Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '07

 
Kategori
Bilim
 

Dünya düzdür

Dünya düzdür
 

Ünlü yazar Thomas Friedman 2005’te Dünya Düzdür isimli bir kitap yayınladı. İlginçtir, Mikolaj Kopernik’i (1540) yalanlayan bu düşünce günümüzde doğru kabul edilebilir.

Friedman 10 madde halinde sıraladığı görüşlerini açıklayarak devam ediyor kitabına, Özetle:

Doğu-batı bloğunun duvarlarının yıkılması, dünya haritasını düzleştirdi.
Bilgisayar teknolojisi her şeyi düz bir dünya haline getirdi ve dünyayı küçülttü.
World Wide Web sistemi bu teknolojiyi herkesin düz bir satıhta kullanmasını sağladı. Özellikle Google bunu sınırsız hale getirdi.
Outsource sistemiyle insanlar dünyanın her yerinden hizmet, ürün ve bilgi satın almaya başladı.
Insource sistemiyle kendim yapacaksam başkasından almasam da olur bilinci de başladı.
Offshore sistemiyle vergisiz ülkelerde ticaret ve para transferi için sınırlar ve ülkeler aşıldı.
İn Formatting, bilgi hızla yayılır duruma geldi. Buna uploading’de dâhil oldu. Artık insanlar sadece veri indirmiyor aynı zamanda kendi bilgilerini, blog veya wikipedia gibi sistemlerle uluslar arası iletişim ağına yüklüyorlar.
İş Akış Yazılımları, muhasebe, insan kaynakları, satış pazarlama konusunda uluslar arası iş yapan programlar yazıldı ve yaygınlaştı.
Tedarikçiler, tedarik zincirinde aklımıza gelmeyen ulus ve ülkelerle ticari işler başladı.
Herkes teknolojiye dahil oluyor, kablosuz iletişim, görüntü ve ses aktarımı, dvd, mp3-4 vs. artık dünyamız kulaklık ve cam küre etrafında sıkıştı.
Teknoloji işte bilgisayar ve evde televizyon arasında sıkışmamızı sağlarsa yapılacak tüm işlerimizi de otomasyon sistemleri ve robotlar sağlarsa dünya daha mı güzel olur? diye düşünmüyor değilim.

Yalnızca sağlıklı besin olarak sterilize hapların kullanıldığı, gezi ve piknik yerine gözlere takılan bir makinenin size hayali tatil yaşattığı ve yerinizden kalkmadan robotların size sıkılmış meyve suyu getirdiği bir dünya. Çok da hoş gelmiyor gibi ama hayırlısı.

Bu günler için sadece çok ucuz hatta sıfır maliyetli enerjinin bulunması bekleniyor, bu olacak ve olduğunda her şey bugünkünün 100 katı daha ucuza mal edilecek ve insanlık inanılmaz derecede zenginleşip eğlenceye dalacaktır. Hayattan beklenen bir şey kalmaması ve hiç sıkıntı olmaması nedeniyle insanlar hız kazaları, eğlence icin cinayetler, boşluktan dolayı intiharlar yaşayabilirler.

O günleri kültür yapısı, aile bağları, manevi duyguları yüksek olan toplumlar daha kolay ve rahat aşacaklardır. Bilim ve teknolojiyi ilah sananlar onun sarhoş edici gelişmeleriyle şaşkına dönebileceklerdir.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..