Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '08

 
Kategori
Güncel
 

Dünya gıda krizine çare ararken

Dünya; gıda krizine çare ararken acze düşmüş siyasi partilerin at yarışı oyunları ve ülke gerçekleri ile hiçbir alakası olmayan uyduruk krizlerle uyumak ne güzel!

Daha öncekileri bırakıp sadece son bir yıl içinde ülke gündemine şöyle kuş bakışı bakıldığında, olanların bilimsel bir açıklamasını bulmak mümkün değil.

Şimdi efendim birileri laikliği tehlikede diye düşünüyor ve kaygılı. Bu kaygının samimiyeti pek inandırıcı olmamakla beraber; belli siyaset çizgisinde olanların, siyaset sahnesinde tutunabilmek ve kendileri gibi düşünenleri etrafında toplayabilmek için düştükleri bir aczin ta kendisi bu. Bu şekilde düşünenlerin en bariz ortak taraflarından biride; Müslüman oldukları halde Müslümanlıkla ilgili bilgilerinin olmamasıdır. Psikolojide etkili bir yanılsama vardır. İnsanlar bilmediğinden korkarmış.

Laiklik tehlikede kaygısı olsaydı

Şimdi insanlar Müslümanlığı inandıkları gibi yaşamaya çalışıyorlar ve bu nedenle başlarını örtüyorlarsa, böylece laiklik tehlikeye giriyorsa, başlarını açınca tehlike geçecek mi? Doğru olan bu insanların yüksek öğretime ve modern yaşama dahil edilerek; başlarını değil, beyinlerinin örtülmesi önlenmeli değimli? Modern yaşama dahil olarak, bilimin ışığında inançlarını bilimsel bir bakış açısından görmelerini sağlamak, iddia edilen tehlikeye daha akılcı önlem olmazmıydı?. İşte bu yüzden esas sorun, laikliğin tehlikede olduğu kaygısı değil laikçilik oynayanların varlık kaygısı olduğu açıktır.

Laiklik kendi iç dünyalarındaki karmaşayı maskelemek için kullandıkları örtü olmaktan çıktığında ve kendisi için kullandığı özgürlüğü onlar diye ayırdıklarına tanıdığında hiçbir kaygısı kalmayacağı çok açıktır. Merak edip kendilerinin de inandıkları bu dini öğrenseler ve kendilerine yetecek kadar bilgi sahibi olsalar, asla böyle bir kaygı yaşamazlardı.

Bilinçli Müslümanlar; Hz Peygamberimize komşu hakları öğretilirken; ‘komşu komşuya mirasçı olacak sandım’ hadisini iyi bilirler. Ve komşuluk tarif edilirken; ‘siz komşularınıza din, dil, renk, güç kuvvet gibi nicel ayırıcılarla muamele etmeyin’ dendiğini de iyi bilirler. İslam dinini içselleştirmiş olan Osmanlı devleti döneminde ki toplumsal yaşamda uygulanan çok kültürlülük, tam bir laiklik uygulamasıdır aslında.

Dünya sosyal demokratlarının açık yürekliliği

Sosyalist Rusya kapitalist sisteme entegre olunca, batılı sosyal demokrat partiler felsefi duruşlarını gözden geçirip yeni duruma göre bazı tanımlamalarını yeniden yorumladılar. Bizim sosyal demokratlarımız hala on dokuzuncu yüz yıl din tanımlamalarında takılıp kaldılar. On dokuzuncu yüz yıl aydınlarının öne sürdüğü; ‘Din insanların doğaüstü olaylar karşısında duyduğu inanma ihtiyacından ortaya çıkmamıştır’ fikri bu günkü bilimsel düşünce tarafından kabul edilmiyor yaygın olarak. Hala on dokuzuncu yüz yıl kafasıyla düşünen bizim sosyal demokratlarımız, bu düşüncelerini gözden geçirmek yerine, çeşit ulusal değerlerin ardına gizlenerek bu tavırlarında direniyorlar.

Kafalardaki çelişki ve gerçekler

Yargıtay başsavcısının kaybettirdiği eşeğimizi, Anayasa mahkemesinin kararı ile bulmak, uyduruk bir Türkiye’ye özgülüktür.

Şimdide işimizi gücümüzü bıraktık, Anayasa mahkemesinin kararını en doğru kim tahmin etti. Peki, bu karardan sonra ne olacak? Ya bunun etkileri ne olacak acaba?

Peki, bu bir varili 150 dolara dayanan petrol meselesi ne olacak? Geçmiş yıllarda petrolün Dünya piyasasında %10 zam alması ülkemiz ekonomisini alt üst ediyor yüzde yüz enflasyona sebep oluyordu. 30 dolardan 150 dolara çıktı petrolün varili bizim devlet yöneticileri çelik çomak oynuyorlar.

Dünyanın kapısına kadar dayanan Dünya ekonomik bunalımı bütün ülkelerde aylardır gündemin ilk sırasında dururken, bizim siyasilerimizin böyle bir derdi yok. Oysa küresel ısınma, gıda krizi, petrol bunalımı, ekonomik dalgalanmalar gösteriyor ki gelecek yıllar çok zor geçecek.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..