Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '20

 
Kategori
Güncel
 

Dünya Gündeminde Corona Virüs

Dünyanın gündeminde Corona Virüs bir baş belası oldu. İnsanlara pabuçları ters giydirdi.. Son günlerde sosyal medyada en çok konuşulan konu oldu diyebilirim. Televizyonlarda, radyolarda ve gazetelerde her gün, her saat bu konu konuşuluyor. Profesörler, doktorlar, yazarlar ve gazeteciler her gün çeşitli kanallarda bir araya gelip fikir üretiyorlar. Ayrıca bilim adamları bu konuda düşünce ve duygularını ortaya koyuyorlar. Bir çare arıyorlar.  Çin’den başlayan bu felaket ABD ‘den İtalya’ya, Oradan İspanya’ya, Fransa’ya, Hollanda’ya vardı.
 
 
Tüm ülkelerde tedbirler alınmaya başladı, çareler arandı. Sokağa çıkma yasaklandı.  Camiler, kiliseler kapandı.  Uçuşlar durduruldu. Suudi Arabistan’da Mekke ve Medine daha ziyaretçi almaz oldu. Türkiye’miz dede bazı gelişmeler oldu. Şimdi Corona Virüs ile ilgili bizde ve dünyada olup bitenlerden bir bölümü aldığım notlardan sizlerle paylaşmak istiyorum:
 
 
ABD’de kırmızı alarm verildi. Vaka sayısı 100 bini geçti,  ölenlerin sayısı 13 bin 500’e ulaştı.
 İtalya’da ölenlerin sayısı 10 bin 500 ‘ü geçti. Ölenler askeri Tırlarla alınıyor ve başka yerlerde törensiz toprağa veriliyor.
İtalya’dan sonra İspanya’da da vaka sayısı yükselirken can kaybı 7 bin 500’lere ulaştı.
Türkiye’den Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle bir askeri Kargo uçağıyla İtalya ve İspanya ‘ya Maske, Tulum ve Dezenfektan paketleri gönderildi. Dost kara günde belli olur diye mektup yazıldı.
Çin’de Corona Virüs salgısı biraz duruldu. Çin’den iyi haberler geliyor. Bir yetkili şöyle diyor:
Çin’de önce vaka ve ölenlerin sayısı çok fazla oldu.  Ancak Çin erken ve sıkı davrandı.  4 E önemli kurala uydu.
 
     ŞÖYLEKİ: 
 
1- Test
2- Erken Karantina
3- Erken Sokağa çıkmama 
4-  Erken İzole yapma 
         
             
 
İşte Çin hükümeti bu kurallara uyarak ve aldığı sıkı tedbirlerle başarıya ulaştı, ölenlerin ve vaka sayısı geçmiş günlere oranla azaldı. Hatta İtalya’ya bilim adamlarımızı yardım için gönderdik, hatta şu anda aşı yapılıyor, bu aşılar 6 ay devam edecek  ”dediler.
 
 
 
Türkiye’ye dönelim. Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca gerçekten iyi ve başarılı bir şekilde çalışıyor.  İşin sorumluluğunun bilincindedir. Sık sık basın mensuplarıyla halkı aydınlatıyor. Türkiye genelinden aldığı bilgileri bizlerle paylaşıyor.  
En son yaptığı basın toplasında:  Türkiye’de Yapılan test sayısı:  125 bin 556, Hasta sayısı: 18 bin 135 ve 356 vatandaşımız vefat etti. Vakaların çoğu 3 büyük ilimizde meydana geldi.  İstanbul’da 8 bin 852, İzmir’de 853 ve Ankara’da da 712 ‘ye ulaştı. Can kaybının % 80’ ni 60 yaşın üzerindedir. Konya’da da 584 vakamız vardır.  Bin 101 hastamız yoğun bakımdadır. Onlara da acil şifalar dileyerek tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür etti. Özellikle sokağa çıkmayalım ve kendi kendimizi izole edelim " dedi…
Dünya sağlık Örgütü ( DSÖ) genel Sekreteri de şöylece konuştu:  “ Bu işin şakası yoktur,  dünya genelinde vaka sayısı  bir milyonu geçti, can kaybı 50 bine ulaştı. Bilim adamları tarafında verilen emir ve kurallara uymak zorundayız “dedi. 
 
 
Bu arada iki bilim adamımızı kaybettik. Biri Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, diğeri dünyaca ünlü Patolog Prof. Dr. Feriha Öz‘ü 87  yaşında iken Corona Virüsten aramızdan  ayrıldı. Corona Virüsü yüzünden tüm vefat eden vatandaşlarımıza, bu Sayın iki bilim adamlarımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
 
---------------------------------------------------------------------
 
NOT: Gazetemiz yazarlarından değerli meslektaşım Ali Sarayköylü’ nün aniden hastaneye kaldırılmasına üzülerek öğrendim. Sevgili kadirşinas dostum Ali Sarayköylü’ ye geçmiş olsun diyor ve acil şifalar diliyorum.  
 
 
 
 
 
   Abdülkadir GÜLER
 
   03.04.2020-  SÖKE
 
  
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..