Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '18

 
Kategori
Eğitim
 

Dünya Engelliler Günü ve Sosyal Kooperatifler

Dünya Engelliler Günü ve Sosyal Kooperatifler
 

Bugün Uluslararası Engelliler Günüdür. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i oluşturan 1 milyardan fazla insan engellidir. İnsanların engellilik durumu çok çeşitlilik göstermektedir. Dünyadaki nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış engelli sayısı da artırmaktadır. Bu durum hızla şehirleşen ve küresel ısınma nedeniyle global sorunları artan dünya için büyük bir sorun haline dönüşmektedir. Bu olumsuz gelişmeler nedeniyle 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalığı arttırmak amacıyla bugün Engelliler günü olarak ilan edilmiştir.

BM'nin uzun yıllardır devam eden çalışmalarının ardından, dünya engelliler ile yaşanan gerçekleri dikkate alarak bugünü kabul etmiştir. Dünya çapında etkili olan bu karar, 2006 yılında kabul edilen Engelli Hakları Sözleşmesi, Engelli Kişilerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin uygulanmasında engellilerin haklarını ve refahını daha da ileri götürmüştür. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin ve ayrıca Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi, İnsani Eylemde Engelli Bireylerin Dahil Edilmesi Şartı, Yeni Kentsel Gündem ve Kalkınma için Finansman Hakkında Addis Ababa Eylem Gündemi gibi diğer uluslararası kalkınma taahhütlerinin kabul edilerek uygulanmasına katkıda bulunmuştur.

Dünya engelliler gününün 2018 yılı teması “Engelli kişileri güçlendirmek ve kapsayıcılığı ve eşitliği sağlamak” olarak belirlenmiştir. Bu tema ile 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir kalkınma için engelli bireylerin güçlendirilmesine odaklanılması hedeflenmiştir. BM’nin 2030 Gündemi “kimseyi geride bırakma” sözü vermektedir. Bu söz doğrultusunda engelli bireyler, hem faydalanıcılar hem de değişimin aracıları olarak, süreci kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmaya doğru hızlı bir şekilde izleyebilir ve afet riskini azaltma ve insani eylem ve kentsel gelişim bağlamında da dahil olmak üzere herkesten dirençli toplumu desteklemesi beklenmektedir. BM’nin bu kararları hükümetler, engelli bireyler ve temsilci örgütleri, akademik kurumlar ve özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler) için bir “ekip” olarak çalışması gerektiğini ortaya koymaktadır.

BM’nin ortaya koyduğu global sorunlar ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilgili çözümler yaratan dünya kooperatifçilik hareketinin bu konudaki en önemli deneyimi sosyal kooperatiflerin ortaya koyduğu çözümlerdir. Kooperatiflerin tümü ekonomik ve sosyal çalışmalar yürütmesi ile birlikte sosyal kooperatiflerin sosyal hizmet ağırlıkları diğer kooperatiflere göre şehirlerde ve yerleşim yerlerinde daha da ön plana çıkmıştır.  Özellikle engelliler konusunda yapılan çalışmalar ve elde edilen başarılar bireylere, ailelere, bu alanda çalışanlara ve ilgili devlet ve araştırma kuruluşlarına sorunların çözümünde kolaylıklar sağlamaya başlamıştır. Artan ekonomik ve sosyal sorunların devlet hizmetleri ve özel sektör girişimleri ile çözülememesi kooperatifçilik hareketinin bir kolu olan sosyal kooperatifleri ön plana çıkarmıştır.

Bu kooperatiflerin yaşlı, çocuk bakımı, engelli, ergen ve aile sorunları ile dezavantajlı gruplara yönelik gönüllüleri içine alan başarılı ve güvenilir hizmetler sunması dikkatleri çekmiştir. Sosyal kooperatiflerin sosyal hizmetlerde devletin politikalarını destekleyen yönü hızla gelişmesine neden olmuştur. Dünya'da diğer kooperatifçilik alanlarında sosyal hizmetler istihdam edilen profesyonel kadrolarca ortaklara yönelik verilirken, İtalya'da 1960'lı yıllarda başlayan hareket profesyonellerin içinde yer aldığı bir tür emek kooperatifi olarak ortaya çıkmıştır.

Devletin sunduğu hizmetlerdeki eksikliklerin bu model ile kapatılması sisteme güveni artırmıştır. Sosyal kooperatiflerin sunduğu özel eğitim, bakım, sağlık, rehabilitasyon ve servis hizmetleri yanında yarattığı iş imkanları sosyal hizmetler konusunda çalışan ortakları kadar gönüllüler ve hizmet bekleyenler için fırsatlar yaratmıştır. Diğer kooperatiflerin sosyal kooperatiflere fon desteği vererek sosyal sorumluluklarını yerine getirmesi bir işbirliği ortamının yaratılmasını sağlamıştır. Halkın gönüllü katkısı ile birlikte kamu ve özel kurum ve kuruluşlar modele destek olmaya başlamıştır. Başlangıçta yasal bir çerçevesi olmayan sosyal kooperatifler gönüllü ortakları da içine alan bir modelin ortaya çıkmasını sağlamışlardır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de diğer kooperatifler yanında sosyal hizmetleri ağırlıklı olan bazı kooperatifler kurulmaya ve mevcut yasalar çerçevesinde faaliyetler yapmaya başlamışlardır. Bunların arasında hiçbir destek almadan, sadece ailelerin destek ve çabaları ile engelli bireyleri dikkate alan kooperatiflerde yer almaya başlamıştır. Bu konuda Ticaret Bakanlığı, Kooperatifler Genel Müdürlüğü önemli bir adım atmış sosyal kooperatiflerin gelişmesi ve ülkemizde önemli bir hizmet açığının kapatılması, engelli bireylerin bugünü ve yarını için önemli ufuklar açacak çalışmalar gerçekleştirmeye başlamıştır. Ticaret Bakanlığı’nın sosyal kooperatiflerin tanıtılmasına yönelik Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni Programı Ulaştırma Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın desteği ile 1-14 Ekim 2018 tarihleri arasında 10 ili kapsayan çalışmasını tamamlamıştır. Başta engelliler olmak üzere sosyal kooperatiflerin toplum ve ülkemiz için önemi ortaya koymuştur.

2018 yılı Dünya Engelliler gününü kutlarken bu yılın teması olan “Engelli kişileri güçlendirmek ve kapsayıcılığı ve eşitliği sağlamak” noktasında sosyal kooperatiflerin yaratacağı avantajları dikkate almamız gereklidir. Herşeyi devletten bekleme yerine sorunlarımızın çözümü için bireylerin el ele vermeleri gereklidir. Engelleri aşmak güç birliği ile mümkündür. Engelliler başta aileleri olmak üzere kendileri de gelecekleri güçlendirmek için ve toplumda eşitliği sağlamak için bir şeyleri yapma zamanıdır. Devletin engellilere verdiği desteklerin ve avantajların yerinde ve sağlıklı kullanılması içinde ekonomik olduğu kadar topluma sosyal güç veren, kamu menfaatlerini koruyan kooperatiflere ihtiyacı vardır. Sosyal kooperatifler engelliler kadar bu konu ile ilgili herkesin incelemesi ve öğrenmesi ve adım atması gereken bir alandır. Engelliler için özel önem taşıyan özel eğitim ve sosyal hizmetler alanında eğitim gören ve çalışan insanlarında ön saflarda yer alacağı bir çözüm modelidir.

Dünya engelliler günümüz kutlu olsun.
 

https://www.sosyalkooperatif.com/

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..