Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '08

 
Kategori
Tarih
 

Dünya hep merkezindedir

Dünya hep merkezindedir
 

çöl deki antilop


Biz insanlar hep deriz, dünya keşke hep yeşil olsaydı, her yerde barış olsaydı, herkes tok olsaydı, herkes zengin olsaydı veya herkes müslüman olsaydı gibi "tabiii diğer dindeki insanlar farklı düşünürler". Bu yazdıklarım mümkün mü olabilir mi acaba?

Size bir takvim yaprağının arkasında okuduğum, hani önünde diyanet takvimi yazar her gün bir yapraktadır öyle bir takvim. Takvim yaprağında tarihte geçen bir hadise anlatılıyor, hadisede şu, İstanbul' da oturanlar bilir Merkezefendi semtini, işte oraya adını veren büyük islam adamı Merkezefendi'dir. Zaten anlatacağım hikayede onunla alakalı. Bilinen adıyla Merkezefendi nam-ı diğer Musa efendi, yaşadığı devrin büyük alimlerinden Sümbülefendi'nin yanında ilim irşad ediyormuş. Tabii seneler geçmiş, birgün Sümbülefendi onları sınamak istemiş etrafına toplamış, Musaefendi ve diğer bir kaç talebeyi. Onları sınayacak, imtihan edecek, sormuş evlatlarım diye, siz Allah olsaydınız haşa misalde hata olmasın sadece misal demiş, ne yapardınız, diye sormuş talebelerine. Birisi demiş dünyayı yemyeşil yapardım, birisi demiş herkesi zengin yapardım, biriside herkesi müslüman yapardım demiş. Sümbülefendi gülmüş, cevaplarınız güzel demiş ve Merkezefendiye dönmüş sen ne yapardın Musa demiş, o da başını öne eğmiş hiç bir şey yapmazdım, ''YÜCE ALLAH'' herşeyi nizamında ''MERKEZİNDE'' yaratmış onun yarattığının üzerine düşünmek olmaz ne şekilde yaratılması gerekiyorsa o şekilde o zaten yaratmış, biz kullara daha üstünü düşünmek düşmez demiş. Sümbülefendi gülmüş, en güzel cevap buydu demiş ve Musaefendiye ''MERKEZ'' ismini layık görmüş, o günden sonrada bilinen adıyla yani Merkezefendi adıyla anılmış. Bu hikaye yaşanmış bir hadisedir, hoş yaşanmasada anlatılanlar mantıklı değil mi?

Aslında burada bize düşen, dünyanın merkezinde olmasından ne anlıyoruz, onu düşünmek olmalı. Kanımca dünya olması gereken şekilde yaratılmış, bize düşen aklımızın el verdiği düzeyde doğruyu bulmak, dünyayı bir plan çete gibi düşünüp onu şekillendirmek olmalı aslolan.

 
Toplam blog
: 19
: 510
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Lise mezunuyum, bir ilaç şirketinde çalışmaktayım, hobilerim, kitap okumak, sinema, futbol ve de müz..