Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dünya Gözlükçüler Günü Mersin'de kutlandı...

Dünya Gözlükçüler Günü Mersin'de kutlandı...
 

Mersin Gözlük ve Optikçiler Derneği Başkanı H.Avni Güven


Gözlük ve Optikçiler bizlerle adeta iç, içe yaşamın ayrılmaz birer parçası gibidirler.Göz Doktorunun muayenesinden sonra doktorumuz bize gözlük yazmışsa doğru onların dükkanlarına gideriz.;Bu vefakar ve cefakar mesleğin temsilcileri 1 Haziran Dünya Gözlükçüler ve Optikçiler Günü'nde Mersin Cumhuriyet Alanında Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, Ata'ya olan bağlıllıkları ve mesleğin gereği tüm Türkiye'ye seslendiler.İşte Başkan'ın okuduğu metiDeğerli Mersinliler, kıymetli meslektaşlarım ve basınımızın değerli temsilcileri;

Gözlükçülük ve Optisyenlik Mesleği Kanun ve Yönetmelik esaslarına göre yapılan çok önemli bir sağlık mesleğidir. Mesleğimizin kanun tarihi 1940 olup, Cumhuriyet sonrası Tabiplik ve Eczacılık Kanunlarından sonra göz ve görme ve toplum sağlığı adına çıkmıştır. Optisyenlik müessesesinin açılabilmesini sağlayacak ve optisyen unvanını kullanacak olan optisyen ve gözlükçüler mesleklerini uygular iken fertlerin ve toplumun göz ve görme sağlığını bütün dünyada olduğu gibi korumak zorundadırlar.

Gözlükçülük ve Optisyenlik mesleğinin bir ticaret mesleği değil çok önemli bir sağlık mesleği olduğunun farkındalığını yaratabilmek.ve misyonumuzu Kamuoyuyla paylaşabilmek amacı ile 1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Gününü her yıl kutlamaktayız.

Misyonumuz;

Gözlükçü ve Optisyenlerin ortak ihtiyaçlarını karşılamak, Mesleki uygulamalara bilimsel nitelik kazandırmak, Mesleğin toplumsal ihtiyaçlara uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak, Meslek mensuplarının birbirleri ile ve hizmeti alan bireyler ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, Meslek disiplini ve ahlâkını korumak, Mesleki hizmet verenler ve hizmeti satın alan Kamu Kurum ve Kuruluşları arasındaki ilişkiyi düzenlemek ve denetlemek, Göz sağlığı alanında görev yapan diğer kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm içerisinde toplumun göz ve görme sağlığı konularında gereken hedeflerine ulaştırmak Ve tüm bunları gerçekleştirebilmek amacı ile 1982 Anayasamızın 135 ci maddesi gereği: Oda ve Birlik Kanunumuzu gerçekleştirebilmektir.

5193 sayılı OHK Yönetmeliği Yasaklar bölümü madde 25, h bendinde “Optisyenlik mesleğini icra edenlerin ve müesseselerin, kişileri, herhangi bir sağlık kurum veya kuruluşuna veyahut tabibe yönlendirmesi, bunlara aracılık etmesi” yasaktır hükmü bulunmaktadır.

Buna rağmen, mesleğimizin bir ticaret mesleği gibi algılanması sağlık kurum ve kuruluşları ve üçüncü şahıslarla açık veya gizli işbirliği yapılmasına, simsar ve benzeri yönlendirici personeli bulundurarak reçete toplama ve yönlendirme yapılmasına neden olmakta, bunun sonucunda ise;

Bu ve benzeri eylemler, talep yaratılmak suretiyle kamu zararına, vatandaşlarımızın mağduriyetine ve diğer yandan da bu eylemleri yapması yasak olan ve yapmayan diğer

Optisyenlik müesseseleri karşısında haleldar olmayan haksız rekabete neden olmaktadır. Kamuoyunun bu konuda çok iyi bilinçlenmesi gerekmektedir. Sizleri doktor, hastane veya gözlük mağazalarına götürmek için yanınıza yaklaşan, evinize gelen, arabaları ile götürmek isteyen kişi veya kişilere itibar etmeyiniz

Değerli vatandaşlarımız, taşıma ve yönlendirme yapanlardan ve gözlük simsarlarından kamu zararı ve ilerde oluşabilecek mağduriyetleriniz adına uzak durunuz. Gördüğünüz zaman ise Kamu yararına ilgili Kurumlara ihbar ediniz.

Gözlükçü Meslektaşlarımız Her şeye rağmen 5 yıldır artmayan cam ve çerçeve bedeline ve aksine artmadığı gibi Fiyatlarda % 40 civarında düşmüş bulunmakta ve meslektaşlarımız sağlık mesleği olmanın bilinci ile hastalarını mağdur etmemek adına fedakarca mesleğini devam ettirmeğe çalışmaktadır. Genel Sağlık bütçesi içinde % birin yarısı olan bir orana rağmen tüm fiyat indirmeleri gözlükçü meslektaşlarımız ve mesleğimiz üzerinden yapılmaktadır. Eminiz ki; devlet büyüklerimiz bu konuda gerekli hassasiyeti en kısa zamanda göstereceklerdir.

Bu vesileyle, Tüm Vatandaşlarımızın ve Meslektaşlarımızın 1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Gününü kutluyor ve saygılar sunuyorum.
BAŞKAN
MERSİN GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER
DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ADINA
Hüseyin Avni GÜVEN
Yüreğine Sağlık Başkan Kardeşim, halkımız adına iyi çalışmalar...

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..