla beraber, atlamak için kullanılan ip değildir... İp yerine kullanılan, uzun bir daire oluşturacak biçimde birbirinin içerisine geçirilmiş lâstik bantlardır... Kızlar iki ucundan tutulan lâstik ipten sırayla atlarlar... Oyunun başlarında lâstiğin seviyesi ayak bilekleri civarındadır... Oyuncu atlamada başarılı oldukça yükseklik artırılır... Tecrübeli oyuncular, boyun hizasındaki iplerin üzerinden dahi atlayabilmektedir.


Fransa... Değiş Tokuş...

Bu oyunda sandalyeye ve geniş bir bez parçasına ihtiyaç vardır... 10 veya daha fazla oyuncuyla oynanan bu oyunda, herkes 1' den başlamak kaydıyla birer numara alır... Sandalyeler daire oluşturacak biçimde dizildikten sonra ebe seçilen oyuncunun gözleri bağlanıp dairenin ortasına geçer ve iki sayı söyler... Sayıları söylenen iki oyuncu, yerlerini değiş tokuş etmek durumundadırlar... Gözü kapalı olan ebe de, ayağa kalktıkları esnada bu oyunculardan birini yakalamaya çalışır... Tabii ki yakalanan oyuncu, yeni ebe olur.



Kaynakça: Natıonal Geographıc Kıds



 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..