Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Güliz Gülsever Özsaruhan

http://blog.milliyet.com.tr/listemiste

24 Şubat '11

 
Kategori
Gelenekler
 

Dünya'daki en tehlikeli gelenekler

Dünya'daki en tehlikeli gelenekler
 

http://www.listemiste.com/dunyadaki-en-tehlikeli-gelenekler.html 

www.listemiste.com 

Her ülkenin, kültürün, ırkın ve grubun sahip olduğu birşey: Gelenekler. Bayram gelenekleri, Christmast gelenekleri ve daha birçok gelenek. Ancak her gelenek de illaki eğlenceli olacak diye bir kural yok. Dünya’da bir çok gelenek gerçekten de tehlikeli ve insanlara ciddi zararlar verebiliyor. Ama ne olursa olsun yapmaya devam ediyorlar . Adı üstünde : Gelenek işte ! 

8-Yeni yıl dalışı- Sibirya, Rusya 

 

Rusya’da yeni yılın ilk günü uygulanan tehlikeli bir gelenek var : Dünya’nın en büyük gölüne dalmak. Bu göl tam 118.872 metre derinliğinde. Yılın ilk günü dalgıçlar, buzun üzerinde bir delik açıyorlar, sonra 40 metre aşağı dalıyorlar. Daha önceden belirlenmiş bir dalgıç , yeni yıl ağacını gölün en dibine taşımakla görevli. Ağaç gölün en dibine yerleştirilince, diğer dalgıçlar da dans ederek bunu kutlamaya başlıyorlar. Bu gelenek onlarda 1982 yılından beri sürüyor. Bu gelenek oldukça tehlikeli yapan 3 unsur var :1. göl dünya’nın en derin gölü, 2. buzlu , 3. de dalgıçlar yanlarında 100kg ağırlıkla bu dalışı gerçekleştiriyorlar. Bilmem anlatabildim mi?! 

7- Buzlu suya atlama 

Polar Plunge_ Freezin_ for a Reason from ModernMedya on Vimeo

Bu gelenek Amerika’nın belirli bölgelerinde uygulanıyor. Ama en büyük buzlu suya atlama organizasyonu , Maryland, Sandy Point State Parkı’da yapılıyor. Gruplar halinde olan katılımcılar, aynı anda buzlu suya kendilerini atıyorlar. Bu şekilde de kutup ayılarına destek olan bir hayırkurumuna yardımcı oluyorlar. Ancak bu da oldukça tehlikeli bir gelenek. Katılımcılara , bu suya atlamadan önce , yaşanabilecek herhangi bir sağlık sorunu yüzünden hiçbir sorumluluk kabul edilmeyeceğine dair bir sözleşme bile imzalatılıyor. Bu kadar soğuk bir suya atlamak insanlarda ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor: Felç, Hipotermi(vücut ısısının ani düşmesi) ve sonunda da ölüm. Ama neyseki bu organizasyon’da daha yaralanan hiç olmamış. 

6- Fişek savaşı –Sakız Adası, Yunanistan 

My Big Fat Greek Firework Battle from ModernMedya on Vimeo

Yunanistan’ın Sakız Adası’nda Paskalya zamanı ummalı bir çalışma başlıyor. Biraz garip biraz da tehlikeli. Karşılıklı duran 2 kilise aynı anda binlerce havafişeği birbirlerinin üzerine doğru patlatıyor. Söylenene göre bu organizasyonda tam 25.000 fişek patlatılıyor ve 150 kişi bu patlatmada görev alıyor. Peki amaç ? Amaçları karşı kilisenin çanını vurabilmek, vurana kadar da fişekler patlatılmaya devam ediliyor. Bu gelenek daha önce yangınlara hatta ölümlere bile neden olmasına rağmen 1889 yılından beri sürüyor. 

5-Bebek fırlatma Ritüeli – Solapur, Hindistan 

Baby throwing in India from ModernMedya on Vimeo

Hindistan’ın batısında Solapur’da yaşayan insanların bebeklerini kutsal mabetlerinin içinde 15 metre yükseğe fırlatma ve sonra beyaz çarşaflarla onları yakalamk gibi bir ritüelleri var. Bu ritüel Hindistan’da nerdeyse binyıldır yapılıyor . Bunu yapmalarının nedeni de çocuklara eziyet etmek değil tabiki. İnanışlarına göre bu şekilde bebekler güçlü ve sağlıklı oluyorlar.  

4-Onbashira, Tokyo, Japonya 

Onbashira Festival 2004 from ModernMedya on Vimeo

Tokyo’da gerçekleşen bu gelenek 6 senede bir yapılıyor. 2 aşamalı olarak gerçekleştirilen bu gelenek de erkekler ormana gidip , ağaçları kesmeye başlıyorlar, sonra kestikleri ağaçlara iple kendilerini bağlayıp, dağın tepesine çıkarak kestikleri ağaçla birlikte aşağı yuvarlanmaya başlıyorlar. 1200 yıldır süregelen bu gelenekte de onlarca insan ciddi yaralar alabiliyor. 

3- Cooper’s Tepesi’nden peynirle yuvarlanmak – Gloucester, İngiltere 

loucestershire Cheese Rolling 2009 from ModernMedya on Vimeo

Muhtemelen Dünya’daki en garip geleneklerden biri.Gelenek tam 200 yıldır sürrdürülüyor. Nekadar delice olduğunu videoyu seyrederek de anlayabilirsiniz. Tepede duran insanlar , aşağı doğru peynirin atılmasıyla yarışmaya başlıyorlar. Birbirlerinin üstünden geçerek , uçarak ve yuvarlanarak yani nasıl gelirlerse gelsinler ama önemli olan aşağı 1. olarak ulaşabilmek. Sonunda bacaklarını kıranlar mı istersiniz, başını yaralayanlar mı , incitenler mi… Bu geleneğin sonunda bunlardan bolca görebiliyorsunuz. 

2- Kadınların Sünnet olması 

A painful ancient ritual – Female Circumcision from ModernMedya on Vimeo

Bu geleneğin çok tuhaf olduğunu farkındayım ancak Mısır’da, Sudan’da, Mali’de ve Etüyopya’da her sene 2 milyon kadın sünnet ediliyor. Üstelik hiç anestezi veya ağrı kesici verilmeden . Bunun sonucunda da ani acıdan kadınlar şoka girip hayatlarını kaybediyorlar. Kayıtlara göre şuana kadar tam 130 milyon kadın bu geleneğe maruz kalmış. Tam sonuçlar olmasa da yaklaşık 1/3'ü sünnet edilirken hayatlarını kaybetmişler. 

1- Boğalarla Koşmak– Pamplona, İspanya 

Pamplona Bulls Goring Highlights from ModernMedya on Vimeo

Boğa Güreşi Güney Amerika ülkelerin’de de oldukça popüler bir spor. Pekiii … Caddelerce koşarak , boğalardan kaçmak nasıl bir gelenektir sizce?? Bu gelenek İspanya’nın Pamplona şehrinde 1910 yılından beri sürdürülüyor. Ozaandan beri bu gelenek yüzünden 15 kişi hayatını keybetmiş. Her sene de 200- 300 kişi ciddi şekilde yaralanıyormuş. 

 
Toplam blog
: 56
: 5176
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

1981 İzmir doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemlerinden mezun. Listemist..