Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '10

 
Kategori
Sosyoloji
 

Dünya Emekçi Kadınlar Günü 100. Yıldönümü

Dünya Emekçi Kadınlar Günü 100. Yıldönümü
 

Latif Demirci (8 Mart karikatürü)


Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 100. yıldönümünde kutlandı. KYD (Kadın Yazarlar Derneği)'nin "KYD- 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü Bülteni", http://www.kadinyazarlardernegi.org.tr/web/ adresinde yayınlanacaktı.

Dört sayfalık bültenin bir bölümünü gördüm, en son söyleneceklerin tümü, cesaretle bir avazda söylenmiş. Bülten, 5 Mart'tan 10 Mart'a dek İzmir Fuar Alanı'ndaki KYD standlarında dağıtılıyor.

KYD'nin bu bildirisi, aslında insan hak ve özgürlüklerinin, eşitliğin yerinde saydığını hatta çokça geriye gittiğini; şoven, ırkçı, ayrımcı tutum ve düzenlerin ise nasıl egemen olduğunu görmek için gündeme gerçekçi bir pencere açıyor. Yüzyıllardır "eziyet eden", sonuçta "karşı tür"... Derleyip toplayınca, kutlama gününün de bu "er kişiler" yüzünden ortaya çıktığını, hatta onların (neredeyse), eziyetleri nötrleştirmek amacıyla böyle kutlamalara izin verdiklerini düşünmemek elde değil.

Çok ciddi, sosyolojik bir konu olmakla birlikte "hatun kişi" karşısında, "eziyet" kategorisinde onları üçe ayırmamak da olası değil. Hepsi "öyle" (bkz. Latif Demirci karikatürü) değilse bile "öyle olmayanlar"ın sayısı yazık ki çok az (eşitlikçi, hümanist er kişiler).

Üçüncü tip "öyle değilmiş gibi görünenler"dir. Bayrak açtıkları "Kaç tane mûcit kadın var ki, en iyi aşçılar bile erkektir!" sloganlarıyla, "Biz erkekleri de kadınlar yetiştiriyor!" söylencelerini alıp bol bol eğlenmelerini, yok rahim kıskançlığı, yok aşağılık kompleksi gibi psikozlara yormak zorunda kalır, böylesi banâl tatmin yollarına anlayış gösteririz. Öyle değilmiş gibi görünenler ayrıca 8 Mart'ta çiçekçilerde çiçek bırakmazlar (karşıtlıklar komedyası).

Eril cinsiyetiyle dünyaya gelmiş olmayı (kaba) güç ve başarıymış gibi görenleri, gülümseyen bir anlayışla karşılamanın, onların adam yerine konmadığı anlamına geldiğine yormamaları da ayrıca trajikomik bir durum ortaya çıkarmakta...

Her kadın emekçidir. "Öyle" (bkz. Latif Demirci karikatürü) olanlar ile "öyle değilmiş gibi görünenler", ev hanımlığı ile dalga geçerek bu mesleği çok küçümserler, verilen emeği görmezden gelmek işlerine gelir; zaten karşılığında maaş sıfır teledir. Hatun kişi eğer (er kişi gibi) dışarıda çalışıp maaşını alıyorsa ev işleri için eve bir yardımcı girer. İşte ona maaş, ikramiye, bahşiş ve sigorta bağlanır.

Yüz yıldır kadınlar günü kutlamak, gerçeklere bakarsak "fantasy role-playing"e girer, "gibi yapmak"a dönüşür. Pek sağlıklı olmasa gerek... İnsanların çağdaş uygarlık düzeyinde eşit haklara sahip olacağı bir düzen dileyelim de "Eşitlik ve Özgürlük Bayramı" kutlayalım, o gün geldiğinde... Yerküre, o gün yerinden oynasın...

 
Toplam blog
: 101
: 2403
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

İzmir'den merhaba! İzmir'de, Göcek'te, Marmaris'te, Milas'ta, Söke'de, Bodrum'da sonra yine İzmir..