Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dünya değil medya değişiyor...

Dünya değil medya değişiyor...
 

Türkiye'de ''Sitem akımı'' diyebileceğimiz yeni bir akım başladı. Ayaküstü sohbetlerde olsun, topluca konuşmalarda olsun sık sık dünyanın daha kötüye gittiği, insanların daha olumsuz bir görünüşe büründüğü konuşuluyor artık.. Ahlaksızlık artmış, kötülük gittikçe kol gezmeye başlamış. Ah dünya nereye gidiyor diye dert yananlar, ısrarla kıyametin yaklaştığını vurgulayanlar, çaresizliğini anlatamayanlar...

Ben buna katılmıyorum.

Elbette dünya değişiyor ama iyilik ve kötülük dengeleri halen aynı. Bu oran sayesinde biz iyinin ve güzelin değerini anlıyoruz. Dünya zıtlarıyla vardır ve bizler de bu zıtlıklar sayesinde değerlerin farkına varıyoruz.

Öyleyse ne oldu da bu düşünceler yerleşti zihinlere?

Öncelikle kişilerin neden ve nasıl böyle bir kanıya vardıklarını bir düşünelim. Akla gelen ihtimallerin içinde medya var. Yani kişiler medyada gördükleri bir haberin ardından dünyanın kötüye gittiğini düşünüyor.

Demek ki medyada bir değişim var. Yoksa bilinçli olarak bizlere kötü haberler mi empoze ediliyor?

Belki de İngiliz gazeteci Gilbert Keith Chesterton'ın dediği gibi aslinda dunya daha kotu olmadi habercilik gelisti..

***

Aynı noktadaki bir diğer düşünce internetin bir takım ahlaksızlıklara neden olduğu görüşü. İnternet sayesinde çarpık ilişkiler, aldatmalar, eşcinsellik ilerlemiş..

Bence internet herhangi bir ahlaksızlık yaratmadı, zaten var olan ahlaksızlığı ortaya çıkardı. Mesela insanlığın ilk yıllarından beri ensest de vardı, eşcinsellik de ama bunlar tam bilinemiyordu, açıklanamıyordu.

Bir olgu biz onu algıladığımız sürece vardır. Algılanamayan şeyleri yok zannederiz ama aslında vardırlar.

Medya ve internet bir bakıma insanların bilmedikleri ve bilmedikleri içinde yok saydıkları şeyleri gelişen teknolojiyle beraber ortaya çıkardı.

Ortaya çıkan şeyleri yeni görenler, herşeyin yeni çıktığını zannetti.

Aslında onlar hep vardılar, yarın da olacaklar...

Dünya değişmiyor insanların algıları değişiyor..

İstenirse insanlara dünyada herşeyin güllük gülistanlık olduğu, hayatın çok güzel geçtiği düşündürülebilir. Bu güç var fakat o zamanda medya kaynaklarına olan ilgi ciddi ölçüde azalacaktır.

***

Medyanın gelişmesi farklı haberlere de yer veriyor doğal olarak. Dünyada ne oluyorsa anında haber alıyoruz. Sadece haber kaynakları değil bloglar da vızır vızır çalışıyor.

Hatırlayalım, Bill Clinton'un ünlü Monica Lewinsky skandalı bir blog eseridir. Demek ki medya ilerledikçe artık gizlilik oranı da azalıyordu.

Bu ilerleme sürdükçe daha fazla olumsuz faktörle karşı karşıya kalacağız. Yeni bir dünyaya değil yeni bir düşünceye hazır olun...

 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..