Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '13

 
Kategori
Dünya
 

Dünya'da kaç milyon çocuk aç? Kaç kişi günlük 1 Dolar'a yaşam savaşı veriyor?

Dünya'da kaç milyon çocuk aç? Kaç kişi günlük 1 Dolar'a yaşam savaşı veriyor?
 

Dünyada silahlara harcanan para, insanların refahı için harcansa ne olurdu?

Gelir dağılımındaki adaletsizlik birkaç puan düşürülse, dünyada aç insan kalır mı?

İşe bu basit sorulara verilecek cevap, insanlığın geleceğini kurtarmaya yeterde artar bile…

Dünya Bankası tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre; günde 1.25 dolar gelire sahip olan 1.2 milyarlık nüfusun 400 milyonunu ya da diğer bir deyişle yaklaşık üçte birini 13 yaşının altındaki çocuklar oluşturuyor.

 Rapora göre; özellikle Afrika’nın güney ve orta kesimindeki ülkelerde nüfusun yüzde 35’i fakirlikle boğuşurken bu durumdan en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor.

Dünyada fakirliğin genel olarak azalma trendi bu bölge için geçerli değil. Son 30 sene içinde Afrika’nın güneyindeki ülkelerde fakir nüfus 103 milyon arttı.

 Fakirliğin en çok vurduğu ülke ise dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan!

Nüfusun neredeyse üçte birinin fakirlik içinde yaşadığı ülke küresel istatistiklere de büyük etki ediyor. Rapora göre fakirlik kırsal kesimlerde daha yaygın.

Hindistan’da fakir nüfusun yüzde 78’i kırsal bölgelerde yaşarken, bu oran gelişmekte olan ülkelerde yüzde 58 dolaylarında.

 En fakir kesimler içinde kadınların oranı erkeklerden daha yüksek. Çocuklar ise gelişmekte olan ülkelerdeki fakir nüfusun yüzde 33’ünü, az gelişmiş ülkelerde ise fakir nüfusun yarısını oluşturuyor.

Raporun yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, çocukların umutsuz, eğitimsiz ve sağlık hizmetlerinden yoksun bir yaşama acımasız bir şekilde mahkûm edilmemesi gerektiğini ifade ederek ortaya çıkan verilerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 2012 yılının Temmuz ayında göreve geldiği günden bu yana fakirliğin ortadan kaldırılması konusunda raporlar hazırlatan Jong Kim, 2030 yılına kadar aşırı fakirliğin azaltılması hedefine ulaşılması için harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

 Dünya Bankasının hedefleri arasında dünyadaki fakir nüfusun oranının yüzde 9’a çekilmesi bulunuyor.

 Fakirliğin çocuk nüfusuna en büyük etkisi sağlık hizmetleri ve beslenme alanında. BM verilerine göre yeterli sağlık hizmeti alamadıkları ve yetersiz beslendikleri için 2012 yılında 6.6 milyon çocuk 5 yaşına ulaşamadan hayata gözlerini yumdu.

Bu ölümlerin yarısı Nijerya, Kongo, Hindistan, Pakistan ve Çin’de gerçekleşti.

 Çocuk ölümlerinin ana nedeni ise hastalıklar. Beş yaşına ulaşmadan çocukların ölümüne neden olan hastalıkların başında sıtma, zatürree ve ishal geliyor.

 Bu hastalıklar, günde yaklaşık 6 bin çocuğun ölümüne neden oluyor. Beslenme yetersizliği de ölümlerin neredeyse yarısından sorumlu olan bir diğer önemli etken.

 Küresel çocuk ölümlerinde başı, Afrika’nın büyük nüfuslu ve yoksul ülkesi Nijerya çekiyor.
 Çocuk ölümlerinin yüzde 30’unun yaşandığı ülkede, ölümlerin yüzde 20’si sıtma ve AIDS’e neden olan HIV virüsüyle bağlantılı rahatsızlıklardan kaynaklanıyor.

BM verilerine, ölen her 8 çocuktan 1’i, Nijeryalı.

 ANF'nin yansıttığı habere göre, İstatistikler içler acısı bir durum sergilerken, gerçek tablonun daha da kötü olduğu tahmin ediliyor.

BM’nin istatistikleri, dünyadaki ülkelerin yarısından elde edilen bilgilere dayanıyor. Geride kalan bölgeler için sadece modelleme yöntemleri kullanılabiliyor.

Netice?

İnsanlar gittikçe fakirleşirken, gelir dağılımındaki uçurum da gittikçe açılıyor.

  

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..